Calendar ortodox 21 octombrie 2022. "Prea aleșilor Sfinți Mărturisitori, Visarioane, Sofronie și Oprea, cutezăm a preamări pe Hristos-Dumnezeu!"


În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 21 octombrie 2022 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?


In articol:

Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 21 octombrie 2022 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi.

În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna octombrie.

 

Calendar ortodox 21 octombrie 2022 -  Sfinții Mărturisitori Ardeleni

Citeste si: Sfatul zilei din 21 octombrie 2022. O zodie se simte foarte anxioasă

calendar ortodox azi

Calendar ortodox 21 octombrie 2022

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Zodiac 21 octombrie 2022. Află ce zodie trece prin momente critice în relație

Sfinții Mărturisitori Ardeleni  au fost în număr de cinci, mai exact: Sfântul Visarion Sarai, Sfântul Sofronie, Sfântul Oprea Miclaus (canonizați în anul 1955) și cei doi preoți Ioan din Galeș și Moise Macinic (canonizați în anul 1992).

Sfinții Mărturisitori Ardeleni au luptat de-a lungul vieții lor, împotriva impunerii confesiunii Greco-catolice, iar aceștia sunt prăznuiți pe data de 21 octombrie.

Sfântul Visarion Sarai  s-a născut în anul 1714, iar la botez acesta a primit numele de Nicolae.

În anul 1738, a ajuns să se călugărească la Mănăstirea Sfântul Sava, urmând ca în anul 1742 să meargă la Mănăstirea Pakra din Slovenia, iar în 1744, în Transilvania, pentru a începe lupta pentru apărarea Ortodoxiei.

În ciuda acestui aspect, Sfântul Visarion Sarai a fost arestat pe data de 26 aprilie 1744 de către autoritățile imperial, pentru a fi supus unui interogatoriu care cuprindea cu până la 44 de întrebări. În urma acestui interogatoriu, Sfântul Visarion Sarai  a fost trimis la închisoarea din Deva, Timișoara, Osieck și Raab, dar și în închisoare Kufstein din Austria.

Acolo a fost închisoarea în care Sfântul Visarion Sarai a trecut la cele veșnice, ca martir.

Sfântul Sofronie de la Cioara  a fost preot de mir. Cu toate acestea, imediat după ce a avut loc tragicul eveniment de a-și pierde soția, acesta a ales să se călugărească la Mănăstirea Cozia.

Astfel, acesta s-a ocupat de conducerea răscoalei populare, împotriva autorităților habsburgice și a Episcopiei Unite de la Blaj, iar în luna august a anului 1760, Sfântul Sofronie de la Cioara a convocat un Sinod, prin intermediul căruia a cerut episcopului ortodox, restituirea bisericilor, eliberarea celor închiși și respectarea libertății religioase.

Se pare că ziua sau cauza trecerii în neființă a Sfântului Sofronie de la Cioara nu este cunoscută, însă sfintele sale moaște s-ar afla fie la Manstirea Vierosi, fie la Mănăstirea Robaia.

Sfântul Nicolae Oprea Miclaus  a fost din satul Tilișca. De-a lungul vieții sale, acesta a mers de trei ori la Viena (în anul 1748, 1749 și 1752), pentru a prezenta plângerile romanilor. Astfel, prin intermediul memoriilor prezentate, romanii cereau libertatea credinței ortodoxe, dar și un episcop ortodox.

Nu mult a durat, până când a fost arestat în anul 1752, la Viena, fiind dus în închisoarea de la Custeni. Se pare că Sfântul Nicolae Oprea Miclaus  a trecut la cele veșnice ca mărturisitor pentru Ortodoxie.

Sfântul Preot Ioan din Galeș a fost cel care i-a înmânat lui Oprea Miclaus un memoriu, pe care să-l adreseze Curții din Viena. În plus, acesta și s-a aflat și la conducerea mișcării de apărare a Ortodoxiei, care avea loc la Sibiu.

De-a lungul vieții sale, Sfântul Preot Ioan din Galeș a cutreierat nenumărate sate, reușind astfel să strângă semnături. Semnături prin intermediul cărora credincioșii ardeleni, cereau să li se acorde libertate pentru credința ortodoxă.

Cu toate acestea, Sfântul Preot Ioan din Galeș ajunge în închisoarea de la Deva, Graz și Kufstein, din ordinul Mariei Tereza. Sfântul Preot Ioan din Galeș a trecut la cele veșnice după anul 1780.

