Adormirea Maicii Domnului 2021. Ce reguli trebuie respectate la cel mai mare pelerinaj ortodox din Ardeal

adormirea maicii domnului reguli
Adormirea Maicii Domnului 2021. Ce reguli trebuie respectate la cel mai mare pelerinaj ortodox din Ardeal

Află ce reguli trebuie respectate la cel mai mare pelerinaj din Ardeal, pentru prăznuirea Adormirii Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului 2021. Ce reguli trebuie respectate la cel mai mare pelerinaj din Ardeal

Cel mai mare pelerinaj al verii are loc odată cu prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Nicula, din județul Cluj.
Sute de credincioși vin de la mare distanță pentru a petrece noaptea în rugăciune, sub cerul liber.
Anul trecut, hramul s-a sărbătorit în condiții speciale, întrucât credincioșii au fost nevoiți să își acopere chipul cu o mască și nu s-au mai împărțit obișnuitele sarmale după slujbă.

Odată cu lăsarea serii, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului este dusă în altarul de vară.
O regulă de bază este păstrarea liniștii în timpul slujbei oficiate atât în biserică, cât și afară și purtarea unei ținute decente, în concordanță cu marea sărbătoare.

„Este o organizare bună, lumea e civilizată și este o interiorizare remarcabilă pe care o constat. E un moment de bucurie."

- spunea un credincios.

Citeste si:|| Sfanta Maria 2021|| De ce Sfânta Maria se sărbătorește de două ori

Prohodului Maicii Domnului începe înainte de miezul nopții și credincioșii înconjoară biserica de trei ori, în genunchi, pe coate.
„Conform tradiției, credincioșii înconjoară emblema Mănăstirii Nicula, bisericuța de lemn, până după miezul nopții. Aceștia se învârt în jurul ei de trei ori, în coate și genunchi, rostind rugăciuni.


- Cum este să înconjurați biserica? O faceți în fiecare an?
- Da. În ultimii 10 cred că am fost.
- Pentru ce vă rugați?
- Pentru toate problemele pe care le întâmpinăm zilnic, să avem putere, să fim pregătiți bine psihic, să le putem rezolva."- Măriuța Pop, jurnalist Digi24.

unde are loc pelerinajul pentru adormirea maicii domnului

În timp ce credincioșii înconjoară biserica din lemn, aceștia obișnuiesc să pună bani în pereții mănăstirii.


În anul 1699, Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula a plâns. De atunci, acesta a devenit locul celui mai mare pelerinaj din Ardeal.
„Din momentul plângerii icoanei au început să se facă pelerinaj la icoană, să vadă cum plânge icoana Maicii Domnului. Și au început multe vindecări: oameni bolnavi și plecau efectiv sănătoși. Și consemnată în istoria mănăstorii cunoaștem multe cazuri: cancer, leucemie, naștere, oameni care medical vorbind nu putea să aibă copii.”
- Părintele Pantelimon, reprezentantul Mănăstirii Nicula.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si:|| TRANSMITE|| Mesaje Sfânta Maria 2021. Cele mai frumoase mesaje pentru persoanele dragi de Sfânta Maria

Semnificația prăznuirii Sfintei Maria Mare

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mare, care se serbează pe data 15 august, comemorează ridicarea la ceruri a Maicii Domnului, fapt mărturisit de Apostolii care au fost martori la acea vreme, aflându-se în Ierusalim.


Părintele Necula ne explică semnificația sărbătorii Adormirii Maicii Domnului:
„Sinaxarul sărbătorii, text scurt care povesteşte sensul sărbătorii din Biserică, aminteşte că la stingerea suflării pământeşti, ochii orbilor s-au luminat şi auzul surzilor s-a deschis, ologii s-au îndreptat şi tot felul de boală ori patimă se tămăduia. Pleca Maica Domnului, dar nu şi darurile ei pline de dumnezeiască putere. Suflarea ei ţine în viaţă Biserica! Biserica este ogorul cel nou în care, grâu insolit, Maica Domnului rodeşte spic înmiit.
Noi înşine suntem rodul Pâinii Hristos, frământată în Sângele Patimilor şi coaptă în cuptorul dumnezeieştii Învieri. Nu avem a demisiona din aceasta de dragul niciunor alte promisiuni ce nu se susţin în veşnicie. Adormirea Maicii Domnului poartă icoana unei odihne care ne poate cuprinde pe toţi, întru pacea Împărăţiei lui Dumnezeu".

„Miezul verii ţine în el miezul aprins al mărturisirii Maicii Domnului. Adormirea ei este, în fapt, sărbătoarea care grăbeşte rodirea unei toamne duhovniceşti, maturizarea duhovnicească prin care se marchează începutul anului bisericesc, la 1 septembrie". - precizează Preotul Necula.

