Aceste seminte sunt extrem de usor de gasit si contin multe proteine, fibre si, in plus, sunt ieftine si delicioase.
Semintele de floarea-soarelui au numeroase proprietati benefice: contin grasimi sanatoase, fibre si proteine, vitamine si minerale. Acestea trebuie consumate cat mai crude pentru a putea beneficia de proprietatile lor benefice: sunt bogate in vitaminele E, B1, B6, acid folic, in minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor, in tryptofan si fitosteroli.
Daca le puneti putin la cuptor, vor da o savoare deosebita salatelor, omletelor si preparatelor din legume.
Reduce colesterolul- semintele de floarea-soarelui au aproximativ 270-289 mg fitosteroli la 100 g.
Previne atacurile de cord si a accidentele vasculare cerebrale- semintele de floarea soarelui sunt o sursa buna de magneziu.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Contribuie la prevenirea cancerului- s-a demonstrat ca seleniul din semintele de floarea-soarelui induce repararea si sinteza ADN-ului in celulele deteriorate, inhiba proliferarea celulelor canceroase, si induce apoptoza lor (moartea celulara programata).
Sursa bogata de proteine, te ajuta sa slabesti- consumate in stare cruda sau prajite la cuptor si adaugate la salate si diferite preparate din legume, semintele de floarea-soarelui sunt delicioase. Pot asigura chiar si succesul curelor tale de slabire, datorita cantitatii mari de proteine pe care o contin (circa 40%). Astfel, iti vor declansa senzatia de satietate si te vor ajuta sa stai departe de mancare.
Proteinele sunt cunoscute pentru rolul lor de a transforma grasimile in energie, accelerand metabolismul.Mentine sanatatea ochilor- semintele de floarea-soarelui sunt foarte bogate in vitamina E, care este un antioxidant puternic ce protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi. Cei ce consuma mai multa vitamina E din surse naturale, au riscuri mult reduse de boli de inima decat cei ce nu consuma. Vitamina E ajuta si la mentinerea sanatatii ochilor si protejeaza impotriva degenerarii celulare.
Citește și: Cine este iubita lui Dan Diaconescu și câți copii are jurnalistul- kanald.ro
Multi nutritionisti recomanda consumul de seminte de floarea-soarelui pe post de gustari delicioase. Aceste seminte de floarea-soarelui contin acizi grasi omega 6, dar si o multime de nutrienti esentiali.
35 gr de seminte de floarea soarelui contin: 61% din DZR (doza zilnica recomandata) de vitamina E, 34% din DZR de vitamina B1, 31% din DZR de cupru, 28% din DZR de magneziu, 26% din DZR de seleniu, 23% din DZR de fosfor, aducand un aport de 204 calorii.
Sursa: www.dcnews.ro