Româncele care au lucrat în străinătate, pensie mai mare! Decizie de ultimă oră luată de Ministrul Muncii

Româncele care au lucrat în străinătate, pensie mai mare! Decizie de ultimă oră luată de Ministrul Muncii

O nouă categorie de cetățeni români va beneficia de drepturi de pensie în urma semnării unui acord istoric de către ministrul Muncii, Marius Budăi.

Astfel, cetățenii români care au acumulat timp de muncă și au contribuit la sistemele de pensii din România și SUA vor putea beneficia de cumul.

Citește și: Tichete sociale de Paște 2023. Milioane de femei din România vor primi câte 200 de lei de la primărie

Româncele care au lucrat în străinătate, pensie mai mare

Ministrul Muncii, Marius Budăi, și ambasadorul SUA în România, Kathleen Cavaletz, au semnat, joi, un acord pentru protejarea drepturilor de pensie ale lucrătorilor români și americani din regiunile respective.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii, documentul va permite utilizarea vechimii în muncă în România și SUA pentru deblocarea drepturilor de pensie pe baza principiului cumulării, fiecare țară acordând o pensie proporțională în funcție de vechimea în muncă efectuată în sistemul propriu.

De asemenea, acordul include prevederi privind exportul pensiilor, cu excepția în cazul României pentru prestațiile speciale necontributive în bani, pentru a facilita mobilitatea pensionarilor din ambele țări și pentru a menține accesul la drepturile de pensie plătite.

Citește și: „Nu vreau să mor. Vă implor. Trebuie să încep radio-chimio” Oana Lis, strigăt de ajutor în mediul online. Soția fostului edil a rămas impresionată de cazul unei femei bolnave de cancer- wowbiz.ro

Citește și: Cine este fosta soție a lui Costin Gheorghe? Tânăra și-a refăcut și ea viața și este din nou mămica- radioimpuls.ro

Româncele care au lucrat în străinătate, pensie mai mare!

Româncele care au lucrat în străinătate, pensie mai mare!

[Sursa foto: shutterstock]

La ce se referă documentul

De asemenea, documentul se referă la dubla povară a contribuțiilor de securitate socială pentru lucrători și la aplicarea legislației existente pentru a evita riscul ca lucrătorii să nu fie acoperiți de niciunul dintre sistemele de securitate socială.

În ceea ce privește detașarea lucrătorilor pe teritoriul ambelor țări, acordul prevede scutirea reciprocă de la plata contribuțiilor de securitate socială către sistemul național al țării de detașare, pentru a proteja lucrătorii și angajatorii, precum și pentru a clarifica procedurile administrative implicate.

Odată semnat, acordul va fi ratificat ca lege de către Parlamentul României, informează Mediafax.

Citește și: Claudia Puican, primele imagini cu bebelușul. Artista și Armin Nicoara sunt în culmea fericirii- kanald.ro

Citește și: EXCLUSIV: Noul vaccin împotriva COVID-19. Detalii și explicații de la specialiști: "Noul vaccin vine ca un update și în mod logic el trebuie folosit pentru ce avem acum"- stirilekanald.ro

Modificări pentru noua lege a pensiilor

Ministrul Muncii a discutat și despre prevederea din noua lege a pensiilor legată de pensionarea opțională la 70 de ani. Astfel, Marius Budăi este de părere că aceasta nu are niciun sens, dacă luăm în considerare că speranța de viață din România.

„Nu știu de ce aceste lucruri (n.r. creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani) au fost trecute acolo, că vorbim de oameni. Speranța de viață în România e mai mică în statele occidentale, gen Franța, Germania, Spania. Dacă ne-am fi gândit la oameni, aceste lucruri nu ar fi fost potrivite să fie trecute acolo”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

Româncele care au lucrat în străinătate, pensie mai mare!

Româncele care au lucrat în străinătate, pensie mai mare!

[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Care vor fi pensiile femeilor din România, în funcție de salariu. Cum se calculează banii româncelorCitește și:

Femeile din România care pot primi 7000 de lei, începând cu data de 24 martie 2023. Ce trebuie să facă

„Așa cum ne-am dorit.” Valentina Pelinel, despre cum a reacționat Cristi Borcea când a aflat că va fi tată

ego.ro Țara în care este interzis să mănânci cu mâna stânga. Motivul este surprinzător

wowbiz.ro "Vă anunț oficial că s-a încheiat" Simona Gherghe a sperat până în ultima clipă

radioimpuls.ro "Cred că mi-aș pune ștreangul. Sunt așa de bulversat". Tatăl Laurei Roșca a primit rezultatele testelor toxicologice și a aflat adevărata cauză a morții. Momentul de neatenție care a dus la această tragedie

kanald2.ro Câți ani are, de fapt, iubita lui Marius Elisei! Inițial a spus că e cu 10 ani mai mare: „Am făcut o greșeală”

kanald.ro Seyit Ali Karadağ din serialul Melek, copleșit de amintiri emoționante! Celebrul actor Mehmet Çevik îi duce dorul tatălui său

stirilekanald.ro Horoscop 4 octombrie 2023: Trei zodii sunt răsplătite pentru munca depusă! Ce ne spun astrele?


Parteneri
Cookies