Noi modificări în sistemul public de pensii. Sunt vizate toate persoanele care au copii

Noi modificări în sistemul public de pensii
Noi modificări în sistemul public de pensii

Sunt anunțate noi modificări pentru salariații din țară care au copii și care au primit îndemnizație pentru creșterea acestora pentru o perioadă de doi sau trei ani.

Oficialii anunță modificarea art. 151 alin. 8 din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. Aceasta a fost adoptată de Senat și înaintată Camerei Deputaților.

Modificarea vizează totalitatea salariaților din România care au copii și care au beneficiat de îndemnizație pentru creșterea acestora pentru o perioadă de doi sau trei ani.

Citeste si: Românii și-ar putea amâna plata ratelor la bănci! Anunțul făcut de Ministerul Finanțelor

Noi modificări în sistemul public de pensii
Noi modificări în sistemul public de pensii[Sursa foto: Unsplash]

Expunere motive: „Această măsură nu generează niciun fel de impact bugetar în următorii 10 ani”

„Chiar dacă părintele poate beneficia de indemnizația pentru creșterea copilului, acesta, din păcate, suferă pe termen lung din cauza prevederilor fostelor/actualei legi a pensiilor.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Astfel, pentru perioada de 2 ani, respectiv 3 ani, în care părintele beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului, punctajul de care beneficiază ca asigurat în sistemul public de pensii este unul cu totul

descurajator.

Astfel, pentru calculul punctajului lunar se utilizează 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective.

În aceste condiţii, un părinte (mamă, tată) care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului pentru 2,3 sau 4 copii, atunci acesta va avea la finalul stagiului de cotizare un punctaj care nu-i va asigura un trai decent la pensie.

Aşadar, considerăm că în scopul stimulării tinerelor familii de a avea cel puţin 2 copii, se impune ca pentru perioadele în care au beneficiat de indemnizaţia pentru creşterea copilului pentru calculul punctajului lunar să se

utilizeze integral câştigul salarial mediu brut lunar pentru perioadele respective.

Ţinem să precizăm că această măsură nu generează niciun fel de impact bugetar în următorii 10 ani, însă va stimula puternic tinerii activi pe piaţa muncii să aibă familii numeroase, având garanţia că perioadele afectate pentru îngrijirea copilului nu le generează un impact negativ asupra drepturilor pensiei viitoare”, se arată în expunerea de motive.

Citeste si: Veste bună pentru milioane de români! Se dau 700 de lei de persoană

Senatul a adoptat proiectul de lege pe 30 mai 2022

La articolul 151 din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 563 din 9 iulie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(8) Pentru perioadele asimilate prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. f), realizate în intervalul cuprins între data de 1 ianuarie 2006 şi data intrării în vigoare a prezente legi, la calculul punctajului lunar se utilizează câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective”.



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Proteste la carburant în mai multe orașe din țară! Metoda inedită folosită într-un oraş: „Eu am băgat de doi lei"

Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta

Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie

Unde și când va fi înmormântat Teoharie Coca-Cosma? Jurnalistul a trecut în neființă

Veste bună pentru femeile ieșite la pensie! Vor primi mai mulți bani începând cu 20 iunie. Ce categorii trebuie să îndeplinească?

Cât câștigă Simay Barlas, care joacă rolul principal Efnan în serialul Aziz! Iată ce sumă fabuloasă a primit celebra actriță pentru un episod

"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies