Deși mai este puțin până când vaccinul anti-COVID-19 va ajunge și în România, medicii au câteva motive de îngrijorare.
In articol:
Campania de informare cu privire la imunizarea împotriva COVID-19 va începe în curând, însă 4 din 10 români sunt reticenți când vine vorba despre vaccin. Doctorii se arată îngrijorați chiar dacă primele doze de vaccin vor ajunge în curând și în țara noastră.
Medicii din România, despre vaccinul anti-COVID-19
Doctorii Adrian Marinescu și Marius Geantă sunt îngrijorați cu privire la următoarea perioadă prin care va trebui să treacă țara noastră din pricina COVID-19. Aceștia susțin că mulți oameni nu respectă regulile impuse și de aceea multe spitale vor fi pline cu pacienți infectați cu noul coronavirus.
Adrian Marinescu, medic primar de bolți infecțioase la Institutul Matei Balș din Capitală, susține că deși în anumite localități se observă o scădere a numărului de cazuri, în zonele roșii (București) cazurile continuă să crească: „Avem peste 1.500
4 din 10 români sunt reticenți cu privire la eficacitatea vaccinului anti-COVID-19[Sursa foto: PixaBay]
Doctorul a menționat că se observă variații de la o zi la alta a îmbolnăvirilor și numărul cazurilor în scădere nu este constant.
Directorul Centrului pentru Inovație în Medicină, Marius Geantă, spune că România nu se află la momentul actual la capacitatea maximă de testare.
Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament
Citeste si: Nelu Tătaru, informații importante despre campania de vaccinare anti-Covid-19: „Nu împiedică infectarea”
„A scăzut în ultima perioadă și numărul testelor făcute la cerere, dar ceea ce este relevant este că, proporțional, noi acum diagonsticăm mai multe cazuri raportat la numărul de teste comparativ cu luna octombrie. În plus, sunt doi indicatori foarte relevanți: numărul de cazuri grave se menține pe un palier ridicat, la fel și numărul de decese.
De asemenea, Marius Geantă a specificat că oamenii aflați în zonele roșii se deplasează mult mai mult acum, în perioada sărbătorilor, decât înainte: „Cu cât interacționăm mai mult în această perioadă, cu atât punem gaz pe foc pandemiei”.
campania de informare cu privire la imunizarea împotriva COVID-19 va începe în curând[Sursa foto: PixaBay]
De cealaltă parte, Adrian Marinescu susține că după sărbători vom avea un număr crescut de pacienți infectați cu COVID-19.
„Se pune problema dacă va fi o creștere ușoară sau va fi o explozie, pentru că niște lucruri nu se vor respecta. Dacă va fi o explozie la începutul lunii ianuarie, atunci cu siguranță va fi foarte greu de rezolvat la nivel de capitală, pentru că vor fi aceleași locuri de terapie intensivă, aceleași locuri în rest. Chiar dacă nu e o soluție ideală, ar fi trebui să fie mai multe spitale. Unele dintre ele să meargă cu un dublu circuit și, indiferent că ne convine sau nu, asta e realitatea, aici vom ajunge. Spitalele mari trebuie să vadă și pacienții cu SARS-CoV-2. Și în felul ăsta vom reuși să echilibrăm, mai ales pentru o situație foarte grea cum va fi în ianuarie”, a adăugat medicul Adrian Marinescu.
Citeste si: Calendar ortodox 6 iunie 2023. Ce sfânt este sărbătorit astăzi, în marțea după Rusalii:- stirilekanald.ro
Citeste si: Raed Arafat face anunțul: ”O spun în premieră."
Medicul Adrian Marinescu susține că își dorește să fie primul care se vaccinează împotria COVID-19.
„Dar nu voi fi primul, probabil. Cred că o să fie mai mulți doritori. Aș vrea să fiu un exemplu, să arăt că e un vaccin cât se poate de sigur în situația dată și că vreau să se încheie cu pandemia. Și pentru a face un pas important cred că e cel mai bun lucru de făcut”, a mai spus medicul.
„În luna ianuarie cantitatea alocată acestui contract este de aproximativ 600.000 de doze și deja intrăm într-o altă fază, mult mai relevantă”, a precizat și Adrian Marinescu.