Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre procedura de divorț.
Divorțul reprezintă o perioadă dificilă din viața unui cuplu, indiferent de motivele care au dus la luarea acestei decizii. Pe lângă separarea emoțională dintre cei parteneri, se produce și o separare din punct de vedere legal, care presupune mai multe aspecte. Descoperă în rândurile următoare ce presupune mai exact procedura de divorț, de câte feluri este acesta, cum se poate realiza și tot ce trebuie să știe un cuplu care ajunge să divorțeze legat de bunurile comune.
Cum se începe procedura de divorț
Divorțul poate fi solicitat atât de ambii parteneri, cât și de unul singur în mai multe situații. Fie că cei doi parteneri nu se mai înțeleg și decid de comun acord să divorțeze sau unul dintre cei doi parteneri solicită divorțul din diferite motive, această procedură se va soluționa după caz, la notar, la ofițerul stării civile sau în fața instanței de judecată.
„ Dacă ajungem să nu ne mai înțelegem, cea mai simplă variantă ar fi să mergem la notarul public. Mai există și varianta ofițerului de stare civilă din cadrul primăriei. La notar durează 30 de zile.Nicio persoană nu poate să fie ținută într-o căsătorie pe care nu și-o mai dorește. La un moment dat, dacă unul dintre parteneri vrea să iasă din căsătoria respectivă, pe cale amiabilă sau forțat la instanța judecătorească, se întâmplă lucrul acesta. ”, a explicat specialistul în domeniu.
Cât de important este motivul divorțului
Potrivit specialistului în domeniu, motivul divorțului este foarte important pentru că în funcție de acesta, unul dintre parteneri poate să ceară despăgubiri.
„ Violența domestică merge deja către un prag de infracționalitate. Se deschide un dosar pentru violență în familie, care poate să însemne multe lucruri. Lucrurile acestea duc la desfacerea căsătoriri și nu doar la asta, dar duc și la rezolvarea chestiunilor pe cale civilă a despăgubirilor pe care celălalt soț le poate solicita. E legal să desfaci o căsătorie care ține de starea de sănătate a celuilalt soț. Este legal să desfaci o căsătorie pentru despărțirea în fapt de foarte mult timp .”, a spus specialistul în domeniu.
Ce înseamnă divorț din cuplă exclusivă
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Divorțul din culpă exclusivă se realizează din vina unui singur partener, care a produs diferite acțiuni ce au dus la deteriorarea căsătoriei, cum ar fi infidelitatea sau agresiunea față de un membru al familiei.
„ Culpa exclusivă duce la anumite daune. Soțul vinovat este obligat să plătească anumite daune stabilite de către instanță pentru desfacerea căsătoriei .”, a precizat specialistul în domeniu.
Ce trebuie să faci dacă partenerul te-a înșelat
În momentul în care partenerul te-a înșelat, poți să soliciți divorțul și să dovedești acest lucru prin intermediul anumitor probe.
Este foarte important de precizat faptul că orice dovadă obținută în urma spargerii conturilor de socializare nu este acceptată. Ba mai mult decât atât, constituie o infracțiune penală.„ Nu putem să spargem conturile partenerilor. Cuplurile căsătorite, în momentul în care ajung să se despartă, își fac tot felul de lucruri de genul acesta, inclusiv plângeri penale. Inclusiv furtul între soți este pedepsit de către lege .”, a spus specialistul în domeniu.
Totodată, se acceptă dovezile care provin de la un detectiv particular sau înregistrările personale dintre soți sau în casă.
Cum se face partajul
Citește și: Totul despre divorț, atunci când ai copii minori
În urma divorțului dintre doi parteneri se va face partajul. Acesta reprezintă împărțirea bunurilor comune dobândite pe parcursul căsătoriei.
„ În principal, bunurile care vin pe succesiune nu fac parte din masa partajabilă. În schimb, dacă ai obținut un bun prin moștenire, iar celălalt soț a aduc un plus de valoare bunului respectiv, bineînțeles că va avea dreptul. Își poate lua banii sau contravaloarea bunurilor pe care le-a investit acolo. Regula este că bunurile dobândite în timpul căsătoriei se împart, iar restul bunurilor se transformă în creanțe .”, spune specialistul în domeniu.
Ce se împarte la partaj
Potrivit specialistului în domeniu, în cadrul partajului se împart absolut toate bunurile comune.
„ Împărțim tot, bunuri mobile, bunuri imobile. Toate bunurile din casă se trec într-un inventar și vor fi împărțite conform cotelor pe care instanța le va stabili .”, a explicat specialistul în domeniu.