Sfinții Mihail și Gavril. Tradiții și superstiții


Sfinții Mihail și Gavril sunt sărbătoriți, în fiecare an, pe data de 8 noiembrie. Considerată, de fapt, o sărbătoare a tuturor îngerilor, această zi este încărcată cu tradiții și obiceiuri.


In articol:

Astăzi este sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. Biserica îi prăznuiește pe Sfinții Mihail și Gavril și este cruce roșie în calendar. Așadar, nu faceți treabă prin casă sau prin gospodărie, pentru că este mare păcat. 

Cine au fost Sfinții Mihail și Gavril

Considerați ”Stăpânii Cerurilor”, Sfinții Mihail și Gavril apar în toate icoanele împreună. Arhanghelul Mihail are o sabie de foc în mână și este îmbrăcat în soldat. De cealaltă parte, Sfântul Gavril ține în mână un crin, pentru că el este aducătorul veștilor bune și cel care arată mila lui Dumnezeu față de oameni. 

Arhanghelul Gavril a fost cel care a anunțat-o pe Fecioara Maria că îi va da naștere Fiului lui Dumnezeu. De asemenea, același sfânt le-a dat părinților Ioachim și Ana vestea nașterii Fecioarei Maria. Tot Gavril a anunțat-o și pe Elisabeta că îl va aduce pe lume pe Ioan Botezătorul. 

În plus, Arhanghelul Gavril le-a transmis femeilor care au venit la mormântul lui Iisus că Acesta a înviat din morți. 

De partea cealaltă, Sfântul Mihail s-a luptat cu Lucifer și cu restul îngerilor care s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu. De aceea, el este acum cel care conduce întreaga ceată de îngeri. Tocmai din acest motiv, sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril este considerată sărbătoarea tuturor îngerilor. 

În traducere, Mihail înseamnă ”cine este ca Dumnezeu”. Numele de Gavril reprezintă ”Dumnezeu este putere”. Sfântul Mihail este cel care așteaptă sufletele morților și le conduce prin vămi. De asemenea, le ferește de toți demonii care vor să se apropie. 

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavril

Așa cum se întâmplă de fiecare sărbătoare mare, și în această zi trebuie respectate mai multe tradiții. În popor se crede că sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril trebuie ținută timp de 3 zile, pe 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua mijlocul Arhanghelului și ultima, coada Arhanghelului. 

Este bine ca pe 8 noiembrie să dați de pomană, pentru așa-zișii ”Moșii de Arhangheli”. De asemenea, trebuie să aprindeți lumânări pentru cei vii, dar mai ales pentru cei care au murit fără lumânare. 

Nu spălați rufe și nu faceți niciun fel de treabă în casă și în gospodărie. Dacă nu respectați această sărbătoare, se crede că în ceasul morții vă veți chinui foarte mult. Se știe că Sfinții Mihail și Gavril sunt cei care iau sufletele oamenilor atunci când se apropie sfârșitul vieții. 

Oamenii din Transilvania obișnuiesc ca în această zi să facă o turtă, numită ”turta areților”, adică a berbecilor care stau despărțiți de oi. Turta trebuie aruncată în mijlocul turmei și dacă va pica pe jos cu fața în sus, înseamnă că toate oile vor face miei sănătoși. Dacă va cădea cu fața în jos, oile vor avea probleme și nu vor putea făta. 


Abonează-te pe

Citește și:

Mădălina vrea să părăsească “Puterea Dragostei”! “Plec acasă! M-am săturat să fiu amenințată!”

Divorțează după 11 ani de relație!? ”Mi-a spus că nu mai are nevastă”

Moș Nicolae 2020: Ce cadouri alegem pentru copii și adulți?

Horoscop săptămânal Mariana Cojocaru 6 - 12 decembrie 2020. Trei zodii, între ciocan și nicovală, sănătatea și cariera sunt în pericol

De ce să alegi intervenția de implant mamar la Swiss Clinics în această perioadă?

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

Horoscop zilnic duminică, 6 decembrie 2020. Nativii zodiei Săgetător încep o relaţie!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri