5 jocuri care dezvoltă memoria copilului


5 jocuri care dezvoltă memoria copilului

5 jocuri care dezvoltă memoria copilului


In articol:

Vrei să-ți ajuți copilul să învețe cât mai repede diferite lucruri? Un mod eficient de a îl face să fie capabil de acest lucru este acela de a juca împreună cu el diferite jocuri de memorie.

Avantajele acestei activități sunt enorme. Gândește-te doar la câte materii școlare există- pentru a reține informații numeroase din diverse domenii, cel mic are nevoie de o memorie bună.

Istoria, matematica și știința, acestea sunt doar câteva materii la care elevii trebuie să-și amintească numeroase fapte, figuri și formule. Copiii care dezvoltă o memorie bună nu se vor teme să învețe fapte și date istorice, deoarece vor face corelări mult mai ușor între evenimente.

Pe măsură ce cresc, învățarea formulelor de matematică, a elementelor științifice și a gramaticii, de exemplu, va fi un lucru ușor pentru copiii care au bune abilități de memorie. Mai mult, aceste abilități cognitive le vor aduce beneficii de-a lungul anilor lor universitari și până la vârsta adultă.

Iată mai jos câteva jocuri amuzante de memorie pe care le poți juca împreună cu prichindeii tăi. Pe lângă faptul că sunt benefice pentru dezvoltarea abilităților cognitive, jocurile de mai jos ajută și la îmbunătățirea vocabularului, dar și a capacității de concentrare.

1. Jocul lui Kim

Începe prin a pune cinci obiecte pe o tavă, cum ar fi un creion, un pix, o jucărie mică, un breloc sau telecomanda de la TV.

Roagă apoi copilul să le studieze pentru câteva minute.

Pune un capac peste tavă. Câte obiecte își poate aminti copilul tău? Copiii adoră acest joc și se pot juca cu mai multe sau mai puține elemente, totul în funcție de vârsta și de abilitatea copilului tău. O variantă a jocului poate fi jucată și atunci când cel mic știe foarte bine regulile jocului și se descurcă foarte bine la el. După ce a analizat obiectele de pe tavă, elimini un obiect și îl rogi pe cel mic să îți spună ce obiect lipsește.

 

Cum ajută acest joc la îmbunătățirea memoriei copilului tău?

Jocul lui Kim ajută copilul să-și dezvolte memoria vizuală, ceea ce este o abilitate importantă pentru a învăța să citească și să vorbească. Un copil cu o memorie vizuală bună va putea să-și amintească mai exact cuvintele și ordinea literelor cuvintelor.

 

2. Potrivirea perechilor

În primul rând, ai nevoie de un pachet standard de cărți de joc. Scoate din pachet cărțile cu numerele 6, 7, 8, 9, 10. Cărțile rămase se așază cu fața în jos pe masă în opt rânduri din patru. Fiecare jucător încearcă să găsească o pereche potrivită arătând două cărți. Dacă nu a ghicit o pereche potrivită, atunci cărțile sunt așezate din nou cu fața în jos, în aceeași poziție. Dacă se potrivesc, jucătorul păstrează această pereche de cărți și mai încă o șansă de a alege perechea. Când toate perechile au fost găsite, jucătorii le numără. Cel care are cele mai multe perechi de cărți este câștigătorul.

De ce este benefic acest joc pentru memoria copilului tău?

Acest joc este de ajutor, deoarece este nevoie de o mare putere de concentrare pentru ca un copil mic să-și amintească unde se află fiecare carte. Utilizarea unui pachet de cărți standard va avea un avantaj suplimentar în consolidarea învățării numerelor. Există, de asemenea, o mulțime de jocuri de memorie care au poze pe ele – și nu sunt cu numere. Copiii foarte mici ar putea prefera aceste versiuni colorate, care au același scop.

3. Trenul memoriei

Poate că și tu te-ai jucat  acest joc în copilărie. În primul rând, spune-i copilului tău să-și imagineze că merge în vacanță. Începe spunând: „Mi-am împachetat valiza și mi-am pus periuța de dinți”. Următoarea persoană repetă fraza, dar adaugă un articol suplimentar, de exemplu: „Mi-am împachetat valiza și mi-am pus periuța de dinți și un tricou”. Și așa mai departe. Poți juca propria ta variantă a acestui joc. De exemplu, mergeți la supermarket pentru a cumpăra alimente.

Cum ajută acest joc la îmbunătățirea memoriei copilului tău?

Copiii adoră repetarea și învață eficient când lucrurile se repetă din nou și din nou. Jocul cu trenul de memorie stimulează într-adevăr memoria, deoarece implică repetarea aceleiași liste de mai multe ori și adăugarea constantă a unui nou lucru. Acesta este un joc destul de provocator, dar vei fi uimit să vezi cât de rapid își dezvoltă copilul capacitatea de a-și aminti listele lungi cu lucruri.

4. Puzzle

Orice puzzle are numeroase beneficii pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor. De ce? Ei bine, atunci când copiii fac puzzle-uri, ei își proiectează în minte imaginea finală și se gândesc care este următoarea piesă ce trebuie găsită. În plus, creierul, ochii, mâna lucrează împreună pentru a găsi și pentru a plasa corect piesa în puzzle.

Cum ajută acest joc la îmbunătățirea memoriei copilului tău?

Puzzle-urile pot fi distractive pentru întreaga familie! Acestea sunt o modalitate excelentă de a dezvolta percepția spațială, coordonarea, rezolvarea problemelor, abilitățile cognitive și abilitățile motrice ale copilului tău – fiind o activitate minunată pentru dezvoltarea memoriei.

5. Găsește diferențele

Roagă-l pe copilul tău să fie atent la hainele și accesoriile pe care le porți. Apoi, părăsește camera și schimbă un lucru. De exemplu, ai putea înlocui un cercel cu un altul, îți poți prinde părul într-o coadă sau îți poți schimba cămașa. Când te întorci, copilul trebuie să-ți spună ce schimbări ai făcut. Important este ca prichindelul să observe diferențele.

De ce este benefic acest joc pentru memoria celui mic?

Acest joc ajută la dezvoltarea abilităților de concentrare și memorie vizuală, deoarece copilul tău va trebui să țină minte cum arătai, înainte de a face o schimbare. Aptitudinile bine dezvoltate de memorie vizuală vor fi benefice pentru copilul tău, atunci când va învăța să citească și să scrie.

De-a lungul anilor de școală, copiilor le sunt prezentate concepte noi, abstracte, pe care trebuie să le țină minte atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Aceste concepte înglobează litere, cifre, sunete, formule, date istorice, tabelul periodic al elementelor și multe altele. Așa că, piticii au nevoie de o memorie bună pentru a reține un volum mare de informații.

Pentru a-ți ajuta copilul să aibă o memorie bună, joacă-te împreună cu el diferite jocuri menite să-i dezvolte abilitățile cognitive. În plus, acestea sunt benefice și pentru îmbunătățirea vocabularului, dar și a capacității de concentrare.

 

 


Abonează-te pe

Citește și:

Cum să faci codița cu tuș în funcție de forma ochiului tău? Iată ce trucuri trebuie să știi!

A MURIT singur în casă! Oana Lis este devastată!

Cum să îți mărești ochii cu ajutorul machiajului? Trei secrete pe care trebuie să le știi!

Scrub cu mălai, cea mai eficientă metodă de exfoliere la tine acasă!

Carantină prelungită pentru trei localități din Județul Ilfov!

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

Horoscop zilnic vineri, 16 aprilie 2021! Află ce zodie are mari șanse să câștige bani în plus!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri