Care este semnificația lumânărilor pe care le folosim la diferite sărbători și evenimente, nunți și botezuri?

Care este semnificația lumânărilor pe care le folosim la diferite sărbători și evenimente, nunți și botezuri?
Care este semnificația lumânărilor pe care le folosim la diferite sărbători și evenimente, nunți și botezuri?

Oamenii creștini știu deja că biserica nu face nimic greșit atunci când este vorba de slujbe importante, de sărbători, de cununia religioasă, de botez și altele. Mulți dintre ei se întreabă ce semnifică anumite lucruri folosite în biserică, ca de exemplu busuiocul sau lumânarea.

Este doar un obicei să aprinzi lumânări sau acest lucru are o semnificație aparte, este ceva mai profund și mai important? Cu siguranță, nimic nu este prea exagerat sau lipsit de sens în gestul de a aprinde o lumânare pentru morți și vii, acest lucru are o semnificație pe care trebuie să o cunoaștem. Acest gest nu trebuie făcut mecanic de niciun creștin, pentru că de fapt în spatele lui se ascunde un simbolism destul de profund.

Despre lumânare se spune că are mai multe semnificații deosebite, din care amintim câteva:

• Lumânarea arată Lumina Domnului nostru Iisus Hristos, ea arde și strălucește în întuneric
• Lumânarea semnifică Harul Divin pentru că este realizată din ceara de la albinele care au cules polenul florilor
• Lumânarea arată iubirea unui creștin, pacea din sufletul lui
• Lumânarea simbolizează puritatea sufletului unui creștin, pentru că este făcută din ceară pură de albine.


Ce simbolizează lumânările de nuntă?

Lumânările de nuntă nu trebuie să lipsească de la cununia religioasă. Ele sunt numite "făclii", simbolizează lumina credinței, care trebuie să existe în viața mirelui și a miresei. Lumânările de nuntă îl simbolizează pe Hristos care va călăuzi drumul celor care s-au legat prin cununie.

Lumânările de cununie sunt aduse la biserică de cavalerii de onoare, sunt aprinse la un sfeșnic din biserică pentru că preoții spun că lumina vine de la Iisus Hristos, apoi sunt ținute aprinse pe tot parcursul ceremoniei

religioase de către nași.

Despre lumănările de nuntă se știe că simbolizează și iubirea nașilor, ei sunt un model de familie pentru mire și mireasă.

În popor se obișnuiește ca lumânarea de nuntă să fie decorată cu flori naturale. Este bine ca ea să aibă câte un fir de floarea miresei pentru ca tinerii să aibă o căsnicie trainică.


De ce păstrăm în timpul botezului lumânările aprinse?


Lumânarea de botez reprezintă simbolul luminii veșnice primite de creștin în suflet. Ea se aprinde la slujba de botez pentru a clăuzi copilul pe drumul său spiritual.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Preoții spun că: în cursul vieții, atunci când aprindem o lumânare la biserică pentru noi, trebuie să ne gândim că trăim în lumina pe care am luat-o de la botezul nostru.

Ei numesc Botezul ca "Lumină", spun că lumânările trebuie să fie aprinse în timpul botezului în biserică.

Florile folosite la lumânarea de botez au o semnificație aparte în tradiția acestui popor, ele simbolizează puritatea darurilor pe care le primește copilul prin intermediul Duhului Sfânt. De regulă la lumânarea de botez se prind flori de câmp, o crenguță de busuioc, o crenguță de brad.

Florile de trandafir la lumănarea de botez semnifică de asemenea puritatea copilului botezat.

Acum poți găsi cele mai frumoase lumânări de botez pe Internet, cum este de exemplu gama de lumânări de botez pentru fetițe de pe cris-mag.ro dar și pentru băieți care arată extraordinar. Sunt foarte multe tipuri de lumânări de botez care au decorațiuni minunate și care sunt alese în funcție de preferințele părinților și nașilor.


În atelierul Cris-Mag poți găsi:

• Lumânări de botez personalizate cu poza bebelușului și numele acestuia.

• Lumânări de botez cu jucării handmade personalizate sau cu jucării de pluș, cu ursuleți, Strunfi, Minions, Minnie Mouse, Cars Fulger McQueen, cățeluș, brotăcel, buburuză, îngeraș Rafael, fluturaș, cu bebe ursuleț, cu bebe albinuță sau cu bebe buburuză, cu păpușică și altele.

