Anunț important de la Casa de Pensii! Nu va mai fi permis din luna august 2023


Anunț de ultim moment pentru românii care vor o pensie mai mare, şi care îşi pot cumpăra vechime în muncă. Iată ce trebuie să facă oamenii, având în vedere faptul că se apropie termenul-limită până la care legea mai permite acest lucru!


In articol:

Persoanele interesate de cumpărarea vechimii la pensie trebuie să facă acest lucru rapid, pentru că se apropie termenul-limită până la care legea mai este permisă. Românii mai pot cumpăra vechime doar până în vara anului 2023, mai exact, cei care nu au până la 15 ani vechime, cât prevede legea acum.

Astfel că, legea pensiilor prevede un minim de 15 ani de vechime de serviciu și 35 de ani pentru pensia de limită de vârstă. Acest lucru ar putea modifica stagiul minim de cotizare de la 15 la 10 ani. Românii care își doresc să cumpere vechime în muncă mai pot face asta doar până în luna august 2023, potrivit OUG 163/2020.

Cumpărarea vechimii în muncă, permisă până la 1 septembrie 2023

Pensia minimă este de aproximativ 40% din salariul minim brut și crește cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani, pentru a ajunge pentru 11 ani la 41% din salariul minim brut, pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut. Potrivit noii legi, dobândirea vechimii este permisă până la 1 septembrie 2023. Totodată, persoanele interesate pot plăti contribuții la pensie pentru o perioadă între o lună și șase ani.

Citește și: Veste neplăcută în legătură cu punctul de pensie! Ce trebuie să știe femeile în legătură cu schimbarea din anul 2030

Anunț important de la Casa de Pensii

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Anunțul momentului! Se oferă vouchere de 15.000 lei, pentru o categorie de oameni

Prin urmare, potrivit legii, oamenii care nu sunt pensionari pot efectua plăți de asigurări sociale pe o perioadă care nu depășește 6 ani înainte de luna încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în România, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale. Perioadele de timp în care este posibilă încheierea contractul de asigurare socială și efectuarea plății contribuției de asigurări sociale sunt cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Procedura care trebuie făcută de românii interesați

Anunț important de la Casa de Pensii

[Sursa foto: freepik]

Conform Casei de Pensii a Municipiului București, pentru înregistrarea unui contract de asigurare socială, persoanele interesate sunt nevoite să meargă personal sau prin mandatar, desemnat prin procura specială, la sediul Casei de Pensii a Municipiului București, având la ei cartea de identitate în original și copie, dar și alte documente. Iată care sunt documentele necesare pentru a cumpăra vechime la pensie:

• Carte de identitate original+ copie
• Dosar carton cu șină
• Formular deschidere contract în două exemplare
• Declarație protecție date
• Declarație pe propria răspundere.

Totodată, în privința cetățenilor străini cu domiciliul în alt stat – pașaportul sau orice alt document emis de statul al cărui cetățean este, prin care se face dovada identității persoanei și a cetățeniei.

Citește și: Care este pensia Mariei Dragomiroiu, după 40 de activitate

Anunț important de la Casa de Pensii

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Veste importantă pentru o categorie de pensionari! Se oferă 700 de lei pe lângă pensie


Abonează-te pe

Citește și:

Veste neplăcută în legătură cu punctul de pensie! Ce trebuie să știe femeile în legătură cu schimbarea din anul 2030

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei

Diana Bulimar, demnă de OnlyFans! Fotografii fără sutien și cu părțile intime la vedere

Anunțul momentului! Se oferă vouchere de 15.000 lei, pentru o categorie de oameni

Persoanele vor primi 400 de euro. Klaus Iohannis a semnat decretul

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop
Sfatul zilei din 27 ianuarie 2023. O zodie trebuie să își organizeze viața
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri