Nu putine sunt persoanele care verifica etichetele atunci cand vine vorba de alimentele pe care le cumpara din hypermarket. Insa ceea ce poate nu stiati este faptul ca exista cativa coloranti care nu sunt deloc daunatori sanatatii.
Pudra de roscove
Pudra de roscove- un fel de sosie pentru cacao, din moment ce ii poate tine locul, cu succes, in preparate de genul iaurturilor, cerealelor, prajiturilor, cremelor. Mai joaca si un alt rol: extractul de roscova, cel botezat si E 410 sau guma caruba, este utilizat ca agent de ingrosare si nu apare pe lista E-urilor considerate periculoase, fiind 100% natural, scrie CSID.
Cei care fac bauturi alcoolice, inghetate, budinci, chiar si produse din carne il folosesc in acest proces. Roscova- care arata ca niste pastai- este o sursa importanta de calciu si, mai contine si fosfor, sodiu, potasiu, fier, mangan. Are un gust dulceag, motiv pentru care omenirea a si folosit-o pe post de indulcitor pana la inlocuirea ei cu trestie ori sfecla de zahar.
Riboflavina
Riboflavina- cunoscuta si ca vitamina B2 sau ca E 101 este un colorant galben, natural.
Alte surse de riboflaviba sunt laptele, migdalele, carnea de pui si vita, somonul, painea. Fara aceasta vitamina din grupa B-urilor viata ne-ar fi mai grea- carenta de riboflavina duce la probleme la tractul respirator, vascularizarea corneei, scaderea numarului de hematii, iritarea mucoaselor. Un risc mare de carenta au alcoolicii, veganii si anorexicii. Cei care fac sport au nevoie de un consum mai mare de vitamina B2, cea care ajuta la transformarea grasimilor, carbohidratilor si proteinelor in energie.
Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament
Curcumina
Curcumina- este tot un colorant natural obtinut din planta Curcuma longa din care rezulta o pulbere galben-portocalie folosita apoi pentru colorarea unor alimente.
Poate va suna cunoscut numele ei de la turmeric- curcumina este ingredientul activ din turmeric, un condiment la mare pret. Este extrem de laudata pentru proprietatile antioxidante, antiinflamatoare, antivirale, antibacteriene si antifungice. Iar tot mai multe studii ii atribuie acum proprietati anticancerigene. Asadar, nu trebuie sa va ingrijorati, ci, mai degraba, sa va bucurati cand o gasiti pe etichete botezata E 100.