Tăierea pomilor fructiferi. De ce este necesară?


Tăierile de formă sunt lucrări importante în plantațiile de pomi fructiferi și sunt mai mult decât necesare pentru a obține o producție de calitate a fructelor.


In articol:

Tăierea pomilor fructiferi. De ce este necesară? Tăierile de formă sunt lucrări importante în plantațiile de pomi fructiferi și sunt mai mult decât necesare pentru a obține o producție de calitate a fructelor.

Citeste si: Când se plantează pomii fructiferi? Află totul aici!

Astfel, tăierile fac parte din lucrările cu caracter obligatoriu, al căror scop este corectarea creșterii pomilor fructiferi, astfel încât resursele naturale alocate pomilor să fie cât mai bine valorizate. Tăierile sunt lucrări cu caracter anual și sunt realizate la aproape toate speciile de pomi fructiferi existente. De calitatea tăierilor depind în mare măsură nivelul producției, precum și vigoarea plantației.

Tăierea pomilor fructiferi. De ce este necesară?
Tăierea pomilor fructiferi. De ce este necesară?

Pentru cei care se află la început de drum și vor să cunoască mai multe informații în acest sens, dar și pentru cei cu experiență care doresc să își lărgească plaja de informații, am pregătit un articol care răspunde tuturor întrebărilor care ar putea apărea în legătură cu această lucrare.

Tăierea pomilor fructiferi presupune în mod esențial scurtarea unor ramuri sau chiar îndepărtarea completă a acestora prin taiere. Toaletarea se realizează anual și poate avea diferite obiective. Printre acestea se numără tăierile de forma, tăierile de regenerare a plantei, precum și tăierile de rodire, pentru o producție cât mai numeroasă de fructe.

Pentru a realiza toaletarea pomilor fructiferi, se folosește o foarfecă de grădină sau chiar un fierăstrău special dedicat pomiculturii. Atfel, toaletarea înseamnă îndepărtarea unor părti verzi sau lemnoase ale pomilor, sau chiar tăierea unei ramuri în totalitate.  

Tăierea pomilor fructiferi. De ce este necesară?
Tăierea pomilor fructiferi. De ce este necesară?

De ce este necesară această procedură

Motivul principal pentru care se realizează toaletarea pomilor fructiferi este legat de valorificarea luminii. Odată ce ramurile au fost rărite, lumina ajunge mai ușor la mugurii pomilor fructiferi și determină o dezvoltare mai viguroasă a fructelor.

Citeste si: Pregătește-ți casa cu florile de toamnă! Află totul despre crin!

Un alt motiv de toaletare este legat de regenerarea plantei, prin tăierea lăstarilor bătrâni, astfel încât resursele de apă și lumină și substanțe nutritive să ajungă exclusiv la lăstarii tineri.

Încă un motiv de toaletare este legat de stoparea îmbolnăvirilor, prin îndepărtarea lăstarilor bolnavi și pentru corecția ramurilor.

Ca perioada de realizare a procedurii, toaletarea pomilor fructiferi trebuie realizată primăvara devreme și toamna, când aceștia se află în repaus vegetativ.


Citește și: Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Sambata, de la ora 15:00, in “ROventura” Din pitoreasca Moldova catre fascinantul Tinut Secuiesc

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri