Sânzienele sau Drăgaica. Cine sunt Sânzienele? Obiceiuri, tradiții și superstiții


Ziua de 24 iunie în Calendarul Ortodox este sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, ceea ce înseamnă că este o sărbătoare mare și nu se spală, nu se merge la câmp și nu se fac treburi casnice.


In articol:

Ziua de 24 iunie în Calendarul Ortodox este sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, ceea ce înseamnă că este o sărbătoare mare și nu se spală, nu se merge la câmp și nu se fac treburi casnice.

Citeste si: Maria Ghiorghiu, prezicere îngrijorătoare! "Distrugerea României..."

În tradiția românească, tot astăzi sunt Sânzienele, nume specific zonelor din Ardeal, iar în Muntenia și Oltenia este întâlnită sub denumirea de Drăgaica și este singura sărbătoare păgână acceptată și de Biserică. Din punct de vedere calendaristic, sânzienele marchează apropierea de mijlocul verii și reprezintă momentul de cotitură al verii către iarnă, finalul muncilor agricole și pregătirea pentru recoltat, informează Tradiții-superstiții.ro.

Sânzienele. Cine sunt Sânzienele

Sânzienele îşi au originea într-un stravechi cult al soarelui, iar în unele zone, sărbătoarea se mai numeşte şi „Cap de vară". În tradiția populară, acestea sunt niște fete foarte frumoase care trăiesc în păduri sau câmpii și cel mai adesea, dansează. Conform credinței populare, în noaptea de Sânziene se deschid cerurile iar Sânzienele ies și joacă dansul ielelor în locuri ferite de ochii lumii, ascunse sau retrase.

Se spune că acest dans nu poate fi observat de nimeni. În caz contrar, acel om e va îmbolnăvi și nu se va mai putea vindeca. În shimb, Sânziele, conferă plantelor și buruienilor proprietăți vindecătoare, apără plantele împotriva grindinei, aduc rod semănăturilor, ursesc fetele de măritat și contribuie la înmulțirea plantelor și a animalelor.

Citeste si: Solstițiul de vară 2020! Ce se face astăzi, în cea mai lungă zi din an

Drăgaica e o ființă sfântă care e mai mare peste o ceată de bărbați, numiți Circovi.

Sânziana sau Drăgaica mai este numită și Împărăteasa, Stăpâna Surorilor, Regina Holdelor, Mireasa, în funcție de zona geografică a țării.

Tradiții și superstiții de Sânziene

Tradițiile în funcția de zona geografică a țării sunt diverse. În unele zone rurale, fetele merg la cules de sânziene pentru a împleti coronițe din flori de sânziene. Aceste coronițe le aruncă mai apoi peste casă. Dacă coronița rămâne agățată și nu cade e semn că acolo, în curând, va avea loc o nuntă. Unele fete păstrează câteva flori și pentru a le pune sub pernă, sperând că noaptea își vor visa ursitul.

Citeste si: Ți se face pielea de găină! Plânge icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus Hristos. Să fie oare semn de la Dumnezeu?

 

În unele zone din Muntenia se joacă Drăgaica, adică două fete se vor costuma, una în costum bărbătesc, cu numele Drăgan, iar cealaltă în costum femeiesc, zisă Drăgaica. Ele merg din casă în casă și joacă un dans care constă în mai multe sărituri în formă de cruce și în îmbrățișări. Se spune că oamenii care primesc Drăgaica se consideră că vor avea noroc și recolte bogate.

Sânzienele. Cine sunt Sânzienele? Obiceiuri, tradiții și superstiții
Sânzienele. Cine sunt Sânzienele? Obiceiuri, tradiții și superstiții

Un alt obicei specific zilei de sânziene este scăldatul femeilor în apele curgătoare sau în roua dimineții. La răsăritul soarelui femeile se spală într-un râu iar mai apoi se tăvălesc în iarba plină de rouă. În acest fel vor rămâne curate și sănătoase, se vor spăla de boli și de probleme. Orice neîmplinire ar avea se va rezolva, iar cele care își doresc copii au mari șanse să rămână însărcinate.

Superstițiile în ziua de Sânziene

În ceea ce privește superstițiile din ziua de Sânziene, sunt unele care se referă la vreme și altele la recoltă.

Sânzienele. Cine sunt Sânzienele? Obiceiuri, tradiții și superstiții
Sânzienele. Cine sunt Sânzienele? Obiceiuri, tradiții și superstiții

Se spune astfel că dacă plouă în ziua de Sânziene e semn de belșug: se va face porumb, vin, o seamă de bucate.

De asemenea dacă cucul va înceta să cânte cu mult înainte de Sânziene e semn că vara va fi la început călduroasă, apoi secetoasă. Dacă însă cucul continuă să cânte și după Sânziene atunci va fi foamete, războaie și alte nenorociri.

Mai mult dacă Sânzienele îi apucă pe oameni cu porumbul necopăit se zice că toamna nu are să aibă o recoltă bună.


Abonează-te pe

Citește și:

Cură de slăbire cu arpacaș. Slăbește 5 kilograme în 5 zile utilizând această dietă

Detalii șocante! Ce au descoperit medicii pe corpul lui Alexandru Arșinel

Dieta Soniei Burtic. "Conceptul meu este unic în România”

Ce dietă să urmezi dacă slăbești greu. Care este soluția pentru tine

Rețeta care te ajută să slăbești 5 kg pe săptămână. Consumă acest aliment și vei da jos kilogramele nedorite

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Cristina Spătar face schimbări în carieră. Ce decizie a luat interpreta
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri