Iată ce trebuie să știe românii care își doresc să iasă anticipat la pensie.
Legislația privind pensiile din România, pentru anul 2025, aduce noi planificări importante pentru cei care doresc să se retragă din activitate înainte de vârsta standard de pensionare. În sistemul public de pensii, vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați, astfel că femeile se pot pensiona la 63 de ani, iar bărbații se pot pensiona la 65 de ani. Această vârstă de pensionare este valabilă doar dacă persoana a îndeplinit stagiul complet de cotizare. Astfel, cei care își doresc să iasă la pensie anticipat, trebuie să știe cât anume au de cotizat pentru a face acest
Ce trebuie să știi pentru a ieși anticipat la pensie?
Citește și: Pensionarele care nu se vor bucura de ajutorul de 400 de lei, în luna aprilie. Care este motivul?
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citește și: Ajutor pentru pensionare. Când urmează să primească 400 de lei în plus la pensie
Atunci când vorbim de pensie la termen, adică vârsta standard la care o persoană trebuie să se pensioneze, este necesar un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, însă în cazul pensiei anticipate, legea permite retragere din activitate mai devreme, dar chiar și așa, trebuie respectate unele condiții. Pentru a ieși anticipat la pensie, românii au nevoie de un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani.
Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, pensia este diminuată proporțional cu anii de anticipare și nu toți angajații pot beneficia de această facilitate. Există și câteva excepții de persoane care se pot bucura de această pensionare anticipată, în baza unor reglementări speciale. De exemplu, dacă vorbim despre mineri, aceștia pot ieși la pensie cu 20 de ani mai devreme decât vârsta standard, însă vârsta minimă de pensie nu poate să fie mai mică de 45 de ani. De asemenea, persoana trebuie să fi lucrat cel puțin 20 de ani în domeniul respectiv. Pensionarea anticipată se permite și în cazul meseriilor considerate cu grad ridicat de periculozitate, cum ar fi acrobații, călăreții de circ, dresorii de animale sălbatice, cascadorii, balerinii, instrumentiștii de la instrumentele de suflat, soliștii vocali de operă și operetă. Site-ul Casei Naționale de Pensii Publice pune la dispoziție un serviciu online de informare, prin care cei interesați pot să afle cât au cotizat și dacă sunt eligibili pentru pensie anticipată.