Veste bună pentru români! Ce s-a anunțat despre voucherele de vacanțăÎn cazul în care un român are mai multe locuri de muncă va primi o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în valoare de 1.450 de lei.


In articol:

Persoanele angajate în instituțiile de stat vor primi vouchere de vacanță în valoare de 1.450

de lei brut. Ministerul Finanțelor a făcut precizări la solicitarea edupedu.ro.

Citește și: Ce se întâmplă cu pensiile. Anunț de ultimă oră

Ce s-a anunțat despre voucherele de vacanță

„Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art.

2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, a transmis Ministerul Finanțelor, pentru sursa citată.

Condiții de acordare pentru aceste vouchere

Potrivit Ordinului 3498/2022, voucherele de vacanță se acordă personalului încadrat în în unitățile/ instituțiile de învățământ de stat, Ministerul Educației și alte instituții publice din subordinea/ coordonarea acestuia, care a desfășurat activitate în anul curent, indiferent de durata acesteia.

În cazul încadrării în sistem de cumul/plata cu ora, voucherele de vacanță sunt acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază, potrivit legii.

Beneficiarii au obligația de a depune la unitate/instituție o declarație, în scris, în care să precizeze angajatorul unde au funcția de bază.

Beneficiarii au dreptul de a-și alege unitățile pentru achiziționarea de servicii de călătorie. În cazul în care un salariat lucrează pentru mai mult de un angajator, angajatorul va acorda legal unui salariat o indemnizație de concediu de 1.450 lei sub formă de bon, iar funcția de bază a beneficiarului relevant este funcția de bază a salariatului.

În cazul în care funcția de bază nu poate fi stabilită, beneficiarul care beneficiază de indemnizație de vacanță alege în scris unitatea care emite certificatul de vacanță.

Voucherul de vacanță are perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.

Sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului.

Ce este interzis

-utilizarea voucherelor de vacanță pentru achiziționarea altor servicii decât cele prevăzute

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

Citeste si: Cât câștigă Eva Măruță din postările de pe rețelele sociale?! Nu o să îți vină să crezi ce sumă primește pentru o postare- radioimpuls.ro

-comercializarea voucherelor de vacanță în schimbul unor sume de bani și/sau al altor bunuri și/sau servicii.

Veste bună pentru români

Veste bună pentru români

[Sursa foto: shutterstock]

Perioada de valabilitate a voucherelor  de vacanță

Tichetele de vacanță au termen de valabilitate un an de la data emiterii. Potrivit OUG nr. 8/2009, fiecare voucher de vacanță este valabil dacă are înscrise următoarele menţiuni:

-emitentul şi datele sale de identificare;

-valoarea nominală a tichetului de vacantă;

-angajatorul şi datele sale de identificare;

-numele, prenumele şi codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze tichetul de vacanţă;

-spaţiul destinat înscrierii perioadei în care a fost utilizat şi aplicării ştampilei unităţii afiliate;

Citeste si: Raed Arafat nu consideră că a greșit la Colectiv. Cum se apără secretarul de stat al MAI în fața acuzațiilor primite: „Dacă noi nu voiam să îi ducem, rămâneau acasă''- kanald.ro

Citeste si: Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Ce ar putea pica anul acesta? Emoții mari pentru elevi!- stirilekanald.ro

-interdicţia unităţii afiliate de a plăti diferenţa în bani dintre valoarea tichetului de vacanţă şi valoarea pachetului de servicii către utilizatorii tichetelor de vacanţă;

-perioada de valabilitate a utilizării tichetului de vacanţă.

Emitenţii tichetelor de vacanţă sunt obligate să asigure circulaţia tichetelor de vacanţă în condiţii de siguranţă.

Sancțiuni uriașe pentru beneficiarii care vând tichetele de vacanță

Tichetele de vacanță nu sunt transmisibile și doar titularii le pot folosi pe baza actului de identitate. Cei care încearcă să le comercializeze riscă amenzi foarte mari de până la 10.000 de lei, potrivit OUG nr.8/2009.

„(1) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei acceptarea de către unitatea afiliată spre comercializare a tichetelor de vacanţă de către alte persoane decât titularul tichetului de vacanţă. (2) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 10.000 lei şi retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenţei de turism acceptarea de către unităţile afiliate de tichete de vacanţă pentru achiziţionarea de servicii care nu îndeplinesc condiţiile pachetului minim de servicii prevăzut la art. 1 alin. (7).  (3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei fapta unităţii afiliate de a da rest în bani la tichetul de vacanţă”, se arată în document.

Guvernul a tăiat vocuherele de vacanță în februarie 2021, în urma unui proiect de Ordonanță de Urgență.

Veste bună pentru români

Veste bună pentru români

[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Veste bună de la Guvern, pentru românii cu venituri sub 2.500 de lei


Abonează-te pe

Citește și:

Ce se întâmplă cu pensiile. Anunț de ultimă oră

Mircea Solcanu trece printr-o adevărată dramă. Fostul prezentator TV nu mai aude

Cât se lasă la fiert sarmalele de post. Trucul secret pentru a ieși delicioase - ego.ro

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei - kudika.ro

Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Ce ar putea pica anul acesta? Emoții mari pentru elevi! - stirilekanald.ro

Subiecte simulare Română BAC 2023: La ce oră se publică baremul de corectare pe Edu.ro? - kanald.ro

VIDEO: Mădălina Ghenea, cu lacrimi în ochi în ultima apariție televizată. Imaginile care i-au emoționat pe fani - radioimpuls.ro

Decizia luată de Oana Matache și Radu Siffredi! Nu au mai suportat criticile - wowbiz.ro

Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
”Același bărbat aș lua.” Mama Geta, dezvăluiri despre regretele sale. Culiță Sterp a fost uimit de afirmațiile mamei sale
Citește mai departe
Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri