Bogata in minerale, calciu, xiloza, vitaminele A, C si K, tanin, caroten, enzime si pectine, aceasta planta prezenta in toate curţile este folosita inca din antichitate ca un antibiotic incredibil de puternic.
Patlagina este o planta erbacee cu frunze ovale lungi de 6-10 cm si late de 3-5 cm.
Patlagina este bogata in minerale si calciu, xiloza, vitaminele A, C si K, tanin, caroten, enzime si pectine. Contine multi compusi bioactivi ca flavonoide (compus organic intâlnit in multe plante care are un efect benefic in dieta umana pentru ca altereaza actiunea negativa a alergenilor, virusilor si carcinogenilor), allantoina (alt compus organic care stimuleaza cresterea celulelor) si aucubina (compus organic care protejeaza ficatul).
Studiile stiintifice au demonstrat efectele patlaginei ca anti-inflamatoare, analgezica, usor antibiotica, cicatrizanta si activa in cresterea imunitatii.
Recomandari:
- infuzie din frunze impotriva gastritei
Reteta 1: Se ia cate o lingura, la 3 ore.
- infuzie din frunze impotriva ulcerului gastric
Reteta 2: Se ia cate o lingura la 2 ore, dupa mesele principale si o lingura la 3 ore, intre mese.
- infuzie din frunze impotriva ulcerului varicos si ulceratiilor pielii (bai)
Se sta 15-20 minute in cada.
- pulbere impotriva ulcerului gastric
De trei ori pe zi, 0,5 g pulbere din frunze, dupa mesele principale.
Preparare
Infuzie
Reteta 1: 2 linguri de frunze, la o cana cu apa (200 ml).
Reteta 2: o lingura de frunze la 200 ml de apa clocotita.
Reteta 3: 100 g frunze uscate la 3 litri de apa; se lasa vasul acoperit 20-30 minute, se strecoara si lichidul rezultat se rastoarna in apa din cada, care trebuie sa aiba 37 grade C.
Sursa
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro