Totul despre bolile parodontale. Care sunt factorii de risc?


Ce înseamnă bolile parodontale, cum apare parodontoza și este de făcut pentru a evita pierderea dinților.


In articol:

Din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu boli parodontale și caută tot felul de soluții pentru a scăpa de ele.

O boală parodontală sau așa cum este denumită popular parodontoza este un termen general dat unei infecții sau inflamații a țesturilor care ne înconjoară dinții, paradonțiului.

 

Așa cum am învățat la biologie, dinții sunt menținuți în poziție de gingie, os și un ligament care leagă dinții de os și care acționează împreună ca un amortizor. Aceste trei țesutui, adică os, gingie și ligament formează împreună parodonțiul.

 

Atunci când se acumulează placă dentară și tartru, începe să se inflameze gingia, se ajunge la o formă ușoară a bolii parodontale numită gingivita, iar într-un caz mai sever, parodontita, de ajunge chiar la căderea dinților.

Citește și: Află care este cea mai frecventă cauză a pierderii dinților

 

Medicul stomatolog Anca Vereanu a dezvăluit în cadrul unei emisiuni TV ce soluții există pentru parodontoză și de când ar trebui să ne îngrijorăm.

Citește și: 5 Reguli de igienă dentară pentru copii. „Este loc și de mai bine!”

„Din nefericire, parodontoza are un debut în jurul vârstei de 35 de ani, uneori chiar mai repede și formele foarte agresive de parodontopatie cum i se spune medical, dar cum este cunoscută de voi drept parodontoză,  în formele agresive poți să îți pierzi dinți deja în jurul vârstei de 40 de ani. Și acești dinți care sunt superbi: nu au carii, nu au nimic. Prima bănuială pe care ar trebui să o aibă cu toții este apariția triunghiurilor negre.

Deci, în momentul în care observi că parcă nu aveai spațiu mic între dinți acolo lângă papilă, lângă gingie, acolo unde dintele se termină și începe gingia, între dinți, apar niște spații mici, negre, se numesc triunghiuri negre. Acelea sunt un semn că tu ai o retracție, osul se retrage, gingia se duce după os, deci există o dezgolire minoră a dintelui. Dacă gingia are o dezgolire de un milimetru și jumătate pentru că, de fapt, osul se retrage, începi să vezi acele spații mici între dinți, câte un mic punctuleț negru pe care nu îți aduci aminte să îl fi avut.

imagini parodontoza

imagini parodontoza

[Sursa foto: Unsplash]


Acela este un prim gând care trebuie să te ducă imediat la un medic parodontolog sau chirurg sau un medic cu experiență. Trebuie să faci o radiografie panoramică, să se vadă nivelul osului, pentru că de foarte multe ori gingia este foarte groasă și nu îți dai seama că tu ai pierdut foarte mult os pentru că atunci când zâmbești dinții sunt la locul lor și nu ți se pare că ai avea o resorbție.

Am avut un caz recent care m-a impactat și pe mine emoțional. În aproape 30 de ani de carieră, eu nu am avut un pacient tânăr căruia să fie nevoie să îi scot 12 dinți sus la maxilar, dar, din păcate, se mișcau în toate direcțiile. Pacientul își mișca dinții cu limba, punea limba pe ei și se mișcau, adică atât de mult. Și bineînțeles că în această situație decizia trebuie să fie una radicală, imediată, iar tratamentul trebuie instituit cât mai repede, pentru că ajungând în această situație, osul este în cantitate foarte mică și dacă se mai amână inserarea implanturilor, nu mai unde să le inserezi, căci osul se retrage până ajungi la nas, la sinusuri și trebuie niște proceduri de grefare și reconstrucție osoasă foarte laborioase și foarte scumpe și cu rată de succes nu atât de mare”, a dezvăluit medicul specialist.

Citește și: Ce fel de tratamente stomatologice sunt recomandate gravidelor. „Vizitele pentru detartraj se pot face absolut oricând!”

Bolile parodontale

Cum apar bolile parodontale

[Sursa foto: Unsplash]

Există diferențe între bărbați și femei?

 

Cât despre o diferență între cazurile de parodontoză la bărbați și femei, medicul a dezvăluit că procentual bărbații ar fi într-un procent mai mare. Persoanele cu boală parodontală trebuie să revină în cabinetul stomatologic o dată la 4-6 luni. 

tratament pentru parodontoza avansata

Ce tratament se foloseste pentru parodontoza avansata

[Sursa foto: Unsplash]

„Există mai mulți bărbați, dar ceea ce este foarte important, ceea ce este statistic, este ereditatea. Dacă ai avut părinți despre care știi că au proteze mobile în gură de timpuriu, adică după 50 – 60 de ani, înseamnă că ei avut această boală, parodontoza și ar trebui să investighezi, să faci aceste radiografii sau un control și să se poată temporiza, pentru că este o boală pe care o putem ține pe loc ”, a mai spus medicul.

 

Detartrajul în cazul pacienților cu parodontoză trebuie să fie un detartraj profund, până la os. Acest detartraj se face cu anestezie și trebuie să fie extrem de minuțios, pentru a se elimina orice problemă.

 

 


Abonează-te pe

Citește și:

Tu ce știi despre dentistul tău? Iată ce tratează fiecare specialist

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei

Soția lui Bordea, mărturisiri dureroase: 'Când ai prefera să mori. Când nu ai motiv să...'

Totul despre paradontoză. „Deja este un semn inflamator”

6 mituri din stomatologie demontate de medicul dentist

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle
O veveriţă a fost găsită aproape îngheţată, pe un drum din Mediaş. Ce a făcut un sibian care a găsit-o?
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Specialisti
Parteneri