Află istoria casei de modă Prada și cum a revoluținat acest brand lumea fashionului.
In articol:
- Istoria casei de modă Prada
- Miuccia, nepoata lui Mario Prada, a preluat conducerea companiei
- Prada a fost acuzată de „snobism inversat”
Istoria casei de modă Prada
Compania înființată de frații Martin și Mario Prada în Milano producea, la începuturi, geamantane, valize și cufere din materiale impermeabile.
În scurt timp, aceștia s-au reorientat și au început să creioneze accesorii din piele. Au deschis primul magazin de lux din Milano, numit Galeria Vittorio Emanuelle II.
În anul 1919, familia regală devine oficial, client Prada și împrumută modelul blazonului Casei Savoy.
Mario, fondatorul Prada, moare în anul 1958, iar conducerea companiei este preluată de fiica sa, Luisa. După 20 de ani, aceasta va intra în posesia celor trei moștenitori ai Luisei, Miuccia, Marina și Alberto.
Citeste si: Guccio Gucci și istoria casei de modă Gucci. Brandul a fost numit „ambasadorul italian al modei”
Miuccia, nepoata lui Mario Prada, a preluat conducerea companiei
Miuccia a fost cea care a redresat atunci firma care înregistra vânzări în scădere, venind la cârma afacerii în anul 1977. Avea pe atunci 29 de ani, un master în științe politice, însă nicio pregătire în domeniul fashion-ului.
Era „o femeie care nu este în mod natural un designer, care a devenit însă o clarvăzătoare", scria publicația The New York Times.
Adeptă a comunismului, Miuccia Prada, o feministă convinsă, și-a câștigat notorietatea odată cu prima ei colecție, în anul 1984. Ea a folosit materiale fine și cu ajutorul unei tehnici de producție inovative, a creat o linie de produse care au revoluționat tendințele acelor vremuri.
Celebra creatoare se căsătorește, în anul 1987, cu Patrizio Bertelli. Acesta deținea o firmă de marochinărie și i-a acordat soției sale libertate deplină în manevrarea producției sale.
Astfel, Prada începe să creeze pantofi și se extinde în toată lumea: Paris, Londra, New York, Milano și Tokyo. În anul 1994, avea vânzări de 210 milioane de dolari, 8 fabrici și 47 de magazine.
Se spune că Prada aducea la fiecare magazin absolut tot, de la mobilier la papetărie, iar Bertelli distrugea complet o vitrină când nu era mulțumit de felul în care era aranjată.
Miuccia nu s-a mulțumit cu atât, în sensul că brandul Prada a început să producă și alte obiecte unicat, cum ar fi: haine, inele, cercei, brățări, coliere, broșe. Acestea însă nu s-au bucurat de succesul scontat, din cauza prețului mare și lipsei publicității.
Citeste si: Giorgio Armani și istoria casei sale de modă. Brandul italian este printre cele mai râvnite din lume
Prada a fost acuzată de „snobism inversat”
Prada a avut o strategie nouă, a promovat un stil util, acea ,,estetică a celor care lucrează", care a salvat brand-ul. ,,Întotdeauna am crezut în realizarea unor lucruri noi și în folosirea de materiale noi, pe care nu le-am mai folosit niciodată sau pe care nu le-am mai folosit o perioadă îndelungată", spunea, Miuccia Prada.
Revoluția Prada a detronat concepția „produselor se firmă", de aceea a fost acuzată de „snobism inversat". Aici este însă secretul succesului, crearea unui stil puternic și în același timp subtil, care să nu epateze.
Miuccia spunea deseori ,,Iubesc hainele. Poate că nu iubesc moda, dar iubesc hainele în totalitate."
Pentru publicul mai tânăr, Miuccia a creat, în anul 1992, linia de produse ,,Miu Miu", care a avut mare succes. În 2002, aceasta a lansat o linie de produse cosmetice, iar în 2004 a scos pe piață celebrele parfumuri Prada.
Cea mai recentă creație a acestui brand este colecția de ochelari de soare „Minimal Baroque", piese care au ajuns în casele a milioane de femei din întreaga lume.