Lumânări de botez pictate, cu numele bebelușului, data botezului și desene diverse.

• Lumânări de botez personalizate cu imagini brodate, cu vaporaș, cu buburuză pe floare, cu motocicletă, cu floare croșetată, cu lavandă, cu floarea-soarelui, cu tul și inimioară, cu îngeraș și inimioară, cu trei flori, cu papion sau fundițe roz.

Lumânări de botez tradiționale din România și Grecia, care sunt deosebit de frumoase.

Lumina de la lumânarea de botez este Lumina Duhului Sfânt.

Citește și: Apar modificări la noua lege a pensiilor care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024: Pensionarii români stabiliți în străinătate vor trebui să trimită certificatul de viață semestrial- kanald.ro

Citește și: A uitat că e în timpul programului și a mers la întâlnire! Un jandarm a fost prins în timp ce se săruta cu o minoră, chiar de fostul iubit al acesteia- stirilekanald.ro


De ce aprind românii lumânări la biserică?


Oamenii creștini aprind lumânări în biserică, candela acasă în zilele de sărbătoare. Ei consideră că este bine să aprinzi o lumânare întotdeauna atunci când te rogi. Prin urmare când simt nevoia de rugăciune, creștinii obișnuiesc să aprindă o candelă în casă. În mod normal la candelă ar trebui să se folosească ulei de cea mai bună calitate. Având în vedere faptul că Domnul Iisus s-a rugat în grădina cu măslini, în grădina Ghetsimani, ar trebui să folosim la candelă ulei de măsline.
Aprinderea candelei sau a unei lumânări semnifică faptul că Hristos este singura Lumină adevărată. Se spune că viața noastră trebuie să fie strălucitoare ca lumina unei lumânări aprinse. Uleiul semnifică "Mila infinită a lui D-zeu".

În anumite mănăstiri, cum sunt acelea de la Sfântul Munte Athos, se practică o tradiție specială – legănarea candelelor și a policandrelor. Este o rânduială specifică slujbelor de hram sau de priveghi, specifică tradiției athonite. De asemenea, preoții consideră că lumânările și sfeșnicele simbolizează Sfinții. Majoritatea policandrelor (aceste candelabre din biserici, mănăstiri, atârnate de turla centrală, considerate importante obiecte de cult) pot avea pe ele serafimi, heruvimi, îngeri, care țin în mâini lumânări. Ele acoperă catapeteasma și sunt în direcția bolții naosului. Despre lumina de la policandru preoții de la Sfântul Munte Athos spun că este "Lumină Dumnezeiască".


Care este semnificația Lumănării Pascale?

Lumânarea Pascală este folsită la liturghia bisericilor creștine. În fiecare an se aprinde în biserică o Lumânare Pascală nouă care este folosită în timpul liturghiei. Fiecare creștin cumpără câte o lumânare de Paște pentru a lua lumină de Înviere și apoi o duc acasă.

Semnificația Lumânării Pascale este prezența Domnului Iisus Hristos, lumina lumii în viața oamenilor. Lumânarea Pascală este cunoscută și cu denumirea de Lumânarea lui Hristos, sau Lumânarea de Paște.

Lumânarea Pascală poate fi folosită și la Botez și la Înmormântare.

În biserica ortodoxă se folosește un sfeșnic cu trei lumânări care semnifică Sfânta Treime. Acesta se folosește pentru a celebra Învierea Domnului Iisus Hristos și pentru a da lumină tuturor credincioșilor care participă la slujbă.

 Citește și:

Parodontoza. Cauze. Simptome și tratament

E fetiță sau băiețel? Deea și Dinu Maxer au anunțat sexul şi numele bebelușului lor

IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!

Andreea Marin și Mihai Petre, filmați într-un hotel! Cum au fost surprinși cei doi?! Imaginile au ajuns pe internet

De ce s-au certat, de fapt, Adda și CRBL: ”M-a durut foarte tare, am suferit mult”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Meserii căutate fără Bac. Ce joburi poți face, în 2024, dacă nu ai luat diploma de Bacalaureat

Închis pentru viol, un elev a luat 10 la BAC. Povestea tânărului care visează să dea la Drept după ce își ispășește pedeapsa: „Viitorul meu merită mai mult efort”


Cookies