Româncele care au lucrat în străinătate, pensie mai mare! Decizie de ultimă oră luată de Ministrul Muncii

Româncele care au lucrat în străinătate, pensie mai mare! Decizie de ultimă oră luată de Ministrul Muncii
Româncele care au lucrat în străinătate, pensie mai mare! Decizie de ultimă oră luată de Ministrul Muncii

O nouă categorie de cetățeni români va beneficia de drepturi de pensie în urma semnării unui acord istoric de către ministrul Muncii, Marius Budăi.

Astfel, cetățenii români care au acumulat timp de muncă și au contribuit la sistemele de pensii din România și SUA vor putea beneficia de cumul.

Citește și: Tichete sociale de Paște 2023. Milioane de femei din România vor primi câte 200 de lei de la primărie

Româncele care au lucrat în străinătate, pensie mai mare

Ministrul Muncii, Marius Budăi, și ambasadorul SUA în România, Kathleen Cavaletz, au semnat, joi, un acord pentru protejarea drepturilor de pensie ale lucrătorilor români și americani din regiunile respective.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii, documentul va permite utilizarea vechimii în muncă în România și SUA pentru deblocarea drepturilor de pensie pe baza principiului cumulării, fiecare țară acordând o pensie proporțională în funcție de vechimea în muncă efectuată în sistemul propriu.

De asemenea, acordul include prevederi privind exportul pensiilor, cu excepția în cazul României pentru prestațiile speciale necontributive în bani, pentru a facilita mobilitatea pensionarilor din ambele țări și pentru a menține accesul la drepturile de pensie plătite.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Româncele care au lucrat în străinătate, pensie mai mare!
Româncele care au lucrat în străinătate, pensie mai mare![Sursa foto: shutterstock]

La ce se referă documentul

De asemenea, documentul se referă la dubla povară a contribuțiilor de securitate socială pentru lucrători și la aplicarea legislației existente pentru a evita riscul ca lucrătorii să nu fie acoperiți de niciunul dintre sistemele de securitate socială.

În ceea ce privește detașarea lucrătorilor pe teritoriul ambelor țări, acordul prevede scutirea reciprocă de la plata contribuțiilor de securitate socială către sistemul național al țării de detașare, pentru a proteja lucrătorii și angajatorii, precum și pentru a clarifica procedurile administrative implicate.

Odată semnat, acordul va fi ratificat ca lege de către Parlamentul României, informează Mediafax.

Modificări pentru noua lege a pensiilor

Ministrul Muncii a discutat și despre prevederea din noua lege a pensiilor legată de pensionarea opțională la 70 de ani. Astfel, Marius Budăi este de părere că aceasta nu are niciun sens, dacă luăm în considerare că speranța de viață din România.

„Nu știu de ce aceste lucruri (n.r. creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani) au fost trecute acolo, că vorbim de oameni.

Speranța de viață în România e mai mică în statele occidentale, gen Franța, Germania, Spania. Dacă ne-am fi gândit la oameni, aceste lucruri nu ar fi fost potrivite să fie trecute acolo”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

Româncele care au lucrat în străinătate, pensie mai mare!
Româncele care au lucrat în străinătate, pensie mai mare![Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Care vor fi pensiile femeilor din România, în funcție de salariu. Cum se calculează banii româncelorCitește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

„Așa cum ne-am dorit.” Valentina Pelinel, despre cum a reacționat Cristi Borcea când a aflat că va fi tată

Anna Lesko, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...

Decizia luată de autoritățile italiene în privința căutărilor lui Cristian Molnar, tânărul luat de viitură! Au trecut două săptămâni de când a fost înghițit de ape și nimeni nu mai știe nimic de el: „Tensiunea este mare”

Locuința de vis a Ancăi Serea, distrusă de furtuna violentă din Capitală: ”Nu știu dacă realizați până unde este apa”

Sfatul zilei din 20 iunie 2024. O zodie are multă energie

Virginia, față în față cu Robi! Concurenta a luat o hotărâre neașteptată în privința fostului ei partener! „Nu am niciun of. Am o dorință!” Cum a reacționat Robi

Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu


Cookies