Despre Sfântul Preot Moise Macinic  se știe faptul că a fost închis la Sibiu (17 luni), pentru că a luptat împotriva uniatiei. Odată ce a fost eliberat, acestuia i s-a cerut să nu mai slujească, ci să se întrețină singur.

Astfel, Sfântul Preot Moise Macinic a ales să se refugieze în Banat, unde s-a întâlnit cu Sfântul Oprea Miclaus, alături de care a călătorit la Viena, loc în care au fost amândoi arestați. Acesta a trecut la cele veșnice în închisoarea de la Kufstein.

 

Rugăciune către Sfinții Mărturisitori Ardeleni - 21 octombrie 2022

ce sarbatoare este pe 21 octombrie 2022

Calendar ortodox 21 octombrie 2022

[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: Zodiac chinezesc 21 octombrie 2022. Află ce zodie este într-o nouă relație

Calendar creştin ortodox 21 octombrie 2022- sărbătoare cu cruce neagră

„Prea aleșilor Sfinți Mărturisitori, Visarioane, Sofronie și Oprea, cu inima smerită și cu grai de laudă, cutezăm a preamări pe Hristos-Dumnezeu, Cel ce v-a arătat pe voi preafericiți mărturisitori ai dreptei credințe, mărirea Bisericii noastre. Și plecând genunchii, cu umilință și negrăită dragoste, rugăciune înălțăm vouă, celor ce ați pus mai presus de toate cele vremelnice, credința cea strămoșească. Căci tu, Cuvioase Visarioane, prealuminate, te-ai coborât ca un arhanghel, cu glas de trâmbiță dumnezeiască, în mijlocul credincioșilor, întărindu-i în dreapta credință și viața ți-ai dat-o pentru Hristos. Și tu, Cuvioase Sofronie, neînfricat ai înfruntat temnița și prigonirile pentru Hristos, călăuzind turma cea binecredincioasă din Transilvania pe căile mântuirii și îndrumând Biserica Domnului Hristos pe calea cea dreaptă. Iar tu, Mucenice Oprea, cel prea osârduitor, iubind mai mult legea cea neschimbată a lui Hristos decât pe ai tăi și decât însăși viața ta, sufletul ți-ai pus pentru dreapta credință. De aceea, voi toți, care ați odrăslit din Biserica Ortodoxă transilvăneană și care acum vă bucurați de cinstirea mucenicilor și a mărturisitorilor lui Hristos, primiți rugăciunile noastre și mijlociți pentru noi, înaintea Bunului și Milostivului Dumnezeu, Celui în Treime preamărit! Ocrotiți cu rugăciunile voastre turma cea dreptmăritoare, care vă cinstește ca pe niște stâlpi neclintiți ai dreptei credințe. Rugați-vă Domnului, ca să întărească dragostea și unitatea de credință dintre frați, să reverse harul păcii în inimile tuturor, să ferească turma credincioșilor de toată reaua întâmplare, ca într-un glas și un suflet să preamărim pe Cel ce este Dătătorul tuturor darurilor și Mântuitorul nostru. Privegheați și vă rugați pentru noi că izbăviți fiind prin mijlocirile voastre, de cursele celui rău, să ducem lupta cea bună a minții în toate clipele vieții noastre și să fim neclintiți în dreapta credință a moșilor și strămoșilor noștri. Bucurându-ne de dumnezeiasca mărire la care v-ați înălțat și rugându-ne vouă, ca să fiți mijlocitori înaintea tronului Celui de sus, preamărim pentru toate, pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt, zicând: slava Ție, Dumnezeule Cel mare și minunat întru sfinții Tăi în vecii vecilor, Amin!”

 

Calendar ortodox 2022 octombrie

calendar ortodox octombrie azi

Calendar ortodox 21 octombrie 2022

[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Citeste si: HOROSCOP 2023. Descoperă ce zodie are un an prosper pe toate planurile

1 S (†) Acoperământul Maicii Domnului;Sf. Ap. Anania;Sf. Cuv. Roman Melodul;†) Sf. Cuv. Chiriac și Iosif de la Bisericani; (Nu se fac nunți)

2 D Sf. Sfințit Mc. Ciprian;Sf. Mc. Iustina fecioara; Duminica a XIX-a după Rusalii (Predica de pe munte- iubirea vrăjmașilor);

3 L Sf. Sfințit Mc. Dionisie Areopagitul;Sf. Mc. Teoctist;

4 M Sf. Sfințit Mc. Ierotei, ep. Atenei;

5 M Sf. Mc. Haritina;†) Sf. Cuv. Misail și Daniil de la M. Turnu;( Post. Nu se fac nunți)

6 J Sf. Ap. Toma;Sf. Mc. Erotiida;

7 V † Sf. M. Mc. Serghie și Vah;Sf. Mc. Iulian pr., Chesarie diac. și Polihronie; (Post. Nu se fac nunți)

8 S Sf. Cuv. Pelaghia și Taisia;

9 D Sf. Ap. Iacov al lui Alfeu;Sf. Cuv. Atanasia, Andronic și Anastasia; Duminica a XXI-a după Rusalii (Pilda semănătorului);

10 L Sf. Mc. Evlampie și sora sa, Evlampia;Sf. Cuv. Vasian și Teofil Mărt.;

11 M Sf. Ap. Filip, unul din cei 7 diac.;Sf. Ier. Teofan Mărt., ep. Niceei;

12 M Sf. Mc. Prov, Tarah și Andronic;Sf. Ier. Cosma, ep. Maiumei;( Post. Nu se fac nunți)

13 J † Aducerea moaștelor Sf. Ap. Andrei la Iași;Sf. Mc. Carp, Papil, Agatodor, Agatonica și Florentie;

14 V †) Sf. Cuv. Parascheva de la Iași;Sf. Mc. Nazarie, Ghervasie, Protasie și Chelsie; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

15 S Sf. Mc. Luchian, pr. din Antiohia;

16 D Sf. Mc. Longhin Sutașul;

Duminica a XX-a după Rusalii (a Sf. Părinţi de la Sinodul al VII-lea Ecumenic; Învierea fiului văduvei din Nain; Rugăciunea lui Iisus);

17 L Sf. Prooroc Oseea;Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul;

18 M Sf. Ap. și Ev. Luca;Sf. Mc. Marin cel Bătrân;

19 M Sf. Prooroc Ioil;Sf. Mc. Uar;Sf. Cleopatra;Sf. Cuv. Ioan de la Rila;; (Post. Nu se fac nunți)

20 J Sf. M. Mc. Artemie;Sf. Gherasim din Chefalonia;

21 V †) Sf. Cuv. Mărt. Visarion și Sofronie;Sf. Mc. Oprea;Sf. Pr. Mărt. Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel;Sf. Cuv. Ilarion cel Mare;( Post. Nu se fac nunți)

22 S Sf. Ier. Averchie, ep. Ierapolei;Sf. 7 tineri din Efes;;

23 D Sf. Mc. Iacov, ruda Domnului, întâiul ep. al Ierusalimului;Sf. Cuv. Macarie Romanul;

Duminica a XXIII-a după Rusalii (Vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor); Ap. Efeseni II, 4-10; Ev. Luca VIII, 26-39; glas 2, voscr. 8

24 L Sf. M. Mc. Areta;Sf. Mc. Marcu, Sotirih și Valentin;

25 M Sf. Mc. Marcian și Martirie;Sf. Tavita;

26 M †) Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

27 J †) Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale cărui moaște se află în Catedrala Patriarhală;Sf. Mc. Nestor;

28 V † Sf. Ier. Iachint, mitr. Țării Românești;Sf. Mc. Terentie, soția sa Neonila și cei 7 fii ai lor: Nita, Sarvil, Ierax, Teodul, Fota, Vilie si Evnichi;Sf. Ier. Firmilian, ep. Cezareei Capadociei;;( Post. Nu se fac nunți)

29 S Sf. M. Mc. Anastasia Romana;Sf. Cuv. Avramie și Maria, nepoata sa;

30 D Sf. Sfințit Mc. Zenovie, ep. Ciliciei și sora sa, Zenovia;Sf. Ap. Cleopa;

Duminica a XXII-a după Rusalii (Bogatul nemilostiv și săracul Lazăr);

31 L Sf. Ap. Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis;Sf. Mc. Epimah;

 

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.


Abonează-te pe

Citește și:

Zodiac 21 octombrie 2022. Află ce zodie trece prin momente critice în relație

Magda Pălimariu, pentru prima dată în România de când a născut. Vedeta a făcut dezvăluiri emoționante din viața de mămică

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Zodiac chinezesc 21 octombrie 2022. Află ce zodie este într-o nouă relație

Sfatul zilei din 21 octombrie 2022. O zodie se simte foarte anxioasă

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop zilnic
Zodiac 8 decembrie 2022. Află ce zodie trebuie să ia o decizie rapidă în dragoste
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri