O metatanaliza publicata in editia din august 2007 a jurnalului Hepatologia arata ca o cupa de cafea pe zi poate reduce riscul de cancer hepatic (CH) cu 23%.
Analiza a urmarit 6 studii caz-control (1551 cazuri) si 4 studii de cohorta (709 cazuri), in studiu intrând atât subiecti din SE Europei, cât si din Japonia.
CH este al saselea cancer in lume ca frecventa a diagnosticului si al treilea ca frecventa a deceselor prin cancere, dupa cancerul pulmonar si cel de stomac. Este un cancer foarte agresiv, cu un prognostic foarte prost, de obicei letal in primele 6 luni dupa diagnostic. Eliminarea chirurgicala a tumorii ofera cea mai buna sansa de supravietuire. Anual, in SUA se inregistreaza 18500, iar in Marea Britanie 3000 de noi cazuri de CH . Potrivit OMS, la nivel mondial, 660000 de oameni decedeza anual prin CH.
Citeste continuarea pe AndreiLaslau.ro