Aceste seminte sunt extrem de usor de gasit si contin multe proteine, fibre si, in plus, sunt ieftine si delicioase.
Semintele de floarea-soarelui au numeroase proprietati benefice: contin grasimi sanatoase, fibre si proteine, vitamine si minerale. Acestea trebuie consumate cat mai crude pentru a putea beneficia de proprietatile lor benefice: sunt bogate in vitaminele E, B1, B6, acid folic, in minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor, in tryptofan si fitosteroli.
Daca le puneti putin la cuptor, vor da o savoare deosebita salatelor, omletelor si preparatelor din legume.
Reduce colesterolul- semintele de floarea-soarelui au aproximativ 270-289 mg fitosteroli la 100 g.
Previne atacurile de cord si a accidentele vasculare cerebrale- semintele de floarea soarelui sunt o sursa buna de magneziu.
Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament
Contribuie la prevenirea cancerului- s-a demonstrat ca seleniul din semintele de floarea-soarelui induce repararea si sinteza ADN-ului in
celulele deteriorate, inhiba proliferarea celulelor canceroase, si induce apoptoza lor (moartea celulara programata).Sursa bogata de proteine, te ajuta sa slabesti- consumate in stare cruda sau prajite la cuptor si adaugate la salate si diferite preparate din legume, semintele de floarea-soarelui sunt delicioase. Pot asigura chiar si succesul curelor tale de slabire, datorita cantitatii mari de proteine pe care o contin (circa 40%). Astfel, iti vor declansa senzatia de satietate si te vor ajuta sa stai departe de mancare.
Mentine sanatatea ochilor- semintele de floarea-soarelui sunt foarte bogate in vitamina E, care este un antioxidant puternic ce protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi. Cei ce consuma mai multa vitamina E din surse naturale, au riscuri mult reduse de boli de inima decat cei ce nu consuma. Vitamina E ajuta si la mentinerea sanatatii ochilor si protejeaza impotriva degenerarii celulare.
Citeste si: Rusalii 2023. Ce nu este bine să faci în această zi? Este mare păcat!- stirilekanald.ro
Multi nutritionisti recomanda consumul de seminte de floarea-soarelui pe post de gustari delicioase. Aceste seminte de floarea-soarelui contin acizi grasi omega 6, dar si o multime de nutrienti esentiali. Vorbim de circa 14 grame de grasimi sanatoase, 7 grade de carbohidrati, 3 grame de fibre, 5 grame de proteine, si un gram de zahar la o cana de seminte. Cu doar 165 de calorii, in cazul in care o sa alegi sa mananci seminte din sortimentul celor nesarate care pot fi gasite mai ales in magazinele naturiste, poti sa iti inlocuiesti gustarile obisnuite care consta din ciocolata sau biscuiti, cu ceva mult mai bun si mai sanatos de rontait.
35 gr de seminte de floarea soarelui contin: 61% din DZR (doza zilnica recomandata) de vitamina E, 34% din DZR de vitamina B1, 31% din DZR de cupru, 28% din DZR de magneziu, 26% din DZR de seleniu, 23% din DZR de fosfor, aducand un aport de 204 calorii.
Sursa: www.dcnews.ro