Citeste si: //DESCOPERĂ// Când începe postul Adormirii Maicii Domnului

Obiceiuri şi tradiţii de Sântămărie

În dimineaţa de Sfânta Maria Mare, femeile măritate merg la biserică cu struguri, prune şi faguri de miere, pe care, după sfințire, le împart credincioșilor. După acest ritual, femeile dau cu tămâie mormintele rudelor și apropiaților.

În această zi de sărbătoare, fetele nemăritate adună flori, pe care le duc la biserică și le așază în fața icoanelor, pentru ca familiile lor să fie protejate de necazuri și de boli.
Tot acum, fetele poartă la ele o plantă numită "năvalnic", care are puterea de a aduce pețitori.
Se spune că toamnă va fi lungă și călduroasă dacă în apropierea zilei de Sfânta Măria Mare, înfloresc trandafirii.
Femeile însărcinate înalță rugăciuni către Măicuța Domnului pentru a le proteja în timpul sarcinii şi pentru a le ajuta să nască pruncii sănătoși.
În popor, se spune că ,,La Sântamaria Mare tulesc oile la vale!", adică ciobanii aduc oile de la munte.
Acum, bărbaţii îşi schimbă pălăria cu căciulă.

Citește și: Geta Sterp, val de mesaje, după nașterea lui Vladimir! Detaliul pe care l-au remarcat câțiva dintre fanii săi- kanald.ro

Citește și: El este bărbatul ucis de tigru, la Grădina Zoologică din Pitești. Detaliul care i-ar fi putut salva viața: "Nu a respectat protocolul"- stirilekanald.ro

pelerinaj adormirea maicii domnului

Citeste si: //IMPORTANT// Schimbarea la față a Domnului 2021. Tradiții și obiceiuri

De asemenea, un alt obicei interzice scăldatul în apa râurilor, deoarece a fost spurcată de cerbi şi nu se mai doarme pe prispa casei, pentru că vine frigul.
Pentru protecția recoltelor, acum este timpul pentru a pune paznici, așa zișii ,,pândari", la viile pline de struguri.
În sudul ţării se montează sperietori în copaci, împotriva păsărilor.
Din data de 15 august se deschide sezonul nunţilor, care ţine până la intrarea în postul Crăciunului. Târgurile şi iarmaroacele își deschid larg porțile.
Perioada dintre Sântămării, cum este denumită popular, începe odată cu prăznuirea Sfintei Maria Mare (15 august) și se termină cu Sântămăria Mica (8 septembrie).
Aceasta este considerată cea mai bună perioadă pentru semănăturile de toamnă.
Tot în această perioadă, se adună ultimele plante medicinale.

Citeste si: //CITEȘTE// Ce este interzis să faci de Sfânta Maria Mică 2021. Tradiții și obiceiuri

Cum trebui să-L slăvim pe Dumnezeu fără a ne fi teamă de El

,,Pe Dumnezeu nu-L iubeşti fără să ştii că El o face dintâi. Şi aici, în incredibilul Său act de iubire, e picătura de înfricoşare care te derutează. Cum se teme iubita de prea mare iubire ce-i dăruieşte cel iubit – cum ar spune Sfântul Grigorie de Nyssa. Ştii de ce lumea modernă, superficială, este axată pe a scoate frica în ochii noştri din tot ce înseamnă Biserica? Pentru că habar nu are că a iubi înseamnă a te lăsa iubit. Ascunde iubirea în teorii de tot râsul raţiunii şi, apoi, zăngăne drăgălăşenii pe temă. Şi fac vinovată Biserica de imposibilitatea lor de a iubi. Mie nu-mi este frică de Dumnezeu. I-am descoperit marea iubire ce ne-o poartă. Sunt entuziasmat de Dumnezeul Slavei! Nu cer niciodată să mă înţeleagă nimeni. Şi atunci când sunt stingher, în bucuria asta e tot cea mai mare bucurie de pe lume."- preotul Constantin Necula.



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Felicitări şi Urări de Sfânta Maria 2021. Cele mai frumoase gânduri pentru toţi cei ce serbează numele de Sfânta Maria 2021

Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!

Adevărul despre starea de sănătate a lui Mihai Leu! Situația este mai gravă decât se credea

Nicko McBrain se retrage din turnee după 42 de ani alături de Iron Maiden: ”A fost o călătorie incredibilă!”

Ce semnificație are numele MARIA. „Cei cu nume precum Maria, Marin, Marian, Mariana, au ca ocrotitoare în primul rând pe Măicuța Domnului"

Un nou concurent intră în „Casa iubirii”! Aflați cine sunt fetele care i-au atras atenția în episodul de marți, 10 decembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

Cine e, de fapt, bărbatul ucis de tigru la Pitești


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies