Tresăririle nocturne sau miocloniile hipnagogiceIn articol:

Ți s-a întâmplat ca, în perioada de intrare în somn, să tresari sau să-ți zvâcnească un mușchi? Dacă da, nu ești singurul. Peste 70% din populația lumii a experimentat acest fenomen ce poartă numele de mioclonii hipnagogice. 10% din aceste persoane prezintă simptome zilnic. Citește, în continuare, ca să știi de ce apar tresăririle nocturne dar și ce poți face pentru a le ameliora.

Ce sunt miocloniile hipnagogice?

Miocloniile hipnagogice fac parte din sfera tulburărilor de tranziție somn-trezire și nu reprezintă o patologie propriu-zisă, ci sunt un fenomen natural, foarte des întâlnit. Mioclonia reprezintă o contractură musculară involuntară (sughițul este un alt exemplu de mioclonie).

Simptomele miocloniilor hipnagogice 

  • Contractura unui mușchi sau a unei părți a corpului;
  • Senzație de cădere;
  • Vis sau halucinație care conduce la o cădere sau săritură;
  • Accelerarea respirației;
  • Accelerarea frecvenței cardiace;
  • Transpirație.

Care sunt cauzele apariției miocloniilor hipnagogice?

Până la momentul actual, nu a fost elaborată o teorie clară care să explice apariția miocloniilor hipnagogice. Fenomenul a fost observat inclusiv la indivizii sănătoși, fără a putea fi identificată o cauză specifică.

Stresul și anxietatea

Grijile și gândurile mențin creierul activ chiar și atunci când organismul se pregătește de somn și încearcă să-și relaxeze musculatura. Astfel, creierul poate trimite semnale de alertă deși, restul organismului a intrat în starea de somn.

Stimulantele

Consumul de cafeină și nicotină are impact asupra capacității organismului de a adormi în mod natural și de a rămâne în starea de somn. Efectul stimulant al acestor substanțe este responsabil de menținerea activă a creierului, împiedicându-l să ajungă în stadiul de somn profund.

Activitatea fizică

Sportul are un beneficiu dovedit în îmbunătățirea calității somnului. Totuși, ai grijă la momentul în care îl practici. Activitățile fizice efectuate prea aproape de culcare pot avea un impact negativ asupra adormirii. În urma efortului fizic intens, este posibil ca atât creierul cât și mușchii să nu se poată relaxa suficient de repede pentru a permite inducerea somnului.

Cum pot fi ameliorate miocloniile hipnagogice?

În general, miocloniile hipnagogice nu necesită tratament pentru că nu sunt o patologie care să cauzeze complicații. Gestionarea miocloniilor hipnagogice se concentrează, strict, pe măsuri de igienă a somnului care au ca scop obținerea unui repaos de calitate.

Evită substanțele stimulante!

Cafeaua face parte din rutina zilnică a multor oameni, întrucât le crește capacitatea de concentrare. Dacă ești consumator de cafea sau de alte băuturi cafeinizate, încearcă să te bucuri de ele în prima parte a zilei și evită consumul lor în cursul serii sau chiar după-amiaza. De asemenea, evită produsele cu nicotină în ultima parte a zilei sau încearcă să renunți definitiv la acest obicei.

Deși se spune că băuturile alccolice te pot ajuta să adormi, în realitate, consumul lor îți provoacă un somn agitat, neodihnitor.

Adaptează intensitatea efortului fizic!

Pe cât posibil, încearcă să faci sport sau orice alta activitate fizică în prima parte a zilei. Dacă timpul te presează și seara este singura perioadă a zilei în care poți face sport, încearcă să lași câteva ore între momentul activității fizice și somn sau alege activități fizice mai puțin intense precum Pilates sau yoga.

Adoptă o rutină a somnului

Deconectează-te de tehnologie cu 30 de minute înainte de somn pentru a-i permite creierului tău să se relaxeze. Profită de acest interval de timp pentru câteva exerciții de respirație care să te ajute să te relaxezi înainte de a adormi.

În concluzie, miocloniile hipnagogice sau tresăririle nocturne reprezintă un fenomen des întâlnit în rândul populației ce poate fi ameliorat prin evitarea substanțelor stimulante și prin diferite tehnici de relaxare. Așadar, dacă în această perioadă de început de sezon intri într-o farmacie să afli mai multe despre îngrijirea tenului iarna, nu uita să ceri un sfat și pentru îmbunătățirea calității somnului!

Surse informative

Cuellar, Norma G., et al. “Hypnic Jerks.” Sleep Medicine Clinics, vol. 10, no. 3, 2015, pp. 393–401., doi:10.1016/j.jsmc.2015.05.010.

Holland, Kimberly. “Hypnagogic Jerk (Hypnic Jerk): Why Do I Twitch When I Fall Asleep?” Healthline, Healthline Media, 12 Nov. 2019, www.healthline.com/health/hypnagogic-jerk.


Abonează-te pe

Citește și:

Pepe, mesaj surprinzător pentru Raluca Pastramă: "Aş vrea să te iert că ai plecat..."

Bombă în showbiz! Cu cine se iubește, de fapt, Lidia Buble

Bianca Comănici de la "Puterea Dragostei", declaraţii şocante despre primul ei iubit: „Un copil manipulat..."

Horoscop zilnic miercuri, 2 decembrie 2020. Nativii zodiei Fecioară primesc vești bune pe toate planurile!

Traficul va fi restricționat pentru repetiția și ceremonia oficială de Ziua Națională. Pe unde se va circula în București

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Informatiile zilei

Noul simptom al COVID-19, ”happy hypoxia”, face tot mai multe victime. Cum se manifestă?

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri