Klaus Iohannis vorbeşte despre războiul din Ucraina: "Cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial"


„România condamnă ferm agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, sprijină ferm suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi va continua să acorde asistenţă multidimensională Kievului în aceste momente dificile pentru poporul ucrainean", a spus şeful statului.


In articol:

„Am convingerea că prietenia şi legătura specială dintre Bucureşti, Varşovia şi Ankara reprezintă o bază solidă, pe care putem dezvolta în continuare colaborarea noastră, inclusiv în acest format trilateral. Salut faptul că dialogul trilateral al miniştrilor afacerilor externe este unul de substanţă şi a evoluat semnificativ în cursul ultimilor ani, după cum am avut plăcerea să constat anul trecut, când i-am primit pe cei trei miniştri la Palatul Cotroceni, în marja reuniunii trilaterale de la Bucureşti, din aprilie.

De asemenea, mă bucură faptul că dialogul în acest format stabilit la nivelul dumneavoastră, al consilierilor prezidenţiali pentru securitate naţională, s-a dovedit util şi eficient încă de la debutul său, la Istanbul, anul trecut”, a afirmat Klaus Iohannis.

Citeste si: Volodimir Zelenski, mesaj dur pentru Occident: "Vrea mai mult, mai mult şi mai mult"

Klaus Iohannis a mai declarat că are certitudinea că România, Polonia şi Turcia împărtăşesc preocupări şi interese ce pot fi abordate constructiv în beneficiul nostru comun.

„Parcurgem cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial. România condamnă ferm agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, sprijină ferm suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi va continua să acorde asistenţă multidimensională Kievului în aceste momente dificile pentru poporul ucrainean”, a afirmat preşedintele României.

 

„După cum ştiţi, România a pledat insistent, în ultimii ani, pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe întregul Flanc Estic, într-un mod unitar şi coerent. Agresiunea rusă contra Ucrainei şi noua realitate de securitate definită prin prezenţa militară masivă a Rusiei în Ucraina şi în Belarus confirmă în modul cel mai elocvent necesitatea şi urgenţa acestei consolidări a posturii pe Flancul Estic.

Salut măsurile adoptate recent la nivelul NATO, respectiv suplimentarea forţelor, inclusiv în România, activarea Planurilor de Răspuns Gradual şi desfăşurarea, în premieră, a Forţei NATO de Răspuns, ca parte a apărării colective”, a mai spus el.

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, preşedintele României

[Sursa foto: Hepta]

Ce spune Klaus Iohannis despre Polonia

„Ţin să mulţumesc Poloniei şi Turciei pentru că sunt parte a acestor eforturi de asigurare a unei posturi robuste a NATO în ţara noastră şi în regiunea Mării Negre. Dorim, în acest context, ca decizia aliată de înfiinţare a unui Grup de luptă în România să fie aprobată cât mai curând posibil şi contăm pe sprijinul ţărilor dumneavoastră în acest sens.

Citeste si: Klaus Iohannis, ajutor militar suplimentar pentru Ucraina: "Un sprijin"

În afară de aceasta, România îşi va consolida propria capacitate de apărare. Intenţionăm să creştem cheltuielile militare de la 2% din PIB, cât sunt în prezent, la 2,5%. Este important să asigurăm condiţii mai bune pentru înzestrarea forţelor noastre armate, pentru a se instrui mai bine şi a răspunde mai eficient nevoilor operaţionale ale Armatei României şi provocărilor de securitate actuale şi în perspectivă”, a declarat şeful statului.

”România, Polonia şi Turcia sunt trei state importante în cadrul NATO”

„Individual, dar mai ales în context aliat, avem responsabilităţi complexe în asigurarea securităţii şi a stabilităţii în regiunea Mării Negre şi pe întregul Flanc Estic al Alianţei Nord-Atlantice, responsabilităţi pe care le onorăm prin contribuţiile noastre la securitatea regională şi cea euroatlantică. Am convingerea că, mai ales în actualul context securitar, printr-un dialog trilateral intensificat, pe multiple dimensiuni, ne vom coordona mai bine eforturile, vom putea iniţia noi proiecte de cooperare şi vom obţine rezultate benefice pentru România, Polonia şi Turcia şi pentru securitatea regională.

Totodată, împreună putem face mai mult pentru partenerii estici, Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, care au nevoie de sprijinul nostru politic şi practic pentru a rezista diferitelor forme de presiune din partea Rusiei”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele României a atras atenţia asupra ”necesităţii de a sprijini Republica Moldova, care se confruntă cu dificultăţi sporite în gestionarea fluxului crescut de refugiaţi şi cu o nouă posibilă criză energetică”.

„Unitatea de poziţie şi acţiune a NATO, a Uniunii Europene şi a aliaţilor în ansamblu ne conferă o forţă de necombătut. Prin urmare, trebuie să rămânem uniţi şi solidari, dedicaţi apărării valorilor şi principiilor care ne leagă, dar, în egală măsură, şi apărării colective, aşa cum este prevăzută de Articolul 5 al Tratatului de la Washington”, a mai spus Iohannis.


Abonează-te pe

Citește și:

Cură de slăbire cu arpacaș. Slăbește 5 kilograme în 5 zile utilizând această dietă

Detalii șocante! Ce au descoperit medicii pe corpul lui Alexandru Arșinel

Dieta Soniei Burtic. "Conceptul meu este unic în România”

Ce dietă să urmezi dacă slăbești greu. Care este soluția pentru tine

Rețeta care te ajută să slăbești 5 kg pe săptămână. Consumă acest aliment și vei da jos kilogramele nedorite

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Cristina Spătar face schimbări în carieră. Ce decizie a luat interpreta
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri