Încă un specialist se adaugă echipei Kfetele.ro! Lygia Alexandrescu, specialist in nutriție, ne învață în articolul de astăzi cum să scăpam de kilogramele în plus după Paște.
Au trecut Sarbatorile Pascale si e posibil sa fi lasat in urma 1-2 kg sau cativa cm in plus. Masuri categoric trebuie luate, insa o dieta fada sau de infometare ar fi cea mai paguboasa alegere. Si asta pentru ca rezultatele se obtin rapid, insa ele nu sunt de durata.
Dupa mesele bogate de Paste optim e sa se revina la o dieta echilibrata, usor redusa caloric, usor hiposodata, pentru a corecta efectul exceselor alimentare din aceasta perioada.
Abordarea procesului de slabire trebuie sa fie una fireasca si sa vizeze o serie de aspecte extrem de importante. Digestia trebuie sa functioneze impecabil, adica sa existe disponibile suficiente enzime digestive pentru acest proces.
Eliminarea deseurilor si combaterea constipatiei – omul sanatos are minim un scaun zilnic.
Consumul zilnic de apa proaspata pentru a mentine in stare perfecta de functionare rinichii, vezica urinara si tractul urinar, lucru esential in procesul de slabire.
Miscarea in aer liber, mersul activ, alergarea usoara stimuleaza sistemul cardiovascular, prin transpiratie se elimina toxinele iar starea generala de spirit si memoria se imbunatatesc. Mentinerea glandei tiroide in stare buna de functionare; iodul este elementul primordial in acest sens. Detoxifierea ficatului este esentiala pentru ca in ficat se metabolizeaza grasimile.
Eliminarea din dieta a alimentelor procesate: fast food, alimente prajite, grasimi saturate, alcool, zahar rafinat, lactate complet degresate si bauturi dulci.
Daca decizia de a corecta regimul alimentar se refera la intreaga familie, atunci din dieta acesteia nu trebuie sa lipseasca legume si fructele proaspete, cereale integrale bogate in fibre, proteinele de natura superioara( si lactate fermentate (chefirul, sana, laptele batut). Dieta zilnica trebuie sa fie impartita in 3 mese principale si doua gustari de fructe iar intre mese sa se consume din abundenta lichide care hidrateaza: apa si ceai neindulcit.
Gustarea de fructe de dimineata poate fi formata din fructe mai dulci, cu indice glicemic superior, iar cea de dupa amiaza din fructe mai acre.E important sa tinem cont si de aportul energetic pe care ni-l aduc alimentele.
Un rol cu totul aparte, mai ales dupa Sarbatori, il prezinta cruditatile: fructele si legumele, in special cele cu frunze verze, bogate in clorofila. Ultimele teorii nutritionale recomanda consumarea zilnica a 5 portii de cruditati: cate o masa de legume proaspete la fiecare masa principala si doua portii de fructe la gustarile dintre mese.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
De stiut:
salata de rosii (100 grame)+ o lingurita de ulei- 80 kcal
salata verde (100 g)+ o lingurita zeama lamaie- 25 kcal
salata de varza (100 g) – 25 kcal
salata de castraveti (100 g) – 13 kcal
De asemenea, legumele consumate ca garnituri trebuie sa fie fierte pentru cateva minute in abur pentru a se conserva in mare masura enzimele datatoare de sanatate.
De stiut:
Fasole verde (100 g) – 35 kcal
Ciuperci (100 g) – 25 kcal
Conopida (100 g) – 25 kcal
Broccoli (100 g) – 35 kcal
Cartof fiert (100 g) – 90 kcal
Fibrele sunt nutrienti care ofera protectie si functionalitate normala colonului. Ele se gasesc din abundenta in legume si fructe proaspete dar si in cerealele neprelucrate, in painea integrala, in orezul brun, mazare si linte. De mentionat este faptul ca fibrele se consuma cu mari cantitati de apa pentru ca ele au proprietatea de a colecta apa, si astfel poate aparea deshidratarea.
De stiut:
o felie de paine integrala (35 g)- 95 kcal
orez integral fiert (100 g) – 130 kcal
paste integrale fierte (100 g) – 150 kcal
De stiut:
Mere (100 g) – 60 kcal
Portocale (100 g) – 45 kcal
Mandarine (100 g) – 40 kcal
Carnea dupa Paste trebuie consumata cu moderatie. Pestele de captura gatit la cuptor sau la abur cu multa lamaie, mai ales cel autohton ar fi cel mai recomandat in aceasta perioada
De stiut:
crap (100 g) – 160 kcal
somn (100 g) – 250 kcal
pastrav/novac (100 g) – 130 kcal
platica (100 g) – 150 kcal
Produsele lactate contin mari cantitati de proteine cu valoare biologica superioara, toti aminoacizii esentiali, complex de vitamine B, vitamina D si sunt cea mai buna sursa de calciu. Chefirul, iaurtul, laptele batut si Sana sunt o sursa usor biodisponibila de calciu pentru organismul de toate varstele
De stiut:
iaurt de bivolita, 5% (100 ml)- 80 kcal
chefir, 1,5% (100 ml)- 46 kcal
iaurt, 2% (100 g) – 50 kcal
branza de vaci (100 g) – 90 kcal
cas proaspat (100 g) – 240 kcal
urda (100 g) – 160 kcal
Grasimile sunt necesare doar in cantitati foarte mici si din pacate majoritatea oamenilor le consuma in exces. Prin evitarea prajelilor, consumarea lactatelor partial degresate si in general prin citirea atenta a informatiilor nutritive de pe ambalajele preparatelor se poate reduce considerabil aportul zilnic de grasimi.
De stiut:
Ulei de masline (100 ml) – 900 kcal
Unt (100 g) – 720 kcal
Avocado (100 g) – 160 kcal
In afara de faptul ca poate acoperi fara probleme necesitatile nutritive ale organismului, dieta de recuperare, hiposodata si hiperpotasica, bazata pe consum de legume crude, lactate fermentate, fibre de sursa integrala, fructe autohtone, peste si mici cantitati de grasimi sanataoase, are o serie de beneficii: normalizeaza presiunea sangelui si nivelul colesterolului, curata arterele si aspectul dermal, da energie si vitalite, digestie usoara, memorie buna si capacitate de concentrare crescuta.
Si toate aceste beneficii obtinute in urma unui program alimentar echilibrat se explica practic prin cresterea cantitatii de micro si macronutrienti consumati; acestia ajuta la intarirea sistemului imunitar, mentin oasele puternice, ajuta digestia si readuc greutatea corporala la normalitate.
Dacă ai întrebări pentru Lygia Alexandrescu, specialistul Kfetele.ro în nutriție, trimite un mail la adresa [email protected] si vei primi răspunsul într-un timp cât mai scurt!