O substanta pe care o ingerezi in fiecare zi fara sa iti dai dai seama te poate imbolnavi mai rau decat credeai.
Stii crusta maro care se formeaza pe cartofii prajiti si pe painea prahita? Acestea sunt puncte fierbinti pentru o substanta chimica numita acrilamida, care se formeaza atunci cand zaharurile si aminoacizii din alimente precum cartofii si cerealele sunt gatite la temperaturi mai mari de 150 de grade.
Aceste chimicale sunt prezenta in biscuiti, dulciuri, cafea si cartofi. Conform unui nou rapot publicat de European Food Safety Authority (EFSA), aceasta este o amenintare pentru sanatatea publica.
Studiile din laborator realizate pe animale au demonstrat ca dietele in care este inclusa acrilamida poate cauza mutatii genetii ce cresc riscul de tumori si de inmultire a celulelor canceroase. Insa studiile realizate pe oameni nu au livrat dovezi consistente, spune EFSA.
In ciuda tuturor necunoscutelor, daca vrei sa iti reduce riscul potential de a te imbolnavi, incearca sa fierbi cartofii in loc sa ii coci sau sa ii prajesti.
De asemenea, incearca sa alegi un nivel mai scazut de prajire a painii, fara puncte intunecate.
In ceea ce priveste acrilamida din cafea, aceasta se gaseste in cafeaua prajita intens pentru ca se formeaza in primele cinci minute apoi incepe sa se degradeze. Cafeaua mai inchisa la culoare ar putea sa te expuna mai putin.
Sursa: prevention.com
Stii crusta maro care se formeaza pe cartofii prajiti si pe painea prahita? Acestea sunt puncte fierbinti pentru o substanta chimica numita acrilamida, care se formeaza
atunci cand zaharurile si aminoacizii din alimente precum cartofii si cerealele sunt gatite la temperaturi mai mari de 150 de grade.
Aceste chimicale sunt prezenta in biscuiti, dulciuri, cafea si cartofi. Conform unui nou rapot publicat de European Food Safety Authority (EFSA), aceasta este o amenintare pentru sanatatea publica.
Studiile din laborator realizate pe animale au demonstrat ca dietele in care este inclusa acrilamida poate cauza mutatii genetii ce cresc riscul de tumori si de inmultire a celulelor canceroase. Insa studiile realizate pe oameni nu au livrat dovezi consistente, spune EFSA. In ciuda tuturor necunoscutelor, daca vrei sa iti reduce riscul potential de a te imbolnavi, incearca sa fierbi cartofii in loc sa ii coci sau sa ii prajesti. De asemenea, incearca sa alegi un nivel mai scazut de prajire a painii, fara puncte intunecate.
In ceea ce priveste acrilamida din cafea, aceasta se gaseste in cafeaua prajita intens pentru ca se formeaza in primele cinci minute apoi incepe sa se degradeze.
Cafeaua mai inchisa la culoare ar putea sa te expuna mai putin.
Sursa:
prevention.com