Una dintre cele mai eficiente metode de protecție atunci când se începe viața sexuală este administrarea pilulelor contraceptive. Din nefericire, există foarte multe femei care se tem de această metodă, din cauza miturilor apărute de-a lungul timpului.
In articol:
- Ce sunt pilulele contraceptive
- Cine poate să folosească pilule contraceptive
- Care sunt efectele adverse ale anticoncepționalelor
- Recomandările medicului specialist
În cadrul unei emisiuni, dr. Zorela Sgarbura, medic primar obstetrică-ginecologie, a explicat de ce este recomandat pentru femei să folosească aceste pilule, dar și care sunt contraindicațiile.
Ce sunt pilulele contraceptive
Sfaturile medicului privind anticoncepționalelor
Citește și: Igiena intimă, fără perdea – cum se schimba obiceiurile menstruale în 2022
Pilulele contraceptive, sau cum mai sunt cunoscute, anticoncepționalele au o rată de succes de 91%, dacă sunt administrate corect. Scopul anticoncepționalelor este să prevină o sarcină nedorită. Cu toate acestea, unele medicamente, administrate în aceeași perioadă, le pot reduce din eficiență.
„Pilula contraceptivă reprezină cea mai populară, cea mai eficientă și chiar convenabilă economic metodă de prevenire a sarcinii. Compoziția lor este reprezentată de doi hormoni sintetici, care imită hormonii naturali, secretați în mod normal de organismul femeii. Este vorba de estrogen și progesteron.”, a declarat doctorul.
Totuși, există și o variantă mai redusă în hormoni, recomandată pentru femeile care alăptează.
„Există și mini pilulele, care nu au decât progestativ. De obicei se recomandă în perioada de alăptare, pentru că neavând estrogen, nu interferă cu secreția lactată.”, a precizat specialistul.
Citeste si: De ce nu vrea Georgiana Lobonț să vorbească despre divorț. Armin Nicoară încearcă să o convingă- wowbiz.ro
Cine poate să folosească pilule contraceptive
Care sunt beneficiile anticoncepționalelor
Citește și: Ce se întâmplă când renunți la anticoncepționale
Deși sunt foarte eficiente, aceste pilule nu pot fi administrate de oricine. Medicul specialist a declarat că vârsta la care se pot administra este de până în 35 de ani. Ceea ce nu știu foarte multe persoane, este că pilulele contraceptive pot fi administrate și femeilor care nu și-au început viața sexuală. În acest caz, scopul acestor medicamente se schimbă. Așadar, medicul a mărturisit la ce mai pot fi utile anticoncepționalele.
Citeste si: Intrigă în Casa Iubirii! Fetele au chef să se joace: „Deci, e vreuna care nu se epilează?”- stirilekanald.ro
„Pilulele sunt apanajul femeii până în 35 de ani, pentru că după această vârstă ele devin contraindicate. Există și un alt compartiment de folosință a pilulei contraceptive, și anume menirea terapeutică. Atunci, le putem recomanda chiar și înaintea vieții sexuale, pentru a regla menstrele, pentru a diminua durerile la menstruație sau pentru a trata un chist de ovar. Mecanismul de acțiune a celor doi hormoni, dacă sunt luați în doză mică și în mod corect, adică zilnic la aceeași oră, mecanismul de acțiune este de a anihila menstruația. Dacă nu mai este ovul, femeia nu mai poate fi gravidă.”, a mărturisit ginecologul.
Care sunt efectele adverse ale anticoncepționalelor
Deși există multe mituri despre efectele adverse ale acestor medicamente, sunt și câteva efecte care sunt reale. Spre exemplu, unele femei pot avea o sensibilitate crescută a sânului, în timpul tratamentului. De asemenea, în unele cazuri femeile se confruntă cu tulburare de libidou, adică apetit sexual mai scăzut. Din nefericire, acumularea de kilograme în plus este un efect advers simțit de unele femei care folosesc anticoncepționale.
Recomandările medicului specialist
Efectele adverse ale anticoncepționalelor
Citește și: Care sunt cele mai utilizate tehnici de reproducere umană asistată?
Cu toate că aceste medicamente sunt o metodă de contracepție extrem de utilă, femeile care doresc să urmeze tratementul, trebuie să aibă în vedere câteva aspecte. Doctorul a explicat că este esențial ca înaintea folosirii anticoncepționalelor, femeia să facă un control medical și mai multe analize amănunțite, pentru a depista dacă este în regulă să administreze pilule contraceptive. De asemenea, este recomandat ca femeile care administrează anticoncepționale să nu fumeze, fiindcă fumatul asociat cu aceste medicamente, poate să accelereze apariția cheagurilor de sânge.
„Cu o serioasă și competentă investigație, putem alege ce este optim pentru a evita o sarcină, la femeia sub 35 de ani, care nu fumează”, a mărturisit ginecologul.
Ce este esențial de știut este că atunci când ne hotărâm să folosim această metodă de prevenție a sarcinii, trebuie să fim extrem de responsabile. Concret, aceste medicamente trebuie administrate în fiecare zi, la aceeași oră. Așadar, anticoncepționalele vin cu on mare responsabilitate pentru femeile care le folosesc.