Româncele care au lucrat în străinătate, pensie mai mare! Decizie de ultimă oră luată de Ministrul Muncii


O nouă categorie de cetățeni români va beneficia de drepturi de pensie în urma semnării unui acord istoric de către ministrul Muncii, Marius Budăi.


In articol:

Astfel, cetățenii români care au acumulat timp de muncă și au contribuit la sistemele de pensii din România și SUA vor putea beneficia de cumul.

Citește și: Tichete sociale de Paște 2023. Milioane de femei din România vor primi câte 200 de lei de la primărie

Româncele care au lucrat în străinătate, pensie mai mare

Ministrul Muncii, Marius Budăi, și ambasadorul SUA în România, Kathleen Cavaletz, au semnat, joi, un acord pentru protejarea drepturilor de pensie ale lucrătorilor români și americani din regiunile respective.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii, documentul va permite utilizarea vechimii în muncă în România și SUA pentru deblocarea drepturilor de pensie pe baza principiului cumulării, fiecare țară acordând o pensie proporțională în funcție de vechimea în muncă efectuată în sistemul propriu.

De asemenea, acordul include prevederi privind exportul pensiilor, cu excepția în cazul României pentru prestațiile speciale necontributive în bani, pentru a facilita mobilitatea pensionarilor din ambele țări și pentru a menține accesul la drepturile de pensie plătite.

Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament

Citeste si: Reacția Mariei Guardiola, fiica lui Pepe Guardiola în momentul când l-a văzut pe Julian Alvarez. Imaginile cu modelul au devenit virale- radioimpuls.ro

Româncele care au lucrat în străinătate, pensie mai mare!

Româncele care au lucrat în străinătate, pensie mai mare!

[Sursa foto: shutterstock]

La ce se referă documentul

De asemenea, documentul se referă la dubla povară a contribuțiilor de securitate socială pentru lucrători și la aplicarea legislației existente pentru a evita riscul ca lucrătorii să nu fie acoperiți de niciunul dintre sistemele de securitate socială.

În ceea ce privește detașarea lucrătorilor pe teritoriul ambelor țări, acordul prevede scutirea reciprocă de la plata contribuțiilor de securitate socială către sistemul național al țării de detașare, pentru a proteja lucrătorii și angajatorii, precum și pentru a clarifica procedurile administrative implicate.

Odată semnat, acordul va fi ratificat ca lege de către Parlamentul României, informează Mediafax.

Citeste si: Andreea a fost pusă „la colț” de Carina și de Iris: „Ești falsă. Cea mai malefică dintre noi”. De ce a fost atacată concurenta de la „Bravo, ai stil”- kanald.ro

Citeste si: Calendar ortodox 1 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?- stirilekanald.ro

Modificări pentru noua lege a pensiilor

Ministrul Muncii a discutat și despre prevederea din noua lege a pensiilor legată de pensionarea opțională la 70 de ani. Astfel, Marius Budăi este de părere că aceasta nu are niciun sens, dacă luăm în considerare că speranța de viață din România.

„Nu știu de ce aceste lucruri (n.r. creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani) au fost trecute acolo, că vorbim de oameni. Speranța de viață în România e mai mică în statele occidentale, gen Franța, Germania, Spania. Dacă ne-am fi gândit la oameni, aceste lucruri nu ar fi fost potrivite să fie trecute acolo”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

Româncele care au lucrat în străinătate, pensie mai mare!

Româncele care au lucrat în străinătate, pensie mai mare!

[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Care vor fi pensiile femeilor din România, în funcție de salariu. Cum se calculează banii româncelor


Abonează-te pe

Citește și:

Femeile din România care pot primi 7000 de lei, începând cu data de 24 martie 2023. Ce trebuie să facă

„Așa cum ne-am dorit.” Valentina Pelinel, despre cum a reacționat Cristi Borcea când a aflat că va fi tată

Vica Blochina, RELAȚIE cu Cristi Borcea? A spus tot fără ocolișuri. Fanii au rămas mască - ego.ro

Cât costă casa din Elveția unde Tina Turner a murit?! A lăsat o avere colosală - wowbiz.ro

Coșmarul pe care îl trăiește Shakira, împreună cu cei doi copii, la Miami! Cântăreața caută soluții imediate - radioimpuls.ro

Andreea, în lacrimi după plecarea Milenei de la „Bravo, ai stil!” - kanald2.ro

Povestea tulburătoare a trei copii greu încercați de soartă! Micuții s-au născut într-o lume sufocată de sărăcie și au ajuns în grija bunicii după ce mama lor s-a îmbolnăvit - kanald.ro

Calendar ortodox 1 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi? - stirilekanald.ro

Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop
Sfatul zilei din 1 iunie 2023. O zodie celebrează iubirea alături de partenerul de viață!
Citește mai departe
Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri