Aceasta este chimicala pe care o mananci zilnic si care te poate imbolnavi de cancer! Afla despre ce este vorba!

Aceasta este chimicala pe care o mananci zilnic si care te poate imbolnavi de cancer! Afla despre ce este vorba!
Aceasta este chimicala pe care o mananci zilnic si care te poate imbolnavi de cancer! Afla despre ce este vorba!

O substanta pe care o ingerezi in fiecare zi fara sa iti dai dai seama te poate imbolnavi mai rau decat credeai.

 

Stii crusta maro care se formeaza pe cartofii prajiti si pe painea prahita? Acestea sunt puncte fierbinti pentru o substanta chimica numita acrilamida, care se formeaza atunci cand zaharurile si aminoacizii din alimente precum cartofii si cerealele sunt gatite la temperaturi mai mari de 150 de grade.
Aceste chimicale sunt prezenta in biscuiti, dulciuri, cafea si cartofi. Conform unui nou rapot publicat de European Food Safety Authority (EFSA), aceasta este o amenintare pentru sanatatea publica.
Studiile din laborator realizate pe animale au demonstrat ca dietele in care este inclusa acrilamida poate cauza mutatii genetii ce cresc riscul de tumori si de inmultire a celulelor canceroase. Insa studiile realizate pe oameni nu au livrat dovezi consistente, spune EFSA.
In ciuda tuturor necunoscutelor, daca vrei sa iti reduce riscul potential de a te imbolnavi, incearca sa fierbi cartofii in loc sa ii coci sau sa ii prajesti.
De asemenea, incearca sa alegi un nivel mai scazut de prajire a painii, fara puncte intunecate.
In ceea ce priveste acrilamida din cafea, aceasta se gaseste in cafeaua prajita intens pentru ca se formeaza in primele cinci minute apoi incepe sa se degradeze. Cafeaua mai inchisa la culoare ar putea sa te expuna mai putin.
Sursa: prevention.com

Stii crusta maro care se formeaza pe cartofii prajiti si pe painea prahita? Acestea sunt puncte fierbinti pentru o substanta chimica numita acrilamida, care se formeaza

atunci cand zaharurile si aminoacizii din alimente precum cartofii si cerealele sunt gatite la temperaturi mai mari de 150 de grade.

Aceste chimicale sunt prezenta in biscuiti, dulciuri, cafea si cartofi. Conform unui nou rapot publicat de European Food Safety Authority (EFSA), aceasta este o amenintare pentru sanatatea publica.

Studiile din laborator realizate pe animale au demonstrat ca dietele in care este inclusa acrilamida poate cauza mutatii genetii ce cresc riscul de tumori si de inmultire a celulelor canceroase.
Insa studiile realizate pe oameni nu au livrat dovezi consistente, spune EFSA.


In ciuda tuturor necunoscutelor, daca vrei sa iti reduce riscul potential de a te imbolnavi, incearca sa fierbi cartofii in loc sa ii coci sau sa ii prajesti. De asemenea, incearca sa alegi un nivel mai scazut de prajire a painii, fara puncte intunecate.

In ceea ce priveste acrilamida din cafea, aceasta se gaseste in cafeaua prajita intens pentru ca se formeaza in primele cinci minute apoi incepe sa se degradeze.
Cafeaua mai inchisa la culoare ar putea sa te expuna mai putin.

Sursa: prevention.com

 



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Sărbători cu stil! Cum petrec Crăciunul Andreea Mantea, Teo Trandafir, Ilinca Vandici, Cristina Dorobanțu și Andreea Străvoiu / EXCLUSIV

Ce trebuie să faci neapărat în 2025, în funcție de zodie! Mai ai doar câteva zile la dispoziție

Denisa Coțolan a născut! Iancu Sterp a devenit tătic pentru prima dată și a postat prima imagine cu bebelușul

Edi, primele declarații după ce a fost eliminat din „Casa Iubirii”! CE A PUTUT să spună fostul concurent despre Moldo și Dorobanțu abia după ce a plecat acasă: „O să rămân în relații bune cu amândoi probabil. Nu am rămas certat cu nimeni”

Robert de la Casa Iubirii, planuri despre familie cu Giuly? Ce spune despre nuntă și copil

EXCLUSIV INTERVIU Alina Sorescu, pregătită să o ia de la zero în 2026! Artista ne-a dezvăluit unde își va petrece sărbătorile!

Tragedie într-o școală din Rusia. Un elev de 10 ani a fost ucis de un coleg de 15 ani. Criminalul a filmat atacul


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies