Cardurile de energie au fost distribuire deja la un milion de locuințe, potrivit declarațiilor Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. De asemenea, plăţile efective vor putea fi efectuate după data de 20 februarie.
Voucherele de energie în valoare de 1.400 de lei, acordate în două tranșe de 700 de lei fiecare, au fost împărțite în județele Bacău, Argeș, Buzău, Maramureș și Brăila. Totodată, primă plată ar urma să fie efectuată în această lună, iar a doua în toamnă. Respectivele ajutoare sunt oferite doar pensionarilor și persoanelor vulnerabile, iar autoritățile speră că toate cardurile vor fi distribuite până pe data de 20 februarie. De asemenea, tot în aceeași zi pot începe și plățile, fie direct la poștaș, fie la ghișeele Poștei.
Vești privind plata facturilor la energie 2023
Încă de la data de 1 Februarie 2023, în baza OUG 166/ 2022 – privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a dat persoanelor vulnerabile din țara noastră, din fonduri europene ajutor pentru plata facturilor la energie, fiind vorba de o sumă de 700 de lei de două ori pe an.
Citește și: Ce categorie de persoane va primi bani în plus pe lângă pensie. Schimbarea va avea loc pe 20 februarie
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
De asemenea, cardurile de sprijin vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu oamenii care beneficiază vor fi realizate printr-un parteneriat între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicații.
Cum se utilizează cardurile de energie
Astfel, sprijinul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot achita facturi de energie, total sau parțial, în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare. Cu ajutorul cardului de energie se pot plăti servicii sau produse precum electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
„Voucherele de energie se pot utiliza pentru plata facturilor curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei”, ne-a informat Gabriela Iova, directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Bihor.
Citește și: Anunțul mult așteptat de milioane de pensionari! Se oferă o sumă de bani în valoare de 1.400 de lei
De asemenea, beneficiarii pot folosi cardurile de energie prin modalități precum poștașul, la orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal pe raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural; online, prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție de Poșta Română. Românii vor primi ulterior dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății sau plăților făcute și furnizorul sau furnizorii către care s-a efectuat plata.
Cu toate astea, este bine de știut faptul că nu se pot efectua mai mult de 8 plăți pentru un loc de consum pe durata programului de sprijin. Ajutorul nu se consideră venit și nu afectează venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei, statutul consumatorului vulnerabil de energie. De asemenea, sumele de bani alocate nu pot fi preschimbate în bani și nu pot fi folosite pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie.