CALENDAR ORTODOX 8 IUNIE. Ce sărbătoresc creștinii ortodocși în această zi


CALENDAR ORTODOX 8 IUNIE. Ce sărbătoresc creștinii ortodocși în această zi

CALENDAR ORTODOX 8 IUNIE. Sfantul Teodor Stratilat este praznuit pe 8 februarie, in vreme ce pe 8 iunie facem pomenirea mutarii sfintelor sale moaste din cetatea Eracliei in Evhaita.

Sfantul Teodor Stratilat a vietuit la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. A fost supus la multe chinuri pentru ca a refuzat sa aduca jertfa idolilor. Dupa cinci zile de temnita, este rastignit asemeni lui Hristos. I-au fost pironite mainile si picioarele, iar trupul i-a devenit tinta tinerilor arcasi. Noaptea, ingerul Domnului l-a coborat de pe cruce si l-a facut sanatos. In urma acestei minuni, multi pagani s-au convertit la crestinism. I s-a taiat mai tarziu capul, din porunca imparatului Liciniu.

CALENDAR ORTODOX 8 IUNIE.  Amintim ca inaintea muceniciei sale, Sfantul Teodor a lasat urmatoarele porunci in testamentul pe care i l-a lasat lui Varus, ucenicul sau: „In Evhaita sa ingropi trupul meu, in pamantul stramosilor mei."

CALENDAR ORTODOX 8 IUNIE.  Sfantul Anastasie din Sinai a scris despre o minune a icoanei Sfantului Teodor: In orasul Karast de langa Damasc se afla o biserica inchinata Sfantului Teodor Stratilat. Cand Saracinii au cucerit Damascul, un grup de saracini s-au instalat in biserica cu nevestele si copiii lor.

Acolo, in fresca, se afla pictat chipul Sfantului Teodor. Unul dintre saracini a tras cu o sageata si a lovit chipul Sfantului in fata. De indata, din fata Sfantului a inceput sa curga sange. Curand dupa aceea, toti saracinii aceia au pierit in acea biserica.

CALENDAR ORTODOX 8 IUNIE.  Troparul Sfantului Teodor Stratilat

CALENDAR ORTODOX 8 IUNIE.  Cu numirea ostirei celei adevarate, purtatorule de chinuri al cerescului Imparat, voievod prea bun te-ai facut, Teodore.

Caci cu armele credintei te-ai ostit intelepteste si ai biruit cetele dracilor si purtator de biruinta viteaz te-ai aratat. Pentru aceasta, pe tine cu credinta pururea te fericim.

CALENDAR ORTODOX 8 IUNIE.  Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

- Sfintilor Martiri Nicandru si Marcian;

- Sfintei Mucenite Caliopia;

- Sfintei Cuvioase Melania;

- Sfantului Cuvios Atre;

- Sfantului Mucenic Marcu;

- Sfantului Cuvios Naucratie;

- Sfantului Mucenic Teofan.


Abonează-te pe

Citește și:

Iulia Albu o face praf pe Andreea Marin! ”Arăți de parcă te-ai pregăti să dai un casting de asistentă TV”

Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum!

Horoscop Camelia Pătrășcanu pentru 8 iunie. Leii sunt conduși de libertate, Capricornii sunt foarte atenți cu partenerul

Horoscop Mariana Cojocaru pentru 8 - 15 iunie! Mare atenție la prietenii falși și la pasiunile neîmplinite - previziuni complete pentru Kfetele.ro

Trei semne care îți arată că ești abuzat emoțional. Cum depistezi abuzatorul?

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

Horoscop zilnic marți, 9 martie 2021! Află ce zodie poate ieși dintr-o afacere, relație de cuplu sau colaborare!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri