Istoria și evoluția machiajului din antichitate până în prezent

din ce sunt facute produsele cosmetice
Istoria și evoluția machiajului din antichitate până în prezent

Machiajul a fost folosit încă din antichitate. De-a lungul timpului, acesta a evoluat și a ajuns la ceea ce știm în zilele noastre, când machiajul este o tehnică de înfrumusețare.

În prezent, machiajul este folosit în scopuri pur estetice, însă nu acesta a fost rolul lui, atunci când a apărut. Încă din antichitate, femeile se machiau, ca să-și arate bogăția sau supremația. Bineînțeles că, de-a lungul timpului, produsele de machiaj au evoluat enorm, iar acum substanțele folosite în această tehnică nu mai sunt deloc periculoase pentru ten, pentru ochi sau pentru buze. 

Machiajul în antichitate

Citeste si: DESCOPERĂ: Machiajul de iarnă. Ce se poartă în 2021-2022

istoria si evolutia machiajului

Citeste si: CITEȘTE: Cu ce poți înlocui RIMELUL

Cine a inventat machiajul

În antichitate, oamenii apelau la machiaje, pentru a participa la anumite ritualuri. Produsele de machiaj erau obținute din ceea ce oferea natura.

Astfel, se făceau tot felul de pigmenți din plante, cărbune, marnă, din lut sau din var. 

Fardurile de ochi erau folosite încă din anii 3.500, Î.Hr, în special de către egipteni. Arheologii au descoperit acest lucru, în momentul în care au dezgropat mormintele egiptenilor. 

Aceștia obișnuiau să folosească un creion negru la ochi, dar nu era dermatograful pe care îl știm în zilele noastre.

Pe vremurile acelea, se făcea din cupru, plumb, funingine sau migdale arse. 

Și pentru că vorbim de Egipt, nu avem cum să nu amintim de Cleopatra, simbolul frumuseții. Aceasta a fost prima femeie care era întotdeauna preocupată de felul în care arăta. 

Cum se machia Cleopatra

Citeste si: CITEȘTE: 8 Trucuri de la folosi bicarbonatul de sodiu în rutina ta de frumusețe

Mai mult, a fost și cea care a scris prima carte despre felul în care femeile trebuie să se îngrijească și să-și mențină frumusețea. 

În ceea ce privește machiajul tenului, acesta a apărut de-abia în secolul I d.Hr, când oamenii foloseau o pudră, pentru a-și face pielea albă. De asemenea, femeile se dădeau pe obraji cu un fel de ruj, care era obținut din ocru roșu. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

În Evul Mediu, doar femeile din înalta clasă aveau voie să se machieze, pentru a dovedi că sunt bogate. Acestea apelau la alb de plumb, la tot felul de vopsele solubile sau la pudră albă, pentru ca tenul lor să devină extrem de palid. 

În China, femeile își făceau un semn roșu, chiar în mijlocul frunții. Acest obicei este încă de actualitate, mai ales în India și în Nepal, și poartă denumirea de ”bindi”. 

Cum se realizează machiajul Bindi

machiaj Bindi

Citeste si: Ce este apa micelară și cum acționează asupra tenului

Chinezoaicele aveau obiceiul de a-și face fața extem de albă, iar buzele roșii.

Machiajul ochilor includea linii trasate cu negru, în timp ce în obraji își puneau roz. Aspectul era similar cu cel al unor păpuși. 

Chiar și în secolelele al XVII-lea și al XVIII-lea, machiajul era strict pentru persoanele bogate. Rujul roșu era la mare căutare, pentru că reprezenta frumusețe și tinerețe. 

În ceea ce le privește pe femeile din Grecia Antică, acestea foloseau calcar pentru a-și face fața albă, iar genele negre erau obținute cu ajutorul funinginii amestecate cu albuș de ou. 

Se foloseau extrem de mult creioane din cărbune, dar și batoane de vopsea roșie. Aceste produse erau extrem de dăunătoare pentru piele.  În Roma Antică, se folosea khol pentru ochi, cretă pentru albirea tenului, dar și ruj pentru obraji. Fardurile erau obținute din fecale de crocodil, din carmin sau din oxid roșu de plumb. 

Unele femei foloseau și pudră de aur pentru machiaj, iar genele, sprâncenele și pleoapele erau neapărat vopsite cu negru. Și bărbații apelau la machiaje. 

Aceștia își vopseau un unghiile de la picioare, dar și tălpile, cu vopsea roșie. De asemenea, cu ajutorul cărbunelui negru, își vopseau sprâncele și genele. 

Din ce sunt făcute produsele cosmetice

Istoria machiajului wikipedia

Cum a evoluat machiajul

Adevărata evoluție a machiajului s-a produs de-abia prin anii 20, când a fost inventat, de altfel, și primul rimel, care avea la bază vaselina. Mabel Williams a fost cea care l-a creat. 

A urmat apoi o nouă invenție în domeniul machiajului, tatuarea buzelor, care îi aparține lui George Burchett. De-abia după aceea au apărut produsele rezistente la apă, dar și fondul de ten, pudra compactă cu oglindă, dar și cu aplicator sau fardul de obraji. 

Citește și: Greșeala pe care o face Jador în relațiile sale: „Sunt căsătorit cu..” Artistul a recunoscut cine este marea sa iubire la care nu va putea renunța niciodată- kanald.ro

Citește și: 'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave- stirilekanald.ro

La sfârşitul anilor ‘20, Max Factor a inventat luciul de buze, dar și diferite nuanţe de roşu pentru buze. A fost inventat și aparatul de întors gene.

Cine a inventat luciul de buze

Citeste si: DESCOPERĂ: Fructele perfecte pentru tenul gras. Care sunt cele mai bune soluții pentru o piele strălucitoare

Gândiți-vă că produsele de machiaj care nu afectează organismul uman au apărut prin secolul XX. Până atunci, fardurile erau considerate adevărate arme mortale. Circulația sângelui era blocată, iar prafurile folosite pe față puteau duce la deces. 

În secolul al XIX-lea, francezii au început să renunțe la plumb și cupru în machiaje și s-au orientat spre oxidul de zinc, dar și spre alte produse mai naturale pentru înfrumusețare. 

Rujurile, așa cum le știm, dar și oja, fondul de ten, pudra sau blush-ul au apărut în magazine prin anii 30, când a luat amploare și cinematografia, iar actrițele erau considerate modele de urmat, în ceea ce privește machiajul și frumusețea.  În anii 40 și 50, la modă erau machiajele naturale, iar sursele de inspirație erau Marilyn Monroe, Katherine Hepburn sau Bette Davis. 

De-abia din 60, machiajul a căpătat o libertate mai mare, și datorită mișcării hipiote, care a introdus pictarea diferitelor imagini pe față. 

Începând din 1970, manifestațiile feministe au contribuit decisiv la schimbarea percepției asupra machiajului. Femeile optau atât pentru un look natural, cât și pentru machiaje cât mai îndrăznețe. 

Când a apărut machiajul smokey eyes

Cine a inventat machiajul

Prin anii 80, femeile adorau să se machieze cu farduri cât mai strălucitoare și culori stridente. Următorul deceniu a adus un stil de machiaj avangardist, care includea un ten diafan, buze roșii, iar ochii doar rimelați, fără nimic excesiv. 

Din anii 2000, stilurile vechi au început să revină și să se amestece, iar influențele diferitelor perioade s-au tot schimbat. S-a purtat tenul foarte bronzat, dermatograful negru, dar și fardurile în culori electrice.  

Tot în această perioadă a apărut și celebrul ”smokey eyes”. 



Citește și:

Mic dejun cu avocado: 3 rețete rapide, sănătoase și savuroase

Cum să obții un machiaj natural. "O femeie bine machiată este cea care știe să-și pună în valoare trăsăturile frumoase"

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata, s-a terminat!”

Cum să scapi de pungile de sub ochi, conform medicilor dermatologi

Ezgi Mola, actrița care joacă rolul Safiye în serialul “Vinovați de iubire”, nuntă de poveste cu alesul inimii sale! Iată cum au strălucit cei doi miri în cea mai fericită din viața lor

Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel


Cookies