Se cunoaște faptul că ceaiul este a doua cea mai consumată băutură din lume. Nu există țară în care să nu se bea măcar o ceașcă de ceai pe zi. Ceaiul își are originile în China și este cultivat și băut de mai bine de 2000 de ani. Beneficiile sale asupra organismului și sănătății umane sunt demonstrate științific. După cum se întâmplă cu orice gen de medicament sau tratament, fie că acesta este naturist sau nu, și ceaiului i se atribuie anumite calități și defecte care pot sau nu să fie adevărate ori false. Prezentam în cele ce urmează câteva legende care se învârt în jurul consumului de ceai, cu mențiunea dacă acestea sunt adevărate sau nu.
In articol:
- Se spune despre ceai că nu este bine să îl bem fierbinte
- Persoanele care au anemie trebuie să limiteze consumul de ceai
- Se spune despre ceai că oferă protecție anti-carie
- Ceaiul poate da insomnii majore
- Ceaiul consumat fără lapte sau lămâie este mai sănătos
- Ceaiul ne ferește de problemele cardiovasculare
Adevărat și fals despre ceai! Se cunoaște faptul că ceaiul este a
Adevărat și fals despre ceai!
Se spune despre ceai că nu este bine să îl bem fierbinte
FALS
Acest aspect des menționat despre ceai este fals. Ceaiul poate fi băut fierbinte atât cât îl suportăm, beneficiul unei temperaturi ridicate fiind că are efect vasodilatator asupra vaselor noastre capilare, mulțumită flavonoidelor pe care acesta le conține.
Este o calitate care aduce beneficii atât vara, cât și iarna. Prin dilatarea vaselor sangine capilare, senzația de căldură pe timpul rece va fi mai intensă. Cu efect opus, pe timpul verii, vasodilatarea capilarelor produce un efect răcoritor, întrucât mărește pierderile de căldură. Astfel, ceaiul este recomandat să fie băut fierbinte și în timpul caniculei.Citeste si: Ceaiul de pelin, pe cât este de amar, pe atât este de sănătos!
Persoanele care au anemie trebuie să limiteze consumul de ceai
ADEVĂRAT
Citeste si: Adelina Pestrițu, mesaj public pentru Ana Morodan, după ce a fost reținută de polițiști- wowbiz.ro
S-a demonstrat științific că polifenolii care se regăsesc în compoziția ceaiului se leagă chimic de fierul provenit din alimentație și împiedică astfel absorbția acestuia. Se recomandă astfel să se evite a se bea ceai înainte sau imediat după masă, în special dacă dieta zilnică nu este suficient de bogatv în produse pe bază de carne, care reprezintă principala sursă de fier a organismului.
Se spune despre ceai că oferă protecție anti-carie
ADEVĂRAT
Ceaiul acționează în beneficiul nostru încă de la prima înghițitură. Substanțele care se află în componența ceaiului, în special polifenolii, împiedică bacteriile din gură să producă acizii care atacă smaltul dinților. Pentru a alina o durere de măsea, se recomandă mestecarea a câteva frunze de ceai verde.
Ceaiul poate da insomnii majore
ADEVĂRAT
Consumat în cantități foarte mari, ceaiul poate crea probleme legate de somn, deoarece în compoziția sa chimică se află 2 elemente, respectiv cafeina și teofilina. Cafeina din ceai se difuzează în organism într-un timp mai lung decât cea din cafea și are efect prelungit.
Citeste si: Vești bune pentru profesori! Se încasează salariile mai devreme în aprilie- kanald.ro
Citeste si: Calendar ortodox 30 martie 2023. Ce sărbătoare este joi?- stirilekanald.ro
Citeste si: Ceaiul negru: proprietăți și beneficii!
Ceaiul consumat fără lapte sau lămâie este mai sănătos
FALS
Laptele sau lămâia adăugate în ceai saturează ionii de fier și ajută la o mai bună absorbtie a acestora.
Ceaiul ne ferește de problemele cardiovasculare
ADEVĂRAT
S-a demonstrat științific că ceaiul mărește aportul zilnic de antioxidanți. Aceștia împiedică acțiunea radicalilor liberi, care sunt dușmanii ce ne îmbătrânesc înainte de vreme și care sunt asociați cu apariția afecțiunilor cardiovasculare, cataractei și cancerului.