În România vârsta de pensionare se modifică direct prin lege. Românii vor ieși mai târziu la pensie.
În prezent, în România vârsta de pensionare este de 65 de ani în cazul bărbaților și 63 de ani pentru femei. Din păcate, Comisia Europeană solicită creșterea vârstei de pensionare cât mai repede, pentru a nu pierde banii din PNRR. Această decizie afectează mulți români, care vor fi nevoiți să iasă la pensie mai târziu decât s-ar fi așteptat.
Află din rândurile următoare care sunt categoriile ce vor fi afectate de noile schimbări care se vor produce în privința vârstei de pensionare din România.
Ce se va întâmpla cu pensiile magistraților
Citește și: Anunț de ultim moment pentru femeile din România! Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare?
În momentul de față, numărul persoanelor care beneficiază de pensii speciale este în creștere în România. Cu toate acestea, Comisia Europeană insistă să se adopte un proiect de lege privind reforma pensiilor speciale.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Dat fiind această situație, Consiliul Superior al Magistraturii a adresat o scrisoare Comisiei Europene în legătură cu proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraților.
Prin intermediul acesteia, CSM solicită ca dispozițiile legate avute în vedere să stabilească o perioadă de tranziție sau o aplicare etapizată adecvată.
Potrivit CSM, este „imperativ” să se regândească metoda etapizată propusă prin stabilirea unor intervale raționale de aplicare a noilor dispoziții, astfel încât creșterea vârstei de pensionare, cu un minim de 12 ani, să se facă treptat, pe o perioadă mult mai lungă decât cea propusă, fără a afecta speranța legitimă a beneficiarilor și fără a crea situații discriminatorii între profesioniștii cu o vechime similară în sistemul judiciar, dar cu vârste biologice diferite.
Sistemul judiciar din România s-ar putea prăbuși din cauza pensionărilor
Citește și: Veste bună pentru femeile din România! Vor putea beneficia de un plus de vechime în muncă
Consiliul Superior al Magistraturii mai spune că sistemul judiciar se confruntă în prezent cu un deficit sever de personal. În prezent, 20% din posturile de judecător și 27% din posturile de procuror sunt deja vacante, iar Consiliul susține că procentul acestora va crește până la 40% și 45% până la sfârșitul anului 2025.
Efectul acestei creșteri va fi prăbușirea sistemului judiciar din România, din cauza unui nou val de pensionări cauzate de noile modificări.
Legea privind reforma pensiilor speciale se află în dezbatere la Camera Deputaților, după ce Senatul a adoptat mai multe modificări.