Medicamentele si produsele pe care aruncam banii degeaba!


Siropul de tuse, pasta de dinti care albeste si servetelele antibacteriene sunt doar cateva dintre produsele pe care aruncam banii degeaba.

Numai in Marea Britanie, anual, se cheltuie peste 2.5 bilioane de lire pe medicamente si produse care se pot cumpara din farmacii fara prescriptie medicala.

Anthony Cox, lector de farmacie clinica la Universitatea Birmingham, sustine ca englezii arunca o avere pe medicamente care s-au dovedit a fi inutile.

"Farmacistii nu ar mai trebui sa vanda produse fara prescriptie medicala care nu au nicio eficienta", a sustine lectorul.

Iata care sunt produsele pe care oamenii le cumpara, dar care nu au nicio dovada ca functioneaza:

1. Medicamentele pentru gripa si raceala - Daca gripa este cauzata de un virus, niciun medicament nu ne va ajuta sa ne revenim mai repede. Tot ceea ce putem sa facem este sa asteptam si sa lasam sistemul imunitar sa scape de virus. Unele medicamente ne ajuta intr-adevar sa scapam de simptome, dar nu vindeca!

2. Spray pentru ceara din urechi - Medicii sustin ca atat apa, cat si  solutia salina sunt la fel de eficiente pentru a scapa de ceara din urechi si nu trebuie sa dam banii pe produse "speciale".

3. Medicamentele antihistaminice pentru insomnie - Inutilitatea acestor pastile s-a dovedit prin experimentul cu pastilele placebo.

4. Aspirina pentru febra musculara - Aspirina este un bun antiinflamator si reduce durerea, dar n-are niciun efect in cazul durerilor musculare. Daca vrei sa scapi de aceste dureri atunci trebuie sa apelezi la un produs care contine ibuprofen sau diclofenac.

5. Creme impotriva muscaturilor de insecte - Pe piata exista zeci de produse "miraculoase", dar eficienta lor nu a fost inca demonstrata.  

6. Sapunul si servetelele antibacteriene - De patru decenii, SUA cauta dovada ca triclosan, ingredientul activ din aceste produse, are efecte benefice asupra sanatatii, dar fara niciun rezultat. Dimpotriva, se pare ca sapunul antibacterian ar cauza chiar probleme de sanatate. Copiii care au folosit luni sau ani la rand aceste produse au dezvoltat in timp alergii.  

7. Pasta de dinti care albeste - Acest produs este practic un mit. Companiile care comercializeaza astfel de produse sustin ca pasta are in componenta o cantitate destul de mare de peroxid de hidrogen, care ar albi dintii. Insa, in UE aceasta substanta este permisa doar intr-o cantitate foarte mica, de 0,1%. O cantitate mai mare afecteaza sanatatea consumatorului.


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol


Specialisti

Cât de multă cafea putem bea zilnic? Nutriționistul Gianluca Mech ne spune când ne poate afecta sănătatea!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Beauty

Parteneri