Veste neplăcută în legătură cu punctul de pensie! Ce trebuie să știe femeile în legătură cu schimbarea din anul 2030


Analiștii consideră că sistemul național de pensii va scădea după anul 2030, pe măsură ce forța de muncă continuă să se micșoreze și populația îmbătrânește. Numai în ultimii zece ani, numărul românilor apți de muncă a scăzut cu 1 milion.


In articol:

Începând cu anul 2030, numărul pensionarilor ar putea depăși numărul angajaților, în momentul în care generația „decrețeilor” va începe să se pensioneze. Acest lucru va pune presiune semnificativă asupra sistemului public de pensii, având în vedere numărul mare de pensionări.

„Această generație, care este cel mai mare număr de nou născuți într-o perioadă, va fi într-adevăr o presiune foarte mare pe sistemul public de pensii. Problema va fi puterea de cumpărare a pensiei pe care o primesc viitorii pensionari. Cred eu că puterea de pensionare va fi din ce în ce mai redusă din cauza faptului că vor fi din ce în ce mai puțini contributori.

Este greu de spus cât va fi un punct de pensie în următorii 15 ani, dar economic vorbind puterea de cumpărare cu o pensie din viitor va fi mai scăzută decât cea de astăzi”, a declarat analistul fiscal Adrian Bența, potrivit Digi24.

Unele persoane au lucrat 15 ani, și stau la pensie 35 de ani

Având în vedere că și după anul 2030, populația României va scădea semnificativ, datele nu sunt încurajatoare.

De asemenea, creșterea speranței de viață va pune mai multă presiune.

„Oamenii petrec la pensie acum în România mai mulți ani decât au petrecut pe piața muncii. Sunt persoane care au lucrat 15 ani și stau la pensie 35 de ani. Mai ales dacă s-au pensionat anticipat. În acest condiții este un mare semn de întrebare. De la cine strângi toți banii aceștia cu care să plătești pensii mai mult timp decât a contribuit cineva?”, spune Marian Preda, rector la Universitatea București.

Citește și: Ce se va acorda pensionarilor în anul 2023. Persoanele cu pensii mai mici de 3000 de lei vor primi ajutor din partea statului

Veste neplăcută în legătură cu punctul de pensie

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Școli închise din ianuarie 2023? Ce au anunțat autoritățile despre situația cazurilor de gripă

„În momentul de față remarcăm faptul că per ansamblu pe partea de contribuții sociale bugetul are nevoie de resurse de la bugetul general. Cu alte cuvinte el nu este echilibrat. Acest dezechilibru tinde să se accentueze pe modelele de predicție viitoare”, potrivit analistului economic Claudiu Cazacu.

Ministrul Muncii are o altă părere

Ministrul Muncii a fost întrebat dacă are vreo îngrijorare cu privire la viitorii pensionari sau generația numită „decrețeii” în legătură cu scăderea populației, în special cu îmbătrânirea acestora. Marius Budai are o părere cu totul diferită despre analiști și, în același timp, îi îndeamnă să găsească o soluție dacă vor continua să vină cu „fatalisme”.

„Au mai fost cazuri în România când au fost pensionari mai mulți în plată decât salariați și n-a fost nicio problemă. Facem tot felul și văd tot felul de analiști care fac tot felul de analize și vin cu tot felul de fatalisme și, gata, se închide România, se închide țara, dar eu cred că cetățenii de rând ai acestei țări se așteaptă de la acești mari analiști economici, și nu o spun cu niciun fel de ironie, să vină și cu soluții.  Este ușor să spunem „peste 50 de ani, când nu ne poate verifica nimeni, va fi dezastru” sau „va fi foarte bine”. Nu. Haideți să ne facem analizele, haideți să le luăm pas cu pas și să venim cu măsuri. Uitați, măsurile de anul trecut, dacă tot vorbim de o sustenabilitate a sistemului de pensii, măsurile de anul trecut, care au fost niște măsuri echilibrate între măsurile economice și măsurile sociale, au adus în România un plus de 100.000 de noi locuri de muncă. Asta trebuie să facem”, declara săptămâna trecută ministrul Muncii, Marius Budăi, la RRA.

Citește și: Anunțul momentului! Se oferă vouchere de 15.000 lei, pentru o categorie de oameni

Veste neplăcută în legătură cu punctul de pensie

[Sursa foto: Facebook]


Abonează-te pe

Citește și:

Persoanele vor primi 400 de euro. Klaus Iohannis a semnat decretul

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei

Soția lui Bordea, mărturisiri dureroase: 'Când ai prefera să mori. Când nu ai motiv să...'

Care este pensia Mariei Dragomiroiu, după 40 de activitate

Anunțul momentului! Se oferă vouchere de 15.000 lei, pentru o categorie de oameni

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Cooking
Rețeta de Clătite cu miere și fulgi de migdale, cu care îți poți face dimineața mai gustoasă!
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri