Care este noua perioadă care se adaugă la vechimea în muncă. Ce trebuie să știe românii despre noua ordonanță


Românii care decid să intre în acest tip de concediu trebuie să ia la cunoștință faptul că perioada respectivă este văzută ca vechime în muncă, conform unei noi OUG oficializată de Executiv pe parcursul acestui an. Ordonanța se va aplica în toată România.


In articol:

O nouă perioadă este considerată vechime în muncă și se aplică la nivelul întregii țări. Ce trebuie să știe românii despre noua ordonanță!

Citeste si: Cresc pensiile din 2023! Vestea cea mare despre procente, a venit chiar acum

Care este noua perioadă care se adaugă la vechimea în muncă

În urmă cu puțin timp, Guvernul a stabilit că perioada concediului paternal să fie considerată vechime în muncă. Această perioadă este luată în considerare, atunci când vine vorba despre pensia de stat și de șomaj, dar și pentru alte drepturi.

OUG 117 din 2022 arată că perioada concediului paternal constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

„Perioada concediului paternal constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările și completările ulterioare”, arată OUG 117 din 2022.

Care este noua perioadă care se adaugă la vechimea în muncă

Care este noua perioadă care se adaugă la vechimea în muncă

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: “Nu o să mai fie o problemă reală!” Anunțul pe care toată lumea îl aștepta

Ce spune consilierul juridic, Dan Năstase

Românii care decid să își ia concediu paternal trebuie să ia la cunoștință faptul că nu va afecta negativ perioada privind stagiul de cotizare. Dan Năstase, consilier juridic, este de părere că această perioadă nu este considerată întrerupere.

„Perioada respectivă va fi luată în calcul atât în privința pensiei, cât și pentru stabilirea perioadelor privind acordarea unor drepturi legate de vechimea în specialitate/serviciu, în funcție de profesie și/sau categoria de personal din care face parte beneficiarul, în cazul personalului plătit din fonduri publice. Altfel spus, concediul paternal nu va diminua perioada privind stagiul de cotizare avut în vedere în cazul asigurărilor sociale și de șomaj, iar pentru specialitate și/sau serviciu nu se va considera întrerupere. Deși, din punct de vedere tehnic, avem o suspendare a contractului, această suspendare vizează exclusiv prestarea activității și plata salariului (salariul fiind înlocuit cu o indemnizație)”, a spus acesta.

Consilierul juridic a mai spus că această perioadă va avea efecte în ceea ce privește recunoașterea diplomelor și a calificărilor profesionale.

„Și aici vom corobora aceste dispoziții cu cele prevăzute de Codul muncii și cu cele privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, inclusiv în privința accesului ori exercitării unor activități într-un alt stat membru. Avem în vedere toate situațiile în care se face referire la vechimea în muncă, serviciu și specialitate. Deci, perioada în care salariatul beneficiază de concediu paternal reprezintă vechime în muncă și se va regăsi în extrasul din Revisal și în adeverința eliberată, la cerere sau la încetarea contractului de muncă, de către angajator”, a spus consilierul juridic.

Acesta a mai spus că dispozițiile legale sunt fundamentale pe concilierea vieții profesionale cu viața de familie în cazul lucrătorilor care sunt părinți.

,,Dispozițiile legale sunt fundamentate pe concilierea vieții profesionale cu viața de familie în cazul lucrătorilor care sunt părinți, iar o astfel de întrerupere a activității ar fi de natură să afecteze alte drepturi recunoscute de lege, perioada respectivă este considerată vechime în muncă, serviciu și specialitate”, a mai spus Dan Năstase. 

Care este noua perioadă care se adaugă la vechimea în muncă

Care este noua perioadă care se adaugă la vechimea în muncă

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Mamele care au cel puțin trei copii vor beneficia de indemnizații viagere de până la 1000 de lei.


Abonează-te pe

Citește și:

Cresc pensiile din 2023! Vestea cea mare despre procente, a venit chiar acum

Noi detalii despre momentul care a provocat divorțul dintre Angelina Jolie și Brad Pitt

ULTIMĂ ORĂ: Rică Răducanu, conectat la aparate la un spital din București

Când se schimbă ora în România

Cât costă să cumperi ani de vechime în muncă, pentru o pensie mai mare

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop
Zodiac 15 Octombrie 2022. Află ce zodie simte nevoia să îi controleze pe cei din jur!
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri