O nouă propunere legislativă ar putea prevede majorarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului cu până la 25% pentru al doilea copil şi cu până la 35% pentru fiecare dintre următorii copii.
Acest cuantum maxim al indemnizației lunare se poate indexa cu aproximativ 6%, conform unui proiect legislativ. Astfel, familiile cu mai mult de un copil, se vor putea bucura de această creștere care le va ușura cheltuielile pentru cei mici. Cu toate acestea, propunerea trebuie să fie acceptată, pentru a se putea implementa, iar acest lucru nu a fost încă înaintat.
Indemnizația pentru creșterea copilului ar putea crește considerabil
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Înainte de toate, pentru ca această propunere să își aibă demersul, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului, urmând prima dată să intre în dezbaterea Senatului și în Camera Deputaților pentru for decizional.
„Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară. Cuantumul indemnizației lunare este, pentru primul copil, de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. Pentru al doilea copil, cuantumul indemnizației lunare se majorează cu 25%, iar pentru al treilea copil și următorii, cuantumul indemnizației lunare se majorează cu 35%”, prevede actul normativ.