Potrivit celui mai recent studiu realizat de cercetatorii de la Scoala de Sanatate Publica din cadrul Universitatii Harvard, consumul grasimilor esentiale de tipul Omega 6 scade semnificativ riscul aparitiei unui atac de cord. O serie de alimente sunt surse naturale de Omega 6 si ne ajuta sa ne mentinem inima sanatoasa.
Studiul oamenilor de stiinta americani a fost realizat pe 310.602 persoane, dintre care 12.479 cu probleme cardiovasculare. Concluzia cercetarii a fost ca inlocuirea, in dieta, a carbohidratilor cu Omega 6 reduce cu 11% riscul atacului de cord, iar renuntarea la grasimile saturate reduce acest risc cu 9%.
De asemenea, in ambele situatii, riscul de deces din cauze coronariene scade cu 15%.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Uleiurile salvatoare
"Rezultatele acestui studiu intaresc recomandarile actuale pentru preventia primara a afectiunilor coronariene, de a inlocui, pe cat posibil, grasimile saturate, preponderent de origine animala, cu cele polinesaturate, de origine vegetala, mai exact Omega 3 si 6. Omega 3 si 6 nu pot fi sintetizate de organism, asa incat este important sa le includem in alimentatia zilnica. O sursa buna de Omega 6 o reprezinta uleiul de floarea-soarelui, insa e important sa retinem ca avem nevoie de ambele grasimi esentiale. Un echilibru bun intre Omega 3 si Omega 6 putem gasi in margarinele tartinabile de noua generatie care, de obicei, sunt preparate dintr-un amestec de uleiuri vegetale: de floarea-soarelui, de rapita si in", subliniaza prof.
"Principala cauza de mortalitate la nivel mondial o reprezinta bolile cardiovasculare, in conditiile in care 80% din decese ar putea fi prevenite cu un stil de viata sanatos.", a adaugat specialistul.
Sursa www.ziarulring.ro