Valeriu Gheorghiță, despre cea de-a patra doză de vaccin! Anunțul făcut de medic


Oficialul a vorbit miercuri, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Guvern, despre cea de-a patra doză de vaccin.


In articol:

Valeriu Gheorghiță a declarat cu puțin timp în urmă că românii care au un sistem imunitar scăzut din cauza unor boli existente vor fi nevoiți să facă patru doze de vaccin, care vor include schema inițială de 3 doze și un rapel la minimum șase luni. 

„EMA a autorizat ieri cele două recomandări pentru administrarea fie de o doză suplimentară de vaccin în cadrul primei scheme pentru persoanele imunodeprimate care va cuprinde vaccinurile de la compania Pfizer şi de la Moderna. Vom avea o schemă de trei doze iniţial, plus la un moment dat un rapel la minim şase luni de la schema iniţială.

Citeste si: Theo Rose s-a vindecat de Covid-19! Primul lucru pe care l-a făcut artista după ce a ieșit din izolare

La persoanele care au un răspuns imun normal, persoanele imuno competente vor avea schema de două doze şi un rapel după minimum şase luni, aşa cum se recomandă acea doză booster care a fost demarată în România din 28 septembrie. Această doză suplimentară în cadrul schemei iniţiale care se recomandă persoanelor cu răspuns imun scăzut se administează la 28 de zile atât pentru vaccinul Pfizer, cât şi vaccinul Moderna.

Noi am consultat comisiile de specialitate de la MS şi avem deja o centralizare a categoriilor de pacienţi care pot beneficia de trei doze de vaccin încă de la prima schemă”, a declarat medicul.

Valeriu Gheorghiță, despre cea de-a patra doză de vaccin

Valeriu Gheorghiță, despre cea de-a patra doză de vaccin

[Sursa foto: PixaBay]

Categoriile de persoane care ar putea primi 3 doze de vaccin încă din prima schemă

De asemenea, medicul a oferit explicații și în legătură cu anumite categorii de persoane vizate pentru a beneficia de cele trei doze de vaccin încă de la prima schemă.  

„Noi am consultat comisiile de specialitate de la MS şi avem deja o centralizare a categoriilor de pacienţi care pot beneficia de trei doze de vaccin încă de la prima schemă.

Citeste si: Raed Arafat, anunț pentru bucureșteni! Se evită carantinarea Capitalei

Persoanele care vor fi eligibile pentru trei doze în cadrul primei scheme de vaccinare vor primi recomandare de la medicul specialist, fie medicul care supraveghează starea post transplant a unui pacient sau care supravegheată o anumită afecţiune oncologică, pacienţii se vor prezenta la centrele de vaccinare cu această recomandare şi vor primi o schemă de vaccinare cu trei doze.”, a mai adăugat medicul Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță, despre cea de-a patra doză de vaccin

Valeriu Gheorghiță, despre cea de-a patra doză de vaccin

[Sursa foto: PixaBay]

Persoanele imunodeprimate și cu HIV, primele pe lista pentru cea de-a patra doză

Mai mult decât atât, Valeriu Gheorghiță a menționat că primele categorii vizate pentru o schemă de vaccinare completă cu a treia doză sunt pacienții imunodeprimați, cei care au suferit transplanturi sau persoanele care suferă de HIV.

„O schemă cu trei doze de la început pentru persoanele care se vor vaccina de azi înainte pentru prima oară. Aici se adresează celor imunodeprimaţi, adică persoanele care au un sistem imun foarte slăbit atât din cauza unor boli sau a unor tratamente – în general pacienţii cu transplant, pacienţii oncologi în tratamente, pacienţii cu HIV, pacienţii vârstnici care au un răspuns imun slăbit.

Citeste si: Se scumpesc hainele din bumbac! Motivele pentru care prețul materiei prime crește

Aceste categorii de pacienţi vor avea recomandare de trei doze de la început, în loc de două. Iar ei vor putea să primească o doză booster, de rapel, după cel puţin şase luni.

Această categorie de pacienţi urmează să fie definitivă în perioada următoare. Avem o centralizare a recomandărilor comisiilor de specialitate de pe fiecare tip de afecţiune în parte. Vom centraliza aceste date, le vom pune în acord cu recomandările internaţionale atât CDC, cât şi Centrul european de control şi prevenire a bolilor. Vom updata toate procedurile” a declarat medicul.


Abonează-te pe

Citește și:

Bobby Păunescu și Andreea Ilie s-au despărțit! Mezzosoprana a dezvăluit motivul pentru care și-au spus adio

Acuzații grave! Cine încearcă să-i fure acum averea lui Petrică Mâțu Stoian

DESCOPERĂ: Turtă dulce de casă. 4 rețete delicioase

DESCOPERĂ: Cine este, cu adevărat, ANDREI ȘTEFĂNESCU. Biografie: nume real, data nașterii, căsătorii, divorțuri, copil

CNSU a hotărât relaxarea restricțiilor în perioada sărbătorilor! Fără carantină de noapte și mască în spațiile deschise

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle

CITEȘTE: De ce mor peștii în acvariu

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri