Care sunt alimentele incredibile ale primaverii! Include-le in dieta!


Urzicile, stevia, spanacul, loboda sau leurda au reale puteri terapeutice asupra organismului privat de cateva luni de soare si hrana vie, explica nutritionistul Lygia Alexandrescu.

 

Spanacul se poate consuma proaspat sub forma de salata sau fiert, ca sote. Frunzele proaspete se mentin in frigider 7-8 zile iar in congelator - 6 luni.
Salata verde poate fi consumata proaspata (in cele mai multe cazuri si este cea mai recomandata forma de consum), dar si sub forma de supa de salata verde sau sote preparat la cuptor. În functie de soi, salata verde poate fi mentinuta proaspata in frigider intre 5 si 10 zile, timp in care exista riscul sa mai piarda din fitoelemente.
Stevia este o planta bogata in minerale esentiale sanatatii noastre: calciu, magneziu, fier si potasiu, dar si in vitamine hidrosolubile B si C. Se poate consuma in supa, ciorbe, ca piure sau pur si simplu ca ceai. Leurda este o planta cu frunze verzi, care miroase a usturoi (se mai numeste si usturoiul ursului sau usturoi salbatic pentru ca dupa hibernare ursul consuma multa leurda sa se intremeze) si care se foloseste si intern, si extern. Sub forma de salate sau suc proaspat este indicata in hipertensiune arteriala, ateroscleroza, diaree si constipatie. Se poate folosi insa si extern, local in reumatism, rani, eczeme.
De asemenea, loboda este recunoscuta sub trei forme: rosie, galbena si verde si se poate consuma in salate, soteuri, suc proaspat sau in ciorbe. Bogata in vitaminele E si K, loboda este folosita intern ca adjuvant in tratarea chisturilor ovariene si mamare, in afectiuni dermatologice, in bronsite asmatiforme sau sub forma de cataplasme pentru dureri abdominale.
"Urzicile nu trebuie nici ele uitate, pentru ca sunt un tonifiant general extraordinar. Prin continutul lor bogat in aminoacizi esentiali, vitamine B (acid folic), C, A, E si K, calciu, fier si magneziu si in special clorofila, urzicile pot fi considerate atat aliment, cat si plante medicinale. Astfel, este cunoscuta folosirea urzicilor in afectiuni hematologice (combat anemia), afectiuni respiratorii (deschid caile respiratorii, reduc tusea si reduc si fluidifica mucusul bronho-pulmonar), combat constipatia prin stimularea digestiei, au actiune hipoglicemianta (scad glicemia) si actioneaza pozitiv in afectiunile dermale (eczeme, matreata)", a mai spus Alexandrescu.
Sursa

Spanacul se poate consuma proaspat sub forma de salata sau fiert, ca sote. Frunzele proaspete se mentin in frigider 7-8 zile iar in congelator - 6 luni.

Salata verde poate fi consumata proaspata (in cele mai multe cazuri si este cea mai recomandata forma de consum), dar si sub forma de supa de salata verde sau sote preparat la cuptor. În functie de soi, salata verde poate fi mentinuta proaspata in frigider intre 5 si 10 zile, timp in care exista riscul sa mai piarda din fitoelemente.

Stevia este o planta bogata in minerale esentiale sanatatii noastre: calciu, magneziu, fier si potasiu, dar si in vitamine hidrosolubile B si C. Se poate consuma in supa, ciorbe, ca piure sau pur si simplu ca ceai. Leurda este o planta cu frunze verzi, care miroase a usturoi (se mai numeste si usturoiul ursului sau usturoi salbatic pentru ca dupa hibernare ursul consuma multa leurda sa se intremeze) si care se foloseste si intern, si extern. Sub forma de salate sau suc proaspat este indicata in hipertensiune arteriala, ateroscleroza, diaree si constipatie. Se poate folosi insa si extern, local in reumatism, rani, eczeme.

De asemenea, loboda este recunoscuta sub trei forme: rosie, galbena si verde si se poate consuma in salate, soteuri, suc proaspat sau in ciorbe. Bogata in vitaminele E si K, loboda este folosita intern ca adjuvant in tratarea chisturilor ovariene si mamare, in afectiuni dermatologice, in bronsite asmatiforme sau sub forma de cataplasme pentru dureri abdominale.

"Urzicile nu trebuie nici ele uitate, pentru ca sunt un tonifiant general extraordinar. Prin continutul lor bogat in aminoacizi esentiali, vitamine B (acid folic), C, A, E si K, calciu, fier si magneziu si in special clorofila, urzicile pot fi considerate atat aliment, cat si plante medicinale. Astfel, este cunoscuta folosirea urzicilor in afectiuni hematologice (combat anemia), afectiuni respiratorii (deschid caile respiratorii, reduc tusea si reduc si fluidifica mucusul bronho-pulmonar), combat constipatia prin stimularea digestiei, au actiune hipoglicemianta (scad glicemia) si actioneaza pozitiv in afectiunile dermale (eczeme, matreata)", a mai spus Alexandrescu.

Sursa

 


Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol


Informatiile zilei

Când trecem la ora de iarnă?

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri