Care este perioada in care iti poti face un test HIV?


Care este perioada in care iti poti face un test HIV?

Cel mai important lucru pe care NU trebuie sa il uite nicio persoana este ca testarea HIV (virusul imunodeficientei umane) se poate face gratuit in toate centrele Directiilor de Sanatate Publica, fara sa fie nevoie de trimitere din partea medicului de familie. Jena si neglijenta fac parte din proasta intelegere a abordarii sanatatii pentru mare parte din populatie. Din pacate, slaba informare asupra situatiilor care pot prezenta factori de risc asupra sanatatii, creeaza probleme si conduce la ingreunarea posibilitatii de administrare a tratamentelor corespunzatoare.

Cercetatorii, sustinuti de specialisti, au ajuns la concluzia ca implementarea unui sistem care sa permita accesul catre informatie si implicit depistare a bolii, se poate realiza printr-un kit autotest HIV. Daca situatia este mai delicata pentru posibilul purtator, acesta are posibilitatea de a-si efectua acasa primul autotest pentru depistarea virusului; pentru ca ulterior (daca e cazul) sa urmeze pasii importanti pe care situatia ii imputa.

   

Care sunt informatiile privitoare la virus?

Virusul poate fi transmis prin contact intim neprotejat de prezervativ.

El este prezent in sangele persoanelor infectate

In eventualitatea in care se stie cu certitudine ca sangele sau zona lovita a intrat in contact cu un obiect infestat, exista medicatie care se poate oferi in primele 24 h de la atingere.  

HIV nu da semne genital si poate ajunge la o perioada de incubatie de pana la 6 luni.

Este o boala infectioasa care are nevoie de tratament profilactic si repetare de analize la trei, respectiv sase luni.

Faza incipienta a bolii este ce mai contagioasa, deci pana la primirea rezultatului sigur, feriti-va apropiatii.

Depistarea din timp permite administrarea unui medicament pe termen lung, care ajuta la incetinirea bolii, controleaza simptomele si ajuta la o speranta de viata mai mare. Transfuziile de sange, interventiile chirurgicale sau stomatologice, si chiar alaptarea sunt alte cateva situatii prin care virusul poate ajunge intr-un organism sanatos.

Nu uitati ca puteti alege si posibilitatea de a opta pentru efectuarea testarii anonime, sau confidentialitate totala (prin protectia datelor cu caracter personal) daca sunteti ceva mai curajos. Totodata, noi reglementari propun obligativitatea testarii pacientilor la internarea in spital. In acest program national se militeaza pentru introducerea profilaxiei pre-expunere si testari efectuate fara niciun fel de bariere.

Din pacate, pana la acest moment nu s-a gasit tratamentul minune pentru vindecarea HIV/SIDA, deci cel mai bun lucru il constituie preventia si grija in primul rand fata de propria sanatate si persoana si mai apoi, a celor din jur. Ele nu trebuie interpretate ca un act de bravura, ci responsabilitati asumate ale fiecarui individ.

 


Abonează-te pe

Citește și:

DESCOPERĂ: Cine este MIHAI BOBONETE. Biografie: data nașterii, căsătorie, copii, carieră

O veste tristă despre Celine Dion! La doar 40 de kilograme, organismul ei aproape că a cedat

DESCOPERĂ: Ce înseamnă dacă ți se zbate ochiul

CITEȘTE: Ce înseamnă când te mănâncă OCHIUL

DESCOPERĂ: Dieta disociată (111, 222, 333, 3+3). Topește 15 kg în 2 săptămâni

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

DESCOPERĂ: Cine este CĂTĂLINA BOBONETE, soția lui Mihai Bobonete

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri