Veste pentru românii care au muncit legal în Italia, chiar dacă s-au întors în țară. Iată cine ar putea să beneficieze de pensie din partea statului italian.
Românii care au muncit legal în Italia, chiar dacă încă locuiesc acolo sau au revenit în țară, pot beneficia de pensie din partea statului italian, în baza legislației europene privind pensiile comunitare. Condițiile sunt destul de clare, însă nu mulți știu cum să procedeze concret pentru a beneficia de aceste drepturi. În prezent, vârsta legală de pensionare în Italia este de 67 de ani, indiferent de categoria de lucrători, cu condiția acumulării cel puțin 20 de ani de contribuții.
Ce trebuie să știe românii care vor să depună dosarul de pensionare
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Românii care se apropie de vârsta de pensionare și doresc să-și depună dosarul, având rezidența în Italia, trebuie să știe că acest dosar de pensionare trebuie întocmit și depus în această țară. Rezidenta fiscală este determinată de prezența persoanei în Italia pentru cel puțin 182 de zile pe an. În cazul în care persoana s-a mutat definitiv în România și și-a închis rezidența fiscală italiană, poate să depună acest dosar la Casa Națională de Pensii din România, fiind cea care va contacta instituțiile aferente din Italia pentru calcularea venitului.
Există și situația în care vârsta de pensionare atinsă într-o țară nu este aceeași în cealaltă țară, astfel, dacă persoana a împlinit vârsta de pensionare în România, dar nu a atins pragul legal și în Italia, dosarul va trebui depus în Italia, dacă rezidența este acolo. Această pensie comunitară poate fi plătită într-un cont bancar deschis în țara de reședință, dacă aceasta se află într-un stat membru al Uniunii Europene, iar persoanele aflate în afara UE ar putea să-și deschidă un cont bancar în fiecare dintre țările care plătesc pensia.Citește și: În ce zile va fi difuzat serialul „Pierduți în dragoste”, începând din 16 iunie 2025- kanald.ro