30 de ani - marele prag al vietii?


Dupa trei decenii de viata, atingem intr-adevar un prag? Cum evolueaza firea noastra pana atunci si dupa aceea?

Cat de mult ne mai putem schimba dupa aceasta varsta? Cumva, oamenii resimt, la nivel psihologic, „schimbarea prefixului” din 2 în 3 si poate nu fara temei: specialistii spun ca preajma varstei de 30 de ani este, realmente, un jalon important in evolutia unei persoane de-a lungul existentei ei.

Daca nu sunteti prea multumiti de felul in care ati crescut – psihologic vorbind – panaă la 30 de ani, atunci opinia lui Brian Little, conferentiar de psihologie la University of Cambridge, n-o sa vi se para prea incurajatoare.

Cum esti la 30, cam asa ramai, este de părere Little, care este si autorul unei carti recente - Me, Myself, And Us: The Science of Personality and the Art of Well-Being – in care exploreaza si aceasta problema.

In sprijinul acestei idei, el citeaza convingerea unui reputat psiholog american, fost profesor la Harvard, William James, care, in 1890, a publicat o carte - The Principles of Psychology – in care sustinea (pentru prima data in psihologia moderna) ideea ca personalitatea se stabilizeaza, se „incheaga” odata cu varsta. Si a exprimat foarte plastic aceasta idee: „In cazul celor mai multi dintre noi, pana la 30 de ani, caracterul s-a intarit ca ipsosul si nu se mai inmoaie niciodata.”

Ce spun psihologii de azi despre aceasta convingere? Cei o suta si mai bine de ani care au trecut de la publicarea cartii lui James au schimbat ceva in modul de gandi al specialistilor in ceea ce priveste evolutia personalitatii de-a lungul vietii? Un articol publicat recent exploreaza aceasta problema, apeland la opiniile unor profesionisti in domeniu.

Varstele personalitatii

Psihologii de azi, in general, ii dau dreptate lui James, dar numai partial. Dupa cum spune Brian Little, in jurul implinirii a 3 decenii de viata, personalitatea unui om este un fel de ipsos „pe jumatate intarit”.

In buna parte, felul nostru de a fi este cristalizat, stabil, in jurul unor trasaturi de personalitate care sunt puternic determinate de gene. Puternic, dar nu exclusiv, caci exista si o parte a felului de a fi care nu este imuabila, ci poate fi influentata de propriile alegeri.

Dupa cum spune prof. Little, putem alege sa actionam impotriva pornirilor naturale si astfel, chiar daca trasaturile de personalitate înnascute nu se schimba, comportamentul se poate schimba.

Pe masura ce inaintam in varsta, personalitatile noastre evolueaza.  Ne schimbam mult si repede in adolescenta si in prima tinerete. Studiile au aratat ca schimbarile cele mai ample in privinta personalitatii au loc din copilarie si pana la varsta de 20 si ceva de ani.

Dupa 30 de ani, inca ne mai putem schimba, dar mai lent si cu  eforturi mai mari, spune Paul T. Costa Jr., un om de stiinta care lucreaza la laboratorul de stiinte comportamentale din cadrul National Institutes of Health, SUA. Impreuna cu Robert McCrae, psiholog in cadrul National Institute of Aging, el a intreprins cercetari ale caror rezultate sprijina ideea ca personalitatea tinde sa devina stabila dupa varsta de 30 de ani.

Realizand studii longitudinale (studii care urmaresc aceiasi participanti pe perioade lungi de timp), cei doi specialisti au constatat ca, dupa 30-35 de ani, ritmul in care se schimba firea unui om se incetineste mult. „Nu se poate spune ca personalitatea este de-acum fixa si nu se mai poate schimba, insa este relativ stabila si constanta. „Ceea ce vedeti la 35-40 de ani veti vedea si la 85-90 de ani”, spue Costa.

Multe dintre transformarile care survin inainte de 30 de ani si care ne contureaza personalitatea viitoare se datoreaza faptului ca, pana la aceasta varsta, in mediul nostru de viata, in felul nostru de viata, se petrec efectiv multe schimbari: trecerea de la un nivel al invatamantului la altul, apoi primele slujbe, primele relatii amoroase, schimbari de domiciliu, poate intemeierea unei familii. Dupa aceea, treptat, vietile ni se mai linistesc oarecum, devenim mai „asezati”, asa ca si personalitatile noastre se stabilizeaza.

Chiar daca, dupa cum spune Costa, „varsta de 30 de ani nu are nimic magic”, ea reprezinta totusi un prag al dezvoltarii individuale; cercetarile psihologice recente confirma astfel atat opinia lui William James, cat si intelepciunea batraneasca: pe masura ce imbatranim, ne fixam intr-un anume fel de a gandi si de a fi.
Sursa: www.descopera.ro


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol


Divertisment

Fanii Puterea Dragostei s-au înfuriat! „Cerem DESCALIFICAREA concurentei”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri