Care sunt drepturile unui pacient în spital. „Ai voie să stai acolo în permanență”


Un pacient are foarte multe drepturi în spital, dar, din păcate, cei care internează nu le cunosc prea bine, iar din aceste motive, foarte multe sunt încălcate.


In articol:

Adrian Cuculis, avocat, a vorbit, în cadrul unei emisiuni TV despre drepturile unui pacient în spital. Iată tot ce trebuie să știi, atât ca pacient, cât și ca vizitator!

Citește și: Totul despre popriri. „Ți se iau banii, ți se blochează contul și tu nu știi”

Care sunt drepturile unui pacient în spital

Care sunt drepturile unui pacient în spital

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Ce poți face pentru a obține o pensie alimentară corectă pentru copilul tău. „În România noi avem și o problemă de mentalitate”

Care sunt drepturile unui pacient în spital

Adrian Cuculis a vorbit despre care sunt drepturile unui pacient în spital și a declarat faptul că ele sunt foarte multe, dar, din nefericire, la noi în țară nu este prea cunoscută legea, care are în vedere drepturile pacientului.

În momentul în care un copil este internat, tutorele legal are voie să fie lângă el în permanență, cu toate că nu are unde să doarmă, există dreptul ca el să fie prezent în locul respectiv. Pe lângă aceste aspecte, pacientul are dreptul să își cunoască diagnosticul, iar dacă nu își dorește acest lucru, este important să îi spună medicului că nu este interesat.

„Drepturile pacientului sunt foarte multe, din nefericire, la noi aici în țară, legea asta care este de prin 2003 și înainte a avut un alt normativ, dar în 2003 ne-am actualizat și noi cu drepturile pacientului, nu prea este cunoscută de cei care se internează în spitale și voi da un exemplu, cel mai cunosc, mulți spun că nu ai fost în secția de ATI, în secția de terapie intensivă, ba da, ai voie, persoanele care sunt imobilizate acolo și care, unele dintre ele sunt inconștiente, din contră au dreptul să aibă un aparținător chiar permanent. Atunci când ai un copil internat, mai ales într-o secție de genul acesta, ai voie să stai acolo în permanență, nu știu unde dormi, deoarece este altă poveste, dar tu ai dreptul să fii prezent în locul respectiv. Ai dreptul să fii tratat cu respect, să îți afli diagnosticul, și dacă nu vrei să îl afli, este important că poți să îi spui medicului că nu te interesează și că vrei doar să fii tratat, iar în ultimul rând ai dreptul de a avea un tratament medical, indiferent dacă vorbim de unul gratuit sau unul cu plată, dar ai dreptul acesta, ai accesul liber la o instituție spitalicească”, a declarat avocatul.

Dacă nu se acordă atenția specializată din punct de vedere medical, este vorba despre un abuz în serviciu sau despre o chestiune penală, despre starea de sănătate care se înrăutățește și care îl poate aduce pe personalul respectiv medical într-o zonă a licitului penal.

„Dacă nu se acordă atenția specializată din punct de vedere medical, deja vorbim despre un abuz în serviciu, despre o chestiune penală, despre înrăutățirea stării de sănătate, care, poate să îl ducă pe personalul respectiv medical într-o zonă a ilicitului penal. Dacă vorbim despre o neatenție, îți sunt impuse niște reguli, care realmente nu există și chiar intră în contradicție cu drepturile pacienților, atunci este o chestiune administrativă, o chestiune disciplinară, și vreau să le atrag atenția tuturor. Fiecare spital în parte are un protocol după care lucrează, regulile interne, ROI-ul, cum se spune la locul de muncă, adică regulamentul de ordine interioară”, a mai adăugat avocatul.

Citește și: Avantajele și dezavantajele divorțului la notariat. „Divorțul la notar durează o lună, o lună și jumătate și dacă e vorba de un divorț să zicem fără minor.”

Care sunt drepturile unui pacient în spital

Care sunt drepturile unui pacient în spital

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Cum să faci o reclamație unei companii aeriene pentru zbor

Pacientul are dreptul să refuze orice intervenție

Există anumite reguli care trebuie respectate, cum ar fi, să nu intri într-o secție care se ocupă cu virusologie, să nu intri într-o sală de operație și să te dezinfectezi pe mâini.

Pacientul are dreptul de a refuza orice fel de intervenție, mai ales una chirurgicală. Chiar și în momentul în care pacientului îi este luat sânge pentru analize, el poate spune că nu își dorește acest lucru, dar va fi nevoit să semneze pe propria răspundere că refuză intervenția respectivă.

 „Bineînțeles că noi suntem obligați să îl respectăm, nu pot fi niște reguli care contravin demnității, vieții personale, până la urmă dreptul din constituție și implicit din legea drepturilor pacienților. Sunt reguli cum ar fi, nu ai voie să intri într-o secție care se ocupă de virusologie, că nu o să mergem pe acolo să ne jucăm cu bacteriile, sau nu ai voie să intri într-o sală de operație, trebuie să porți, de exemplu, un anumit echipament ca să umbli pe holurile respective, să te dezinfectezi pe mâini, să te speli, să aduci mâncare din afara spitalului. Ai dreptul să refuzi orice fel de intervenție, mai ales una chirurgicală, orice fel de analiză. Chiar și atunci când îți este luat puțin sânge pentru analize, poți spune că nu vrei acest lucru, doar că vei fi obligat să semnezi pe propria răspundere că refuzi intervenția respectivă”, a mai declarat avocatul.

Citește și: Care este noua perioadă care se adaugă la vechimea în muncă. Ce trebuie să știe românii despre noua ordonanță

Care sunt drepturile unui pacient în spital

Care sunt drepturile unui pacient în spital

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Cine a inventat blugii. La început erau purtați de crescătorii de vite

 


Abonează-te pe

Citește și:

Cum îngrijim corect tenul uscat. „Îl recunoaștem prin câteva semne și simptome”

Cum să te epilezi acasă?

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Totul despre popriri. „Ți se iau banii, ți se blochează contul și tu nu știi”

Care este meseria potrivită în funcție de cifra destinului. „Niciodată nu le spui ce să facă”

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Tu & El
10 idei de cadou de Moș Nicolae pentru iubitul tău
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Specialisti
Parteneri