Care este data limită până când româncele își pot cumpăra vechime în muncă! Anunț important pentru pensionare

Care este data limită până când româncele își pot cumpăra vechime în muncă! Anunț important pentru pensionare
Care este data limită până când româncele își pot cumpăra vechime în muncă! Anunț important pentru pensionare

Pentru pensionari există niște informații importante. Se apropie data limită până la care românii mai pot achiziționa vechime în muncă necesară pentru a-și primi pensia. Recent, o propunere legislativă care viza prelungirea termenului de cumpărare a anilor de vechime în muncă pentru pensie a fost respinsă în Parlament, ceea ce înseamnă că termenul nu va fi extins.

Astfel, cei care nu au îndeplinit încă cerințele de vechime necesare pentru a primi pensia, pot să-și cumpere vechime doar până în vara acestui an.

Citește și: Veste tristă pentru femeile din România cu pensii mici! Cât de afectate sunt pensionarele

Care este data limită până când româncele își pot cumpăra vechime în muncă

Conform legii actuale, pentru a ieși la pensie, este necesară o perioadă minimă de 15 ani de muncă, iar pentru pensia de limită de vârstă este nevoie de 35 de ani.

Totuși, această perioadă minimă de cotizare ar putea fi modificată de la 15 ani la 10 ani. OUG 163/2020 prevede că românii care doresc să-și cumpere vechime în muncă mai pot face acest lucru până în luna august a anului 2023.

Astfel, pensia minimă ar consta în aproximativ 40% din salariul minim brut și ar crește cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la un maxim de 15 ani, astfel încât pentru 11 ani ar fi de 41% din salariul minim brut, iar pentru 12 ani ar fi de 42% din salariul minim brut.

Propunerea USR de prelungire cu trei ani a perioadei în care românii pot cumpăra ani de vechime pentru pensie a fost respinsă de senatorii din partea puterii.

Inițial, termenul limită stabilit prin Ordonanța de Urgență nr. 163/2020 pentru achiziționarea de ani de vechime în muncă pentru pensie era 31 august 2021. Ulterior, Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților a prelungit acest termen cu doi ani, până în 2023.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

„Este o discriminare față de cei care vor să contribuie cinstit, mai ales mii de români din Diaspora ajunși acum la vârsta la care sunt bunice și bunici și vor să revină acasă pentru a-și crește nepoții, dar le-ar fi greu să se reangajeze la 60 de ani aici și, atunci, noi vrem să le dăm șansa să contribuie ei voluntar din banii agonisiți pentru micile perioade care le lipsesc, până în 2026, de-o dată sau în rate.

Altfel, chiar dacă au, de exemplu, deja contribuție de 14 ani și 10 luni, nu pot accesa nici un leu din contribuție dacă nu pot completa cele două luni lipsă. Este valabil și pentru românii de acasă în egală măsură",
a declarat deputatul USR Oana Țoiu, inițiatoare a legii.

Care este data limită până când româncele își pot cumpăra vechime în muncă
Care este data limită până când româncele își pot cumpăra vechime în muncă[Sursa foto: freepik]

Românii vor mai putea cumpăra vechime până pe 31 august

Legea va ajunge cât de curând la Camera Deputaților, care este for decizional.

În eventualitatea aprobării sale, românii ar putea contribui voluntar pentru perioadele în care le lipsește vechimea, cu condiția să aibă deja o contribuție minimă de 10 ani (care poate fi inclusă și în perioadele contributive din alte țări).

Drepturile de contribuție la sistemul de pensii din alte țări UE pot fi transferate în România și pot fi accesate aici, după îndeplinirea termenului minim legal de 15 ani.

Citește și: Greșeala pe care o face Jador în relațiile sale: „Sunt căsătorit cu..” Artistul a recunoscut cine este marea sa iubire la care nu va putea renunța niciodată- kanald.ro

Citește și: 'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave- stirilekanald.ro

Propunerea USR prevede ca românii să poată cumpăra maximum șase ani de vechime, iar termenul limită pentru acest lucru este 31 august.

Cu toate acestea, dacă legea nu trece de Parlament, se va mai putea face acest lucru până în 31 decembrie, adică încă patru luni.

Conform noii legi, este permisă achiziționarea de vechime în muncă până la data de 1 septembrie 2023. Cei interesați pot plăti contribuții la pensie pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase ani.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare", se menționează în actul normativ amintit mai sus.

Care este data limită până când româncele își pot cumpăra vechime în muncă
Care este data limită până când româncele își pot cumpăra vechime în muncă[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: „Ca să mă răzbun, pentru nenorocirea pe care mi-a făcut-o în viață.” Laura Lavric nu o iartă pe sora ei, care îi este datoare cu suma de 10.000 de euro. Ce a declarat artista



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Salariatele din România riscă să aibă mai puține zile libere! Ce se poate întâmpla în următoarea perioadă

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata, s-a terminat!”

Sfatul zilei din 31 iulie 2024. O zodie se îndrăgostește de o persoană neașteptată!

Ezgi Mola, actrița care joacă rolul Safiye în serialul “Vinovați de iubire”, nuntă de poveste cu alesul inimii sale! Iată cum au strălucit cei doi miri în cea mai fericită din viața lor

Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel


Cookies