Adevarul despre narghilea: ce stiu si ce nu stiu fumatorii


Fumatul din narghilea, tot mai popular azi in Occident, prezinta riscuri mari pentru sanatate.

In timpul acestei activitaai sunt produse substante chimice cancerigene, asociate cu un risc marit de leucemie, arata un studiu recent realizat de cercetatorii americani de la San Diego State University.

Fumatul narghilelei ii expune pe utilizatori la niveluri mari de benzen, un compus chimic cancerigen, despre care numeroase studii arata ca favorizeaza aparitia multor cancere cu mortalitate mare, inclusiv a leucemiei.

Benzenul este un compus toxic intalnit in tutun si carbune; in clasificarea U.S. National Toxicology Program, el este incris drept un cancerigen din grupa 1, ceea ce inseamna ca s-a demonstrat deja ca produce cancer la oameni. Conform datelor OMS, nu exista un nivel sigur de expunere la acest compus.

Studiul cercetatorilor de la San Diego State University, publicat in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, a analizat nivelul de acid S fenil-mercapturic (SPMA), un produs de metabolism al benzenului, din mostre de urina provenite de la 105 fumatori de narghilea şi 103 nefumatori.

Mostrele au fost prelevate inainte si dupa participarea la o intrunire la care se fumasera din narghilea, fie intr-un bar ce oferea aceasta activitate, fie intr-o locuinta particulara.

Rezultatele au aratat ca nivelul de SPMA la fumatorii de narghilea a crescut de 4,2 ori dupa ce fumasera intr-un bar si de 1,9 ori dupa ce fumasera intr-o casa particulara.

Spre surprinderea cercetatorilor, chiar si cei care nu fumasera, dar participasera la aceste intalniri, au prezentat o crestere de 2,6 ori a aportului de benzen. Acest fapt arata ca si nefumatorii inhaleaza cantitati mari de substante toxice si cancerigene generate prin arderea carbunelui si a tutunului.

Multi nu constientizeaza pericolele acestei activitati, spun oamenii de stiinta; publicul are convingerea (gresita) ca a fuma narghilea este mai putin nociv decat a fuma tigari, din diferite motive:
•    fumul este trecut prin apa, ia oamenii au impresia ca apa dizolva si retine substantele nocive din tutun.
•    fumul este mai rece, din cauza trecerii prin apa, dand, iarasi, impresia ca nu e foarte daunator.
•    aroma dulceaga a tutunului de narghilea, aromatizat cu vanilie, menta, mar etc., da iluzia ca e inofensiv
•    ambalajul tutunului de narghilea infatiseaza adesea fructe, creand iluzia ca e mai putin daunator decat alte produse din tutun; de asemenea, pe etichete scrie ca nu contine gudron si ca are foarte putina nicotina, toate aceste inscriptii inducand in eroare consumatorii in ceea ce priveste consecintele nefaste ale acestui obicei asupra sanatatii.
•    lipsa reglementarilor: barurile de narghilele nu au obligatia de a afisa nicaieri avertismente privind efectele daunatoare ale fumatului narghilelei
•    lipsa de educatie: prea putine programe de educatie scolare si comunitare prezinta consecintele negative ale fumatului narghilelei

De vreme ce nu exista un nivel sigur de expunere la benzen – ceea ce inseamna ca orice doza poate fi daunatoare -, cercetatorii au facut un apel la impunerea unor masuri de reglementare, pentru reducerea expunerii la toxinele (inclusiv benzen) din tutun si carbune. Autorii studiului au testat si alte substante cancerigene preznte in organism dupa fumarea narghilelei, iar rezultatele urmeaza sa fie publicate in viitor.
Sursa: www.descopera.ro


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Sambata, de la ora 15:00, in “ROventura”.  Clisura Dunarii – frumusetea nepereche a fluviului

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri