Vești bune pentru angajate! Ce modificări se iau în calcul pentru pensie, dacă ai avut concediu de creștere a copilului!

Vești bune pentru angajate! Ce modificări se iau în calcul pentru pensie, dacă ai avut concediu de creștere a copilului!

Anunț important pentru angajatele din România! Sunt luate în considerare ca perioade de cotizare pentru pensie câteva tipuri de concedii.

Câteva tipuri de concedii se calculează în dosarul de pensie, respectiv concediile de odihnă, de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea

și îngrijirea copilului. De asemenea, se au în vedere și perioadele în care salariații sunt în anumite concedii precum de stagiu de cotizare și, prin urmare, de vechime în muncă pentru stabilirea dreptului la pensie, potrivit Avocat.net

Ce modificări se iau în calcul pentru pensie

Concediu de odihnă

Salariații își pot lua în fiecare an cel puțin 20 de zile libere, potrivit Codului muncii, iar perioada de concediu este calculată la stagiul de cotizare.

Dacă vor fi oferite, prin legi speciale sau prin contractul de muncă, mai multe zile de concediu de odihnă anual se aplică același principiu.

„Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă”, prevede Codul muncii.

Cu alte cuvinte, doar concediile fără plată nu se vor lua în calcul pentru vechimea în muncă, însă nu și cele de odihnă.

Citește și: Tichete de creșă 2023! Mămicile vor încasa 600 de lei lunar, chiar înainte de Paște! Luna aprilie aduce vești bune!

Vești bune pentru angajate

[Sursa foto: freepik]

Concediu pentru incapacitate de muncă

Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă, pentru accidente de muncă sau boli profesionale, se oferă cu ajutorul unui certificat medical, potrivit dispozițiilor Legii nr. 346/2002 în privința asigurării pentru accidente de muncă și boli profesionale.

De asemenea, perioada în care contractul de muncă al salariatului aflat în respectivul concediu se suspendă este considerată vechime în muncă. Totodată, perioada concediului e recunoscută expres în Legea pensiilor ca perioadă de cotizare, deși este necontributivă.

Citește și: Gabriela Cristea s-a săturat să audă discuții despre situația ei financiară și a spus adevărul! Face mai puțini bani decât se credea: „Am să vă spun, pentru cei care cred că se câștigă fabulos. Și credeți-ne, nu muncim puțin”- wowbiz.ro

Citește și: "Sunt dezamăgită, dezgustată și mâhnită". Andreea Antonescu nu a mai suportat haosul provocat și a reacționat în fața zvonurilor despre o posibilă relație cu Cătălin Bordea- radioimpuls.ro

„Perioada de suspendare a contractului individual de muncă în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă”, prevede Legea nr. 346/2002.

Pe perioada concediului se oferă și o indemnizație, pe o perioadă de 183 de zile în intervalul de un an, socotită din prima zi de concediu medical.

Concediile pe care le pot lua părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copiilor

Concediul  de creștere a copilului, cel de risc maternal, concediul de maternitate, cel de acomodare, cel pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și cel paternal se iau în considerare drept perioade de cotizare pentru pensie, potrivit unor specialiști din societatea de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații.

A. Concediul de risc maternal se oferă gravidelor, femeilor care au născut în urmă cu puțin timp și celor care alăptează, în momentul în care la locul de muncă există riscuri pentru securitatea/sănătatea salariatelor ori repercusiuni asupra sarcinii/alăptării. Pe perioada acestui concediu se dă o indemnizație de 75% din media veniturilor din ultimele șase luni dinaintea acestuia, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 96/2003.

B. Concediul de maternitate este luat de salariatele care urmează să nască, oferit împărțit între perioada de sarcină și cea de lăuzie (în total, cel mult 126 de zile). De asemenea, și în acest caz se dă o indemnizație, de 85% din media veniturilor din ultimele șase luni.

Citește și: Veste bună pentru femeile care vor să adopte un copil! Modificări privind concediul de acomodare

Citește și: Imagini în premieră cu vila reamenajată din Snagov a Anamariei Prodan! Rebecca este cea care s-a ocupat de design: „Am dărâmat tot”- kanald.ro

Citește și: EXCLUSIV- O profesoară i-a rugat pe părinți să doneze banii de flori în scop caritabil: ”Am vrut să aduc o fărâmă de speranță în sufletul acestei mame”- stirilekanald.ro

Vești bune pentru angajate

[Sursa foto: freepik]

C. Concediul paternal este singurul concediu care aparține exclusiv taților, fiind reglementat în Legea nr. 210/1999. Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de cinci zile lucrătoare, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, având dreptul să fie plătit pe perioada acestui concediu.

D. Concediul de creștere a copilului, ce poate fi acordat oricăruia dintre părinți, este cel mai mare dintre acestea, fiind de până la doi ani (trei ani, în cazul copilului cu handicap). Potrivit OUG nr. 111/2010, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului. Perioada acestui concediu e recunoscută expres în Legea pensiilor ca perioadă de cotizare, chiar dacă e necontributivă.

E. Concediul de acomodare pentru cei care adoptă este de cel mult un an, potrivit Legii nr. 273/2004, iar cuantumul indemnizației de acomodare reprezintă 85% din veniturile realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani și nu poate fi mai mică de 1.787 de lei și nici mai mare de 8.500/lună.

F. Angajații au dreptul și la un concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani, conform OUG nr. 158/2005. În cazul copilului cu handicap însă, pentru afecțiunile intercurente, concediul este până la împlinirea vârstei de 18 ani. Pentru acest tip de concediu există dreptul la o indemnizație lunară de 85% din baza de calcul, care este determinată ca medie a veniturilor lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară. Mai nou, acest tip de concediu medical se acordă, mai nou, și pentru situațiile în care copilul cu vârsta de până în 18 ani este carantinat sau izolat din cauza unor boli infectocontagioase.Citește și:

Tichete de creșă 2023! Mămicile vor încasa 600 de lei lunar, chiar înainte de Paște! Luna aprilie aduce vești bune!

Care este vârsta potrivită pentru a începe școala? Mamele trebuie să știe care este rolul clasei pregătitoare

ego.ro Când se tunde orhideea. Secretul pentru o înflorire bogată

wowbiz.ro Ce a recunoscut Theo Rose despre fiul ei, după ce fanii au observat asta deja

radioimpuls.ro Horoscop săptămânal 25 septembrie - 1 octombrie 2023: Eforturile Capricornilor sunt recunoscute din plin la locul de muncă. Influențele planetare prezic noi începuturi în zona profesională pentru Scorpioni

kanald2.ro „Există filmări” Răsturnare de situație în scandalul dintre Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu

kanald.ro Nefise din serialul Melek, apariție spectaculoasă alături de fiica sa! Celebra actrița Şerif Sezer este mândră că tânăra Deniz i-a moștenit talentul și a îmbrățișat actoria

stirilekanald.ro UPDATE. FOTO/VIDEO. Explozie de proporții în Călimănești. 4 muncitori s-au stins din viață pe loc, după ce magistrala de gaz a sărit în aer. Autoritățile au deschis un dosar penal


Parteneri
Cookies