Calendar ortodox 14 noiembrie 2022. "Sfinte Filip, Hristos cu ceata ucenicilor pe tine te-a rânduit, a ta faptă bună mai înainte cunoscând, de Dumnezeu fericite!"


În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 14 noiembrie 2022 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?


In articol:

Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 14 noiembrie 2022 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi.

În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna noiembrie.

 

Calendar ortodox 14 noiembrie 2022 -  Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului; Sfântul Apostol Filip; Sfântul Grigorie Palama

Citește și: Sfatul zilei din 14 noiembrie. O zodie trebuie să evite cheltuielile inutile

calendar ortodox noiembrie azi

Calendar ortodox 14 noiembrie 2022

[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Citește și: Zodiac 14 noiembrie 2022. Află ce zodie trebuie să acorde mai multă atenție stării de sănătate

Pe data de 14 noiembrie, în fiecare an, mai exact în seara zilei de 14 noiembrie, are loc lăsarea secului, pentru Postul Crăciunului- Postul Nașterii Domnului. Cu toate acestea, de menționat este faptul că, în cazul în care această dată pică într-o zi de miercuri sau vineri, secul se va lăsa cu o zi înainte. Postul durează până pe data de 24 decembrie, inclusiv.

În ceea ce-l privește pe  Sfântul Apostol Filip, acesta era din Betsaida Galileii, fiind cel de-al treilea Apostol chemat la misiune, de către Mântuitorul nostru, Iisus Hristos. Astfel, odată ce Sfântul Apostol Filip l-a întâlnit pe Natanael, i-a transmis următoarele: “ Am găsit pe Cel despre Care a scris Moise în Lege și prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret ”. Ca urmare a celor spuse, imediat dupa ce a avut loc Înălțarea Domnului la cer, Sfântul Apostol Filip a răspândit credința creștină, până în Asia. Se spune că acesta ar fi adormit în cetatea Hierapolis, din centrul Asiei Mici, acolo unde s-a stins din viață, fiind găsit răstignit cu capul în jos.

Atunci când vine vorba despre  Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, acesta s-a născut în anul 1296, în Constantinopol. Odată ce a împlinit vârsta de 20 de ani, Sfântul Apostol Filip a decis să se retragă în Muntele Athos, mai exact prin anul 1316, acolo unde a devenit novice la Mănăstirea Vatoped. Tot în acea perioada a fost și convertit la monahism, pornind astfel pe calea sfințeniei. De-a lungul vieții sale, acesta a mai trăit și în alte două locuri monahale, precum Lavra "Sfântul Atanasie Athonitul" și Schitul Glossia, acolo unde a practicat rugăciunea inimii.

Cu toate acestea,  Sfântul Apostol Filip  s-a simțit nevoit să se mute la Tesalonic, în anul 1326, din cauza incursiunilor turcilor, acolo unde a devenit preot. Aici și-a continuat viața, alături de alți 12 călugări.

Astfel, odată cu trecerea timpului, mai exact cu 10 ani mai târziu, a început controversa dintre Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului și monahul Varlaam, discipolii acestuia, dar și împăratul Andronicus III Paleologul. Ca urmare a acestei controverse, Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului a devent apologet al isihasmului și al Ortodoxiei.

Cu toate acestea, disputele au continuat până când  Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului  a fost întemnițat, în anul 1344. După 3 ani a fost eliberat și numit Arhiepiscop al Tesalonicului.

Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului a trecut la cele veșnice pe data de 14 noiembrie 1359 și a fost canonizat la 9 ani după, sfintele sale moaște aflându-se la Tesalonic. Acesta este prăznuit de două ori pe an, mai exact pe data de 14 noiembrie, dar și în duminica a doua, din Postul Mare.

 

Rugăciune de Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului; Sfântul Apostol Filip; Sfântul Grigorie Palama - 14 noiembrie 2022

ce sarbatoare este pe 14 noiembrie 2022

Calendar ortodox 14 noiembrie 2022

[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Citește și: Horoscop Chinezesc CAPRĂ 2023. Descoperă ce rezervă astrele pentru noul an

Calendar creştin ortodox 14 noiembrie 2022- sărbătoare fără cruce neagră sau roșie

Cântarea 1, glasul al 6-lea. Irmos: Ca pe uscat umblând...

“Stih: Sfinte Apostole Filip, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu Razele Cele Prealuminate ale Dumnezeieştii Străluciri, lui Hristos îndulcindu-te luminat, de Dumnezeu propovăduitorule Apostole Filip, cu strălucirile tale cele după împărtăşire, luminează-ne pe noi.

Stih: Sfinte Apostole Filip, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel Ce ţie ţi-a arătat mărirea Părintelui prin Sine, Sfinte Filip, Hristos cu ceata ucenicilor pe tine te-a rânduit, a ta faptă bună mai înainte cunoscând, de Dumnezeu fericite.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Acum nu în închipuiri întunecate, nici în umbre, nici în oglinzi vezi, preainţelepte, pe Izvorul Bunătăţilor Hristos, Marginea doririlor, ci faţă către faţă Îl vezi lămurit.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Lipsind căpeteniile din seminţia lui Iuda, Preacurată, Fiul tău şi Dumnezeu, venind Povăţuitor marginilor pământului, cu adevărat acum a împărăţit.”

Catavasie:

“Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împăratesei Maice; şi mă voi arăta luminat praznuind şi voi cânta minunile ei, bucurându-mă.”

 

Calendar ortodox 2022 noiembrie

calendar ortodox azi

Calendar ortodox 14 noiembrie 2022

[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Citește și: Horoscop Chinezesc CAL 2023. Descoperă ce rezervă astrele pentru noul an

1 M Sf. doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Asia;

2 M Sf. Mc. Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpifidor și Anempodist;( Post. Nu se fac nunți)

3 J Sf. Mc. Achepsima ep., Iosif pr. și Aitala diac.;Așezarea moaștelor Sf. M. Mc. Gheorghe în Lida;

4 V Sf. Cuv. Ioanichie cel Mare;Sf. Cuv.Gheorghe Mărt. din Drama; (Post. Nu se fac nunți)

5 S Sf. Mc. Galaction și Epistimia; (Pomenirea morților- Moşii de toamnă)

6 D Sf. Pavel Mărt., patr. Constantinopolului;Sf. Cuv. Luca din Sicilia;

7 L Sf. 33 de Mc. din Melitina;Sf. Cuv. Lazăr din Muntele Galisiei;

8 M †) Soborul Sf. Arh. Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri;

9 M †) Sf. Ier. Nectarie Taumaturgul de la Eghina;Sf. Mc. Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat;Sf. Mc. Onisifor și Porfirie;Sf. Cuv. Matrona;( Post. Nu se fac nunți)

10 J Sf. Ap. Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu și Cvart;Sf. Mc. Orest;

11 V † Sf. M. Mc. Mina;Sf. Mc. Victor, Vichentie și Ștefanida;Sf. Cuv. Teodor Studitul; (Post. Nu se fac nunți)

12 S Sf. Ier. Ioan cel Milostiv, patr. Alexandriei;†) Sf. Martiri și Mărt. Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra și Vasile din Telciu;Sf. Cuv. Nil Pustnicul;

13 D †) Sf. Ier. Ioan Gură de Aur, arhiep. Constantinopolului și mama sa, Sf. Antuza;

14 L Sf. Ap. Filip unul dintre cei 12 Apostoli;Sf. Ier. Grigorie Palama, arhiep. Tesalonicului; (Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului)

15 M †) Sf. Cuv. Paisie de la Neamț;Sf. Mc. și Mărt. Gurie, Samona și Aviv, diac.; (Începutul Postului Nașterii Domnului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

16 M Sf. Ap. și Ev. Matei; (Post. Nu se fac nunți)

17 J Sf. Ier. Grigorie Taumaturgul, ep. Neocezareei Pontului și Ghenadiei, patr. Constantinopolului;Sf. Cuv. Lazăr Zugravul; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

18 V Sf. Mc. Platon, Roman și Zaheu;( Post. Nu se fac nunți)

19 S Sf. Prooroc Avdie;Sf. Mc. Varlaam; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

20 D Înainte-prăznuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului;†) Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul;† Sf. Mc. Dasie;Sf. Ier. Proclu, arhiep. Constantinopolului;; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

21 L (†) Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia); (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

22 M Sf. Ap. Filimon, Arhip, Onisim și Apfia;Sf. Mc. Cecilia; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

23 M † Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii;Sf. Ier. Amfilohie, ep. Iconiei și Grigorie, ep. Acragandelor; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

24 J Sf. Sfințiți Mc. Clement, ep. Romei și Petru, ep. Alexandriei; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

25 V Odovania Praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului;† Sf. M. Mc. Ecaterina;Sf. M. Mc. Mercurie; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

26 S Sf. Cuv. Alipie Stâlpnicul, Nicon și Stelian Paflagonul; (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

27 D Sf. M. Mc. Iacob Persul;Sf. Cuv. Natanail și Pinufrie; (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

28 L Sf. Cuv. Mc. Ștefan cel Nou;Sf. Mc. Irinarh;( Post. Nu se fac nunți)

29 M Sf. Mc. Paramon și Filumen;Sf. Cuv. Pitirun; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

30 M †) Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;† Sf. Ier. Andrei Șaguna, mitr. Transilvaniei;Sf. Ier. Frumentie, ep. Etiopiei; (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

 

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.


Abonează-te pe

Citește și:

Sfatul zilei din 14 noiembrie. O zodie trebuie să evite cheltuielile inutile

Rona Hartner, terorizată de fostul soț. La doi ani de la divorț, iubitul francez o vrea înapoi pe artistă

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Zodiac 14 noiembrie 2022. Află ce zodie trebuie să acorde mai multă atenție stării de sănătate

Horoscop Chinezesc COCOȘ 2023. Descoperă ce rezervă astrele pentru noul an

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
„Să nu îți fie teamă niciodată că ești singur.” Mama Geta, mesaj cu subînțeles pe rețelele de socializare
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri