In zilele noastre dafinul este cultivat ca planta ornamentala deosebit de parfumata, dar si pentru calitatile sale de condiment si medicament.
Infuzia din frunze de dafin este deosebit de benefica in cazul racelilor, reumatismului, infectiilor intestinale, ameliorarea digestiei si in starile nervoase usoare. Poate ajuta la reglarea nivelului glicemiei, insa nu in asociere cu medicamente antidiabetice, carora le poate spori nedorit efectul. Preparatele care contin dafin sunt contraindicate gravidelor, femeilor care alapteaza si copiilor datorita efectului toxic pe care il poatea avea aceasta planta, utilizata in doze mari.
In caz de raceli si bronsite se folosesc nu mai mult de 3-4 frunze de dafin la jumatate de litru de apa clocotita. Ceaiul se lasa la infuzat 5 minute, dupa care se strecoara si se bea cald cu lamiae si miere de-a lungul unei zile. O cantitate mai mare de frunze, aproximativ 30 la 1 litru de apa clocotita, reprezinta deja un vomitiv puternic, folosit in cazurile de otravire sau intoxicatii.