10 lucruri esentiale despre reciclare! Trebuie sa le stii!


Un roman genereaza anual 272 de kilograme de deseuri si, din pacate, peste 85% dintre acestea ajung la groapa de gunoi.

La nivel global aruncam aproape 22 de milioane de tone de mancare anual. Daca am face compost din ele, asta ar echivala cu scoaterea a doua milioane de masini din trafic.

Aluminiul e reciclabil 100%. Asta inseamna ca dozele de aluminiu se pot recicla iar si iar. In plus, dintr-o singura doza reciclata se genereaza suficienta energie incat sa asculti un intreg album pe iPod.

Fiecare tona de hartie reciclata salveaza 17 copaci. Daca am recicla toate ziarele din lume, am salva peste 250 de milioane de arbori in fiecare an.

Pentru fabricarea unui singur kilogram de material PET (plastic) se folosesc aproape 2 kg de petrol si importante cantitati de energie.

Sticla este 100% reciclabila, poate fi reciclata la infinit, doar ca ea trebuie sortata pe culori. In natura, sticla se descompune in peste un milion de ani.

Echipamentele de iluminat arse trebuie si ele reciclate. Becurile si neoanele contin gaze rare si metale grele - cum ar fi mercurul - periculoase pentru mediu si sanatate. De asemenea, aceste echipamente contin sticla, plastic si componente electronice care pot fi refolosite.

Un bec are 2 mg de mercur. Un termometru de tip vechi avea 1 gram de mercur. Daca mancam peste, ingeram aproximativ 0,2 mg/kg mercur, dar limita maxima admisa este de 1 mg/ kg. Atentie, insa, au fost inregistrate depasiri la specii de ton si somon! Gravidelor le este recomandat sa evite complet consumul de peste, mercurul putand afecta grav fatul.

In Romania se vand anual aproximativ 10.000.000 lampi ce contin mercur, dar sunt reciclate doar 15% din acestea. Restul, ajung la gropile de gunoi, unde se sparg, iar mercurul se scurge si polueaza solul si panza freatica. Orice magazin din Romania, unde se vand becuri sau neoane, este obligat sa preia becul ars, atunci cand cumperi unul nou. Iar magazinele cu spatii de vanzare mai mari de 400 mp, sunt obligate sa preia deseuri de echipamente de iluminat, indiferent daca vizitatorul achizitioneaza sau nu un produs nou.

In cazul intoxicarii cu mercur, rinichii si sistemul central nervos sunt afectate. In 2004, o companie din Japonia a fost obligata sa plateasca despagubiri de 86 milioane de dolari dupa ce timp de ani de zile a poluat cu mercur zona in care avea o uzina chimica in Minamata Bay.  Mai intai au fost afectati pestii, apoi, animalele - pana la punctul in care pisicile "dansau" pe strada, nemaiavind control asupra propiului sistem nervos. Ulterior, efectele s-au facut simtite si asupra oamenilor. Simptomele otravirii cu mercur constau in: miscari necontrolate ale membrelor, diminuarea functiilor motorii, vorbire ingreunata, tulburarea vederii si auzului si erau urmate de coma si apoi deces. Oficial, 10.000 de oameni au fost afectati, iar 1.784 au murit de ceea ce avea sa fie denumit "boala Minamata", intr-una din cele mai mari situatii de poluare din Japonia.


Abonează-te pe

Citește și:

Sfatul zilei de astăzi, miercuri 25 noiembrie 2020. Balanțele își împlinesc cel mai mare vis

Pepe ar putea fi arestat! ”Va ieși un scandal monstruos”. Ce s-a aflat despre el

Andreea Mantea și fiul ei, David, au izbucnit în plâns! Ce s-a întâmplat cu frumoasa brunetă?

Horoscop zilnic miercuri, 25 noiembrie 2020. Nativii zodiei Fecioară au o mare surpriză pe plan sentimental!

Prezentatoarea TV Andreea Marinescu are coronavirus: „Țin legătura cu medicul de familie”

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Despărțire surprinzătoare la "Puterea Dragostei"?! Ce se întâmplă între Aya și Cristian Marinescu?!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri