Peste 133.000 de absolvenţi sunt aşteptaţi în săli pentru a susţine examenul maturităţii, în sesiunea iunie – iulie 2021 a Bacalaureatului 2021
Ani de liceu cu emoţii la romană este celebrul vers pe care abosolvenţii claselor a XII-a îl vor simţi la propriu. Luni, 28 iunie 2021 încep emoţiile pentru tinerii ce vor începe să susţină examenul bacalaureat la Limba și literatura română – proba scrisă. Marți, 29 iunie 2021, se va desfășura proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 30 iunie 2021, va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării. Ultima probă scrisă, proba la Limba și literatura
Conform comunicatului trimis de Ministerul Educaţie, susţinerea probelor este realizată pentru 133.663 de candidaţi, dintre care:
- 114.137 de candidați din promoția curentă
- 19.526 de candidați din promoțiile anterioare
Examenul este organizat în 802 centre, iar în Bucureşti sunt aşteptaţi 15.300 de candidaţi.
BACALAUREAT 2021. Când se vor afişa rezultatele examenului de BAC sesiunea iunie – iulie 2021
Ziua decisivă pentru tinerii absolvenţi o să fie în data de 5 iulie 2021, când se vor afişa primele rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro (până în ora 12:00).
În comunicatul edu.ro este precizat: “ Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor- RGPD/GDPR), afișarea rezultatelor se efectuează prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.”
BACALAUREAT 2021. Ce trebuie să respecţi în sălile de examen şi la ce oră încep probele
Citeste si: Simularea pentru BAC 2021 începe astăzi!
Începând cu ora 8:30 este permis accesul elevilor în clasă, urmând ca la ora 9:00 să înceapă examenele. Termenul de elaborare al lucrărilor este de 3 ore, după ce se transmit subiectele.
În toate sălile sunt luate măsuri de protecţie şi prevenţie:
- fiecare centru de examen dispune de asistență medicală, echipamente și materiale de protecție (dezinfectanți, măști etc.).
- intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat.
- în sălile de clasă în care se desfășoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidați o distanță de 1 metru unul față de celălalt, pe rânduri și între rânduri.
- în situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maximă posibilă.
- fiecare persoană care are drept de acces în școală va primi câte o mască la sosire și, dacă solicită, și la plecare.
- sălile de clasă vor avea dezinfectanți pentru mâini.
- în incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecție.
- colectarea măștilor purtate se va face în locuri special amenajate și semnalizate.
BACALAUREAT 2021. Ce este interzis pentru candidaţi să utilizeze în sălile de examen
Este interzis pentru elevi să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor!
În urma încălcării acestor reguli candidaţii prinşi sunt eliminaţi din sala de examen. Ceea ce este important de ştiut este faptul că aceşti candidaţi nu vor mai putea participa la examenul bacalaureatului în următoarele două sesiuni.
BACALAUREAT 2021. Ce reguli trebuie să îndeplineşti pentru a promova examenul de bacalaureat
- recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
- susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
- obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.