Recunoscut pentru savoarea sa intensa, ardeiul iute este adorat de unii în deliciile culinare și evitat de alții.
In articol:
Ardeiul iute are proprietăți extraordinare. Care sunt acestea? Recunoscut pentru savoarea sa intensa, ardeiul iute este adorat de unii în deliciile culinare și evitat de alții. În funcție de soi se stabilește și iuțimea acestuia și poate fi consumat în mâncăruri gătite pentru un plus de aromă, sau crud lângă faimoasa ciorba de văcuță cu smântână.
Indiferent de selecție, ardeiul iute aduce numeroase beneficii corpului atunci când este consumat. Printre acestea se numără ameliorarea durerilor, reglarea greutății corporale, ameliorarea inflamațiilor, susținerea unei bune funcționari a inimii, susținerea sistemului imunitar.
Ardeiul iute are proprietăți extraordinare. Care sunt acestea?
Beneficiile ardeiului iute
Are puține calorii, însă este bogat în antioxidanți, vitamine și minerale. Mai exact, ardeiul iute conține până la 1,5% capsaicinoide (n.r.
Citeste si: Adelina Pestrițu, mesaj public pentru Ana Morodan, după ce a fost reținută de polițiști- wowbiz.ro
Conform specialistului Ovidiu Bujor, ardeiul iute are acțiune congestionantă puternică dar trecătoare a pielii și vasostimulantă, intrând în categoria medicamentelor care sunt analgezice locale, mulțumită substanțelor active ce se regăsesc în compoziția ardeiului iute, respectiv capsaicinoide și capsaicina. În plus, are acțiune antiseptică, diaforetică și stimulantă a secrețiilor gastrice.
Ardeiul iute este folosit cu succes drept compresă locală în spasme și dureri musculare din zona umerilor, brațelor și coloanei vertebrale, pentru tratarea artritelor, reumatismului, nevralgiilor și degerături ușoare.
Specialiștii recomandă consumul intern în doze mici ca stimulent al secrețiilor gastro-intestinale. Tinctura 10% este recomandată de asemenea în cura de dezintoxicare în alcoolismul cronic.
Cu privire la consumul extrern, ardeiul iute poate fi folosit inclusiv ca stimulent al creșterii părului, în combinație cu alte plante medicinale. Pe lângă acest aspect, ardeiul iute poate fi folosit extern sub formă de frecții în dureri reumatice și articulare.
Citeste si: Vești bune pentru profesori! Se încasează salariile mai devreme în aprilie- kanald.ro
Citeste si: Calendar ortodox 30 martie 2023. Ce sărbătoare este joi?- stirilekanald.ro
Există și contraindicații cu privire la consumul de ardei iute, în special cu privire la consumul intern, respectiv în hiperaciditate, ulcer gastric și afecțiuni hepatice și urorenale. Cu privire la consumul extern, ardeiul iute nu trebuie aplicat pe pielea lezată.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce se mănâncă dulceața de ardei iute
Dacă vrei să plantezi ardei iute acasă, trebuie doar să usuci câteva semințe într-un șervețel timp de 2-3 zile și să le plantezi în pământ ulterior. Udarea trebuie făcută zilnic și în scurt timp vei vedea mici răsaduri ale semințelor. Pe măsură ce acestea cresc în înălțime, ajungând la 15-20 de centimetri, răsadurile trebuie separate apoi în mai multe ghivece, astfel încât să crească armonios. Te poți bucura astfel de propria ta cultura acasă.