A început școala! Cine NU este obligat să poarte mască?!


Ministerele Educației și Sănătății au făcut precizări cu privire la categoriile de persoane care NU sunt obligate să poarte masca de protecție.


In articol:

Ministerele Educației și Sănătății au făcut publice categoriile de elevi și profesori care NU sunt obligate să poarte masca de protecție. Regulile au la bază Hotărârea de Guvern nr. 3 din 12 ianuarie 2021.

Cine NU trebuie să poarte masca de protecție la școală?!

Conform legii, purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile publice deschise, dar și la locul de muncă sau mijloacele de transport în comun. De la această obligativitate fac excepție 5 categorii de persoane:

Angajatul este singur în birou;

Persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

Persoana desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);

Citeste si: Sorin Cîmpeanu, despre programa examenelor naționale: "Astăzi va fi publicat..."

covid 19 masca de protectie
preșcolarii nu sunt obligați să poarte masca de protecție[Sursa foto: PixaBay]

Prezentatorii tv și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

Copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

De asemenea, profesorii NU trebuie să poarte mască dacă sunt singuri în birou sau dacă suferă de boli care le afectează capacitatea de oxigenare. De asemenea, copiii mai mici de 5 ani și cei care suferă de afecțiuni respiratorii sunt scutiți de purtarea măștii de protecție.

Citeste si: COVID-19 Anglia: Reguli noi în Marea Britanie. Carantina e obligatorie

masca de protecție in scoli
masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, în spații comerciale și la locul de muncă[Sursa foto: PixaBay]

 

„Persoanele alergice la materialele din care sunt confecționate măștile pot purta măști confecționate din alte materiale decât cele la care se știu alergice sau alte forme de protecție (de exemplu viziere). Persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice, cu capacitate redusă de oxigenare, au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID-19 și de aceea e recomandată participarea lor online la activitățile didactice. Astfel, din dispozițiile legale mai sus menționate, rezultă că excepțiile în școli se aplică în funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau de medicul curant, pentru persoanele care prezintă alergii”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Educației. 

Sorin Cîmpeanu, primele declarații despre începutul anului școlar

Sorin Cîmpeanu spune că 80% dintre elevi s-au întors pe băncile școlilor  în data de 8 februarie, în cel de-al doilea semestru.

”Am făcut o simulare pe cifrele de astăzi, dacă s-ar păstra şi duminică, înainte de  ziua de luni, 8 februarie, am avea un număr de 2.420.000 de elevi în şcoli, deci am avea 80 la sută din elevi în şcoli, într-un număr de 6713 şcoli din 7203 unităţi de învăţământ. Am avea, cel puţin teoretic, efective complete, spun teoretic pentru că sunt acele cinci excepţii, foarte important de menţionat: elevii care au vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare, elevii care au aparţinători cu care  locuiesc şi cărora le-ar face foarte mult rău dacă ar accelera acest risc de transmitere, apoi elevii care prezintă simptome specifice, profesorii cu vulnerabilităţi cronice şi ultima situaţie, foarte complicată, profesorul care are şi el simptome şi trebuie să stea şi el acasă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

 


Abonează-te pe

Citește și:

Traian Băsescu, declarații de ultimă oră! Se închid școlile din luna martie?

Despărțire bombă în showbiz!? Ce se întâmplă în relația lui Theo Rose din cauza certurilor

Se poate produce un vaccin anti-COVID-19 și în România?! "Este o hazardare..."

Românii vor primi bani de la stat și în 2021. Cine va beneficia de 1.450 de lei de persoană?

Se opreşte vaccinarea cu AstraZeneca în Africa de Sud!

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Pentru tine

Cum sa iti sporesti increderea in tine si sa fii mai fericita